2024. április 29. - Péter

Kegyetlen mészárlás: még a négyéves gyermeket is halálra vagdalták

Több mint ötszáz embert gyilkoltak meg Nigériában - nőket és pelenkás gyermekeket sem kímélve. A brutális incidensnek mélyre visszavezethető vallási okai vannak, amik egyre jobban megosztják az országot.
2010. március 8. hétfő 18:55 - Pásztor Balázs
Egy vérfürdő

A helyszínen
Egy független nigériai tévéadó riportere vasárnap még körülbelül kétszáz falusi lakos haláláról számolt be. Elmondta, hogy a legtöbb halott bozótvágó késsel megölt nő vagy gyerek. Emberek százai menekültek el a szóban forgó településekről - tette hozzá. Szemtanúk elmondták, hogy az emberek lemészárlása vasárnap hajnali 3 órakor kezdődött abban a faluban, amelyben a legnagyobb arányban élnek keresztények, pedig a településeken éjszakai kijárási tilalom van érvényben, és katonák őrzik azokat. (MTI)
A Gettómilliomosban van egy remek jelenet, amikor a főhős hindu faluját kiskorában több száz muzulmán megtámadja - mindenféle indok, vagy előjel nélkül. A pár lőfegyverrel, de főleg ütő és vágóeszközökkel rendelkező fanatikus csürhe válogatás nélkül gyilkolja a hindukat és gyújtja fel otthonaikat - páran menekülnek csak meg. Valami hasonló történt most vasárnap hajnalban Nigériában is: több mint ötszáz embert, főleg nőket és gyerekeket mészároltak le Plateau állam központjának számító város, Jos szegletében fekvő három faluban.

A támadók először felgyújtották a szalmából és nádból készült házakat, majd matchetével, és egyéb éles szerszámokkal halálra vágták illetve ütötték a kimenekülőket. Bár lőfegyverrel több figyelmeztető lövést leadtak, a hálálos sebesülések nagy részét vágó, kisebb részét ütőeszközzel kövedték el. Sok menekülőt előre felállított halászhálóval és medvecsapdával fogtak el. A halottkémek jelentése szerint viszonylag gyakori volt a csonkolás, és egyéb rituális kivégzési módszer - azonban a hullákkal nem
törődtek, szanaszét hagyták őket a falvakban.

A halottak szinte mindegyike keresztény - a berom törzsből származik - a támadók pedig a fulani törzs tagjai voltak. Ezt nem csak a támadás közben üvöltött „Allah Akhbar” támasztja alá, hanem az is, hogy az áldozatokat kivégzésüket előtt a helyi muszlimok által használt fulani és hausa nyelveken „Nyáj” szóval szólították meg - aki tudott válaszolni, az életben maradt. Tovább erősíti a gyanút, hogy több muszlim kapott üzenetet két nappal a támadás előtt, hogy vasárnap hajnalban ne tartózkodjon otthon.

Nem az első

Jos azon a bizonyos övön - határvonalon - helyezkedik el, ami a keresztények lakta népességet elválasztja a muszlim népességtől. Az egykor turistaparadicsomként ismert térség a vallási ellentétek fellángolása óta elnéptelenedett, és évről évre történnek hasonló, súlyos incidensek. 2001 szeptemberében több mint ezer ember halt meg egy keresztény muszlim összecsapásban, 2004-ben több mint 700, aztán 2008-ban legalább 300. Szintén 500 nál több volt annak a tavalyi támadásnak az áldozata, amit 2009-ben a keresztények követtek el a környéken muszlimok ellen egy jószágvita nyomán. A szakértők szerint erre lehet válasz a vasárnapi támadás - erre utal a most használt „Nyáj” jelszó is.

A legutóbbi eset óta „napnyugtától napkeltéig” tartó kijárási tilalmat rendeltek el a környéken - ezért is érthetetlen miként kezdődhettek el a három órán át tartó mészárlás-orgia hajnali három táján. Ráadásul egyes vádak szerint néhány szerencsésen elmenekült falubéli szólt is a közeli katonaságnak, de ők csak akkor indultak meg, amikor a támadók már végeztek a dolgukkal és elmenekültek. Jelenleg 95 embert tartanak letartóztatva gyanúsítottként, és őrizetbe vették Saleh Bayarit, a fulanik helyi vezetőjét is, mivel a vádak szerint ő hergelte a támadást - igaz ezt a megvádolt határozottan cáfolja.

Kihatása az országra

Goodluck Johnatan, az ország alelnöke azonnal vörös riadót rendelt el, és nem kevés katonai erőt küldött a térségbe, amik megakadályozni hivatottak a további időszakot - továbbá felszólította Nigéria népét, hogy tartózkodjon az erőszaktól, mert az csak erőszakot szül. Azonban ez már a sokadik jel arra, hogy az ország elnök nélkül kezd szétesni: Umaru Yar'Adua elnök már több mint századik napja nincs hivatalában rossz egészségi állapota miatt, azonban lemondása meg sem fordul az országot irányító vezetők fejében.

A mostani mészárlás azonban nem az első jel, ami megérdemelte a „vörös jelzést”: a több év után nagy nehezen béketárgyalásokra rávett, korábban igen komoly gondokat okozó Niger-deltai lázadók legnagyobb szervezete, a MEND újra támadásokkal fenyeget, mert az elnök betegeskedése óta egy arasznyit sem haladtak előre a megbeszélések - azonban Johnatan és a törvényhozás nem hajlandó az elnök nélkül megszólalni eme kényes ügyben.

Hasonló a helyzet a gázreformot megfogalmazó törvénytervezettel - amit külföldi megabefektetők tömege vár árgus szemekkel. Ha továbbra is így folytatja az ország, akkor könnyen elvesztheti a külföldi tőke bizalmát - ami igencsak visszaesés lenne Afrika második legnagyobb és legintenzívebben növekvő gazdaságára nézve.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását