2024. május 22. - Júlia, Rita
Az MDF integethet a Parlamentnek - kívülről. És nem csupán a fővárosi pártlista körüli problémák miatt. A párt látványosan haldoklik, Dávid Ibolya elkeseredetten kapaszkodik a reménybe, miközben be kellene látnia: vége.
2010. március 25. csütörtök 16:59 - Pénzes Dávid
Persze nincsen könnyű dolga Dávid Ibolyának. Az MDF elnökasszonya eddig is késhegyen táncolva vitte a hátán a pártot a két nagy ellenfél, az MSZP és a FIDESZ marakodása között. Hol ennek, hol annak nyújtott segítséget a parlamenti szavazásoknál – ezzel azonban ráaggatták, hogy képviselői pénzért megvehetők. A folyamatos kilépések, avagy kizárások nem sok jót mutattak már az EP választás előtt. Bokros Lajos bedobása az adott pillanatban jó ötletnek tűnt, ám távolabbról nézve az már egyáltalán nincs így.

Bokros pártja

Bokros Lajos személye gyakorlatilag az amúgy is agonizáló pártot még inkább a sír szélére rugdosta. Miatta számtalan régi fórumos hagyta el a pártot, ami egy kampány előtt gyógyíthatatlan sebeket ütött. A kádereket szinte hálóval fogdosták, hogy egyáltalán legyen kit elindítani. Az eredménye meg is lett: ez jól látható a rendkívül kínosra sikeredett kampányvideókon.

Bokros gyakorlatilag kreált magának egy pártot, s ebben Dávid Ibolya és Retkes Attila, az SZDSZ elnöke aktívan segédkezett. Az a gond, hogy egyetlen személy köré nem lehet hetek alatt pártot szervezni. Társadalmi támogatottság híján lehetetlen szavazatokat gyűjteni. Csoda, hogy a nyilvántartásba vett 89 jelöltnek egyáltalán sikerült összegyűjteni az ajánlószelvényeket.

A fővárosi gubanc


A budapesti lista fontossága
Azért különösen lényeges az MDF számára a fővárosi lista, mert a párt maradék szavazóbázisa főként Budapesten van. Ha Budapesten nem lehet MDF listára szavazni, a parlamenti küszöb megugrása gyakorlatilag lehetetlenné válik.
Budapest egy külön történet. A fővárosban nyolc jelölt kell ahhoz, hogy egy szervezet listát állíthasson. Az MDF-nek 10 képviselője van. Azaz mégsem. Merthogy Csapody Miklós megsértődött, mikor kiderült, nem kerülhet fel se az országos, se a fővárosi listára. (Ezzel gyakorlatilag vége húszéves politikai karrierjének.) Fogta magát és kilépett a pártból, majd visszalépett a képviselőjelöltségtől is. Ez azt jelentette, hogy kilenc jelölt maradt talpon, ami elvben még mindig elég a listához.

Ám Slosár Gábor és Király Zoltán esetében a Fővárosi Választási Bizottság úgy döntött, felfüggeszti az indulásukat. Ennek oka a szabálytalanul kitöltött kopogtatócédulák: a jelölt nevét más színű tintával írták, mint a választópolgár adatait. Ha tényleg bebizonyosodik, hogy nem a választók akarata szerint töltötték ki a szelvényt, a két jelölt búcsúzik a küzdelmektől. Ezek miatt tegnap az FVB szocialista, fideszes és jobbikos küldöttei együttesen megszavazták a lista felfüggesztését.

Elhúzódó vég

Ez persze még messze nem jelenti azt, hogy nem lesz az MDF-nek budapesti listája. A párt az Országos Választási Bizottsághoz fordult jogorvoslatért. Ők újra visszaállíthatják a listát, ám ez sem sokat segít a párton.

Az elmérgesedett politikai harc a budapesti MDF-en belül rendkívül lecsökkentette a párt esélyeit egy jó szereplésre. Csapody kilépése vagy a lista felfüggesztése tovább zilálja a pártot. A közvélemény számára az MDF képtelen a programját széles körben ismertetni, mivel a médiában a párt körüli folyamatos botrányok hírértéke elnyomja ezt.

Nem lesz sok iksz

Nem nehéz megjósolni, hogy még ha össze is gyűjtötték (bármilyen módon) a 750 ajánlószelvényt választókörzetenként, ennél sokkal több szavazatra nem számíthat a párt. Ez pedig rendkívül kevés. Ahol pedig nincs MDF-es jelölt, semmi nem fogja a választópolgár kezét arra vezetni, hogy a listán az MDF-et ikszelje.

Ilyen körzetekben a bizonytalan, vagy az MDF-fel eddig szimpatizáló választópolgár kénytelen eldönteni melyik párt jelöltjét preferálja. Ha pedig megszületett a döntés, már nehezen elképzelhető, hogy nem a jelölt pártjára adja le a voksát, hanem egy huszárvágással az MDF mellé helyezi az ikszet. Vagy ha lesz is ilyen elkötelezett MDF rajongó, azok száma elenyésző.

Dávid Ibolya persze küzd, ahogy egy politikusnak küzdenie kell. De gyanús, hogy hiába kongat vészharangokat, hiába hív össze nemzetközi sajtótájékoztatót, vagy vonja magához és Bokroshoz az összes döntést, mindez már csak az utolsó felvonása egy szebb napokat látott párt életének.

Vége.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

z_zalai
2010. március 26. 13:13
Ez már a végső rugkapálás, amikor a kapitány nem bírja otthagyni a hajót, s a hullámsírba megy vele.
Bokros pedig egy nem odaillő matrózlegény.
balogGY
2010. március 25. 17:02
Én nem is értem mit bénáznak már ezek.
Ennek a pártnak dicstelen vége lett.
Szegény Antall József meg forog a sírjában...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását