2024. május 14. - Bonifác
Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke, volt oktatási miniszter szerint az ország évek óta sodródik, nincsenek egyértelmű irányok, ráadásul az önkormányzatokra egyre több feladat hárul. Interjú a Hegyvidék polgármesterével.
2010. március 22. hétfő 11:59 - Pénzes Dávid
Mi a legkomolyabb probléma az ön választókörzetében, a XII. kerületben és milyen megoldásokat kínál erre?

A Hegyvidéken a problémák megegyeznek az ország problémáival. Egy koncepciótlan, széteső gazdaságpolitika következtében mindannyian fokozottan érezzük a gazdasági válság hatásait. Az ország évek óta sodródik, nincsenek világos irányok, miközben a szocialista kormány, részben a korrupciós ügyeknek köszönhetően, mára végérvényesen lejáratta magát és elvesztette a hitelét. Ez befolyásolja a mindennapi életünket itt is. Mára a működőképtelenség határán működünk, hiszen egyre csökkennek az államtól kapott források, miközben egyre több feladat hárul az XII. kerületi önkormányzatra is.

Milyen kérdésekkel találkozik helyi szinten, mi érdekli leginkább az embereket?

Pokorni Zoltán
1962. január 10-én született Budapesten. Nős, felesége pszichológus, négy fiú gyermekük született. 1980-ban a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban érettségizett. 1987-ben magyar-történelem szakos középiskolai tanári oklevelet szerzett az ELTE BTK-n. 1994-ig a Toldy Ferenc Gimnáziumban tanított. 1988-ban alapító tagja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének. 1993 novemberéig a pedagógus érdekképviselet, a PDSZ szóvivője. 1993 októberében belépett a Fideszbe, ekkor minden szakszervezeti tisztségéről lemondott. A párt oktatáspolitikai kabinetvezetője. 1994-től a Fidesz alelnöke, részt vett az 1998. évi választási program kidolgozásában. 2001. május 6-án a párt elnöke lett, majd 2002. július 14-én valamennyi tisztségéről lemondott. 2003. május 17-én tért vissza, amikor az újjászervezett Fidesz-Magyar Polgári Szövetség alelnökévé választották. 2003 őszétől saját választókerületének elnöke. 1994 óta országgyűlési képviselő (1994: országos lista, 1998: Bp. 18. vk., XII. ker,). Az Orbán-kormány megalakulásától 2001. július 15-ig oktatási miniszter. A kormányprogramban kiemelten kezelt területen a felsőoktatásban tandíjmentessé vált az első diploma megszerzése, létrejött az intézményi integráció, bevezetésre került a diákhitel. Elindította a közoktatási minőségbiztosítási programot. A 2002. áprilisi választásokon megőrizte XII. kerületi mandátumát. A 2006. évi országgyűlési választásokon Budapest 18. választókerületében egyéni mandátumot szerzett. 2006. május 30-tól az oktatási és tudományos bizottság tagja.
Az embereket kiemelten foglalkoztatja a biztonság és a saját boldogulásuk kérdése, a maguk és családjuk anyagi, gazdasági lehetősége, helyzete. E mellett a számukra talán a legfontosabb ügy a helyi utak és közlekedés állapota, az iskolák, óvodák minősége és az egészségügyi ellátásuk.

Milyen jövőképet nyújt a kerületében élőknek, mire helyezi a hangsúlyt?

A Hegyvidéket egyfajta mintakerületként próbáljuk vezetni, ahol az emberek büszkék arra, hogy itt élnek. Nagyon fontosnak tartom az összetartást, a lokálpatrióta érzület erősítését, pontosan ezért vezettük be novemberben a Hegyvidék Kártyát is, amely segíti az itt működő vállalkozásokat, kereskedőket, boltokat, de kézzelfogható előnyt jelent a kártya használóinak is.

A kerület elsősorban a rengeteg zöld területről, erdőről, parkokról és a jó levegőről ismert, Budapesten elsők vagyunk a szabadidő aktív eltöltésében. Külön öröm számomra, hogy 13 ezer négyzetméterrel nőtt a sportolásra alkalmas tér, a Hegyvidéki Sportmax többfunkciós sportcsarnok megnyitásával. Tovább folytatjuk az építő munkánkat, egy év múlva fogjuk átadni a teljesen felújított Mom Művelődési Központot, amire közel 1 milliárd forint uniós támogatást is nyertünk.

Mire számít, mik az esélyei?


Bízom benne, hogy áprilisban elnyerem a választok bizalmát és folytathatjuk a XII. kerületre jellemző nyugodt, higgadt építő munkánkat.

Ismeri az MSZP jelöltjét, Katona Tamást személyesen. Mit tart Katona úr előnyének és mit a hátrányának?


Katona Tamást a szocialisták az utolsó pillanatban dobták be a BKV-s botrányai miatt lemondással távozni kényszerülő Hagyó Miklós helyére. Nem szeretném őt elemezni vagy értékelni, bízzuk ezt majd a választókra, akik egyértelmű üzenetet fognak küldeni minden jelöltnek április 11-én.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

alajos
2010. március 22. 16:05
Azért a hegyvidék elég büszke nép is, ami nem baj. Maradjon így soká.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását