2024. május 13. - Szervác, Imola

Az MSZP süllyedő Hagyója

Komoly gondban lehet az MSZP a BKV-ügyek miatt. Persze ezt fél éve pontosan lehet tudni. Most azonban történt egy olyan fordulat, ami teljesen egyértelművé teszi a helyzetet. Ez pedig Hagyó Miklós reakciója.
2010. március 8. hétfő 16:39 - Pénzes Dávid
Mint ismeretes, Balogh a Magyar Nemzetben és a HírTv-ben is kitálalt. Elmondta, hogy Hagyónak személyesen adta át a BKV-ből származó milliókat egy Nokia dobozban. Illetve azt is részletesen elmesélte, miként kapta az utasításokat Hagyótól. Azt is elmondta, hogy első találkozásakor Hagyó mit mondott: "kemény legyél, mert itt végre kell hajtani dolgokat, és aki nem teszi, annak nincs kegyelem, annak el kell vágni a torkát".

Hagyó sorsa

15 millió a dobozban
Balogh azt állította: készpénzben kellett pénzt vinnie Hagyónak, összesen nagyságrendileg 70 millió forintot adott oda neki. "Azóta tudtom, hogy tizenötmillió fér el egy Nokia-dobozban, mert egyszer például abban adtam át az összeget" - mondta Balogh a Magyar Nemzetnek. Balogh szerint a pénzt a BKV-nál adták össze a Hagyóhoz közel álló vezetők, ők pedig BKV-körüli cégektől szerezték. Balogh azt mondta, hogy a pénzes dobozokat L. Ottó, Hagyó kommunikációs igazgatójának szobájában adta át Hagyónak. A héten L. Ottót is gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség, felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés bűntettével gyanúsítják, de nem vették őrizetbe, szabadlábon védekezhet.
Hagyó Miklóst már korábban elhagyta szerencséje. Mikor az ügyészség előzetes letartóztatásba helyezte Antal Attilát (szintén volt BKV-vezér) és Balogh Zsoltot, felmerült, hogy valamelyikük (vagy mindkettőjük) részletes vallomást tettek, amiben Hagyó Miklósra terhelő bizonyítékokat is felmutattak.

Ekkor Hagyó hosszas MSZP-s és közéleti nyomásra lemondott egyéni választókerületi indulásáról, a Budapesti listán elfoglalt helyéről, valamint a Fővárosi Közgyűlésben betöltött mandátumáról. A parlamenti képviselőségét - és az ezzel járó mentelmi jogát megtartotta.

Érdekes, hogy mindezt tette úgy, hogy semmiféle konkrét bizonyíték nem merült fel ellene, az ügyészség nem is kereste őt és nem kérte mentelmi jogának felfüggesztését. Az MSZP természetesen kiállt mellette, és megköszönte, hogy a kampány érdekében hátrébb lépett.

Nem szabad közben elfelejtenünk, hogy Hagyó az egyik legígéretesebb politikusa volt az MSZP-nek, az ifjú titánok egyik vezére, akik majdan átveszik a baloldal irányítását. Azzal, hogy lemondott a választáson való indulásától, a politikai karrierje - nagy valószínűséggel - véget ért.

Jön a bomba

Miután néhány napja Balogh kőkeményen kitálalt Hagyóról, az ügy még tovább gördült. Hagyó lemondott 12. kerületben betöltött elnöki tisztségéről, valamint kérte párttagsága felfüggesztését. A parlamenti mandátumát most is megőrizte.

És most olvassunk kicsit a sorok között. Amennyiben Hagyó ártatlan, már az első pillanatban - amikor neve felmerül az ügyben - kéri mentelmi joga felfüggesztését, és önként kopog be a Központi Nyomozó Főügyészségre, hogy tisztázza magát mindenféle vádak alól. Ezzel nyilvánvalóan pozitív színben tüntette volna fel magát és pártját, és elejét vette volna a találgatásoknak, amik egy kampányidőszakban súlyos százalékokat tudnak rontani az MSZP-n.

Nem ez történt

Ehelyett Hagyó és a párt egyezkedni kezdett. Merthogy ezek a lépcsőzetes visszalépések erről tanúskodnak. Ennek pedig csak akkor van értelme (hangsúlyozzuk: kampányidőszakban), ha Hagyó bűnös. Nem szeretnénk bizonyítékok nélkül kimondani ezt, mi csupán a politikai csiki-csuki alapján elemezve feltételezzük, hogy ez lehet a helyzet. Mindezt alátámasztja a mentelmi joghoz való feltétlen ragaszkodás. Egy ártatlan embernek erre nincs szüksége.

Az MSZP és Hagyó viszonya azonban még ezek után sem romlott meg. Hagyót nem ítélték el, sőt a hivatalos közlés szerint rendületlenül bíznak ártatlanságában. Ennél azonban nyilván töbről van szó. A politikát belülről ismerőknek nem újdonság a „politikai alku” kifejezés. Az MSZP és Hagyó gyásztáncából az derül ki, Hagyó nem szeretné, ha a párt elengedné a kezét (a mentelmi jogát), miközben a párt próbálja magáról leválasztani nehéz teherré vált képviselőjét. Ez egyetlen okból kifolyólag nem mehet könnyen: ha Hagyó több politikusról is olyan dolgokat tud, amit a párt nem szeretne nyilvánosságra hozni. Nehezen hihető, hogy a BKV ügyeit egyedüliként intézte, és mondjuk Burány Sándor, vagy Steiner Pál nem tudtak semmit. Persze lehetséges, de ma már nehéz elképzelni.

Nem lenne meglepő, ha Hagyó világossá tette volna az MSZP-s vezetésnek, hogy ha őt elengedik, akkor kitálal mindenkiről mindent. Ez pedig a párt részéről - nemcsak egy választás előtt - vállalhatatlan.

Ez csak fél év

Balogh Zsolt kitálalásáról még érdemes megjegyezni, hogy ő „csupán” megbízott vezérigazgató volt és csupán 2008 áprilisától szeptemberig irányította a vállalatot. Az ezen túl történt ügyekről (milliókról, esetleg milliárdokról), nem lehetett tudomása.

Bárhogy is alakul a volt főpolgármester sorsa, nem lenne meglepő, ha a süllyedő hajón Hagyón kívül még néhányan rajtamaradnának.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Tóth Mária
2010. március 9. 15:28
Ervin Egon!
Ha Hagyó nem lenne sáros, akkor miért függesztette fel a párttagságát és a kerületi pártelnöki posztját?
És miért nem a mentelmi jogáról mondott le, tisztázni saját magát? He?
Ezekre válaszolj okoska!
Ervin Egon
2010. március 8. 23:09
Gyerekek, miért is vesszük készpénznek, amit ez a Balog úr mond egy nyilvánvalóan Fideszes lapnak és TN-nek? :D
Tóth Mária
2010. március 8. 19:37
Április 26-án bonthatod a pezsgőt. A rendőrség már csak a mentelmi jog megszűnésére vár.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását