2024. április 29. - Péter

A kortárs művészeti összefonódások

Beke László Széchenyi-díjas művészettörténész előadást tart szerdán a Horvát Képzőművészek Szövetségének székházában a magyar-horvát kortárs képzőművészeti kapcsolatokról.
2010. március 10. szerda 06:50 - HírExtra
Beke László, az MTA Művészettörténeti Kutatóintézetének igazgatója elmondta az MTI-nek, hogy munkája révén régi kapcsolat fűzi őt a horvát, előtte pedig a jugoszláv képzőművészeti élethez.

Azért is fogadta el szívesen a meghívást, mert együtt fog dolgozni Zágrábban Ivan Ladislav Galetával jövőre esedékes életmű kiállításán. Előadása az 1970-es évek magyar avantgárd művészetről, 1968-ról, Kelet-Európáról, benne a horvát művészetről fog szólni, olyanokról, mint Dalibor Martinis, Sanja Ivekovic, a művészettörténészekről, mint Davor Maticevic, de beszélni akar Radoslav Putarról, a híres Gorgona képzőművész csoport tagjáról, a zágrábi iparművészeti múzeum egykori igazgatójáról, akivel személyes kapcsolatban volt.

Annakidején Zágráb volt a kelet-európai művészek "Mekkája", ott rendezték meg a 70-es évek elején a világon az egyik első komputerművészeti kiállítást, és Új tendenciák címmel kinetikus és op-art nemzetközi biennálét. Ezeket a munkákat most rekonstruálják Karlsruhéban és Bostonban - tette hozzá a professzor.

Beszélni fog a magyar avantgárd nagy mestereiről is, mint Erdély Miklós, Hajas Tibor, Maurer Dóra, Gáyor Tibor és Bak Imre.

Fontosnak tartja a kapcsolatokat a kortárs horvát művészekkel azért is, mert a fiatalok most fedezik fel a 70-es évek generációját, s művészetüket - jegyezte meg Beke László.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását