2024. április 26. - Ervin

Két "legyet" ütne egy csapásra a Fidesz?

A kis és közepes családi gazdaságokat segítő agrárpolitikát tervez a Fidesz, amely a kormányalakítást követően kezdeményezni fogja a külföldiek 2011-ben lejáró földvásárlási moratóriumának meghosszabbítását – jelentette ki Ángyán József, a párt parlamenti képviselője, a gödöllői Szent István Egyetem professzora kedden Mórahalmon.
2010. március 30. kedd 19:27 - HírExtra
A Fidesz által elképzelt magyar mezőgazdaság a kis és közepes családi gazdaságok dominanciájára épül, s úgy állít elő szermaradvány-mentes, biztonságos élelmiszereket, hogy közben megőrzi a környezet egyensúlyát - mondta a politikus egy gazdafórumot megelőzően tartott sajtótájékoztatóján.

A következő kormánynak egyik első feladata lesz, hogy kezdeményezze a külföldiek földvásárlási moratóriumának meghosszabbítását, erre augusztus 31-ig van csak lehetősége – közölte a professzor.

Becslések szerint 700 ezer hektárnyi magyar termőföld lehet zsebszerződéseken keresztül osztrák kézben és további 300 ezer hektár más külföldi tulajdonban. A spekuláció oka az a hatalmas árkülönbség, amely a magyar és a nyugat-európai földárak között fönnáll; Magyarországon egy hektár szántó ára 200 ezer és 2 millió forint között, Nyugaton 5 és 15 millió forint között mozog. A zsebszerződésekkel szemben az egyik hatékony megoldás az állam elővásárlási jogának bevezetése lenne francia mintára – közölte Ángyán József.

A földvásárlási moratórium meghosszabbításával időt nyer a kormány arra, hogy megerősítse a magyar gazdatársadalmat és átalakítsa a földtörvényt, beépítve azokat az elemeket, amelyekkel a régi tagállamok is élnek. A politikus példaként a helyben lakás, a gazdálkodási hagyományok elsajátításának előírását, vagy a helyi közösségek hozzájárulásának kikötését említette.

A családi gazdaságokat segítő eszköz az osztatlan közös tulajdonok azonnali kiadása is, amely a birtokrendezés egyik előfeltétele is – tudatta Ángyán József.

Az államnak aktív szereplőként kell fellépnie a földpiacon, hogy azok felé a csoportok felé irányítsa a földalapot, akik valóban gazdálkodni és nem spekulálni akarnak. Ennek egyik eszköze lehet a hosszú 25-50 éves, örökölhető földbérleti jog bevezetése – mondta a professzor.

A demográfiai problémák és a helyi munkahelyteremtés szempontjából is fontos lenne az a megoldás, amely kedvezményes földbérleti lehetőséget biztosít azoknak a fiatal pároknak, akik letelepedés és gazdálkodás mellett vállalják 2-3 gyerek felnevelését – közölte Ángyán József.

Az új kormány a helyi értékesítést és feldolgozást is segítené a jogszabályok átalakításával, ez közelebb hozná a termelőket a fogyasztókhoz, ami javítana az élelmiszerellátás biztonságán is – közölte a politikus.

A sok embernek munkát és megélhetést adó családi gazdaságok akkor lehetnek eredményesek és európai szinten is versenyképesek ha a beszerzés, a tárolás és az értékesítés területén összefognak – hangsúlyozta a professzor.

Nógrádi Zoltán, a Fidesz országgyűlési képviselője, mórahalmi polgármester szerint a versenyképességét a nehéz helyzet ellenére is megőrző zöldség-gyümölcs ágazatban gyorsan látványos eredményeket lehet elérni mind a gazdasági növekedés, mind a foglalkoztatás javítása terén. Ehhez a termelői és értékesítési szövetkezetek konszolidációjára van szükség állami és uniós forrásokból.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását