2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Annyi a kétharmadnak

A Fidesz terveiről eddig sem tudtunk semmit, támogatottsága mégis a kétharmados többség határán ingázott. Ám most, hogy a szélsőjobboldali média felhánytorgatott pár ügyet, a narancsos liga valószínűleg búcsút mondhat a kétharmadnak.
2010. április 8. csütörtök 19:26 - Pásztor Balázs
Furcsa támogatottság

A közelgő választásokat még akkor is a Fidesz nyerné, ha a mai nap Orbán Viktor is összehozna egy öszödi beszédet, amelyben az áll, hogy az adófizetők vérrel és verejtékkel befizetett összegeiből kíván magának aranypalotát építeni. Ez tény, ez ellen senki nem tehet semmit. Azonban a kétharmad, vagyis a gátak nélküli kormányzás lehetősége már koránt sem volt ennyire egyértelmű: a Jobbik és az LMP hétről-hétre növekvő népszerűsége, és a kispártok támogatóira „jellemző” rejtőzködő szavazók kérdőjelet formáltak a kérdés felett - még úgy is, hogy a Jobbiknak sikerült a péniszpumpás, helótás prominenseivel lejáratnia magát.

Azonban semmi nem indokolta a Fidesz győzelmét: ellenzékben a „konstruktív” jelző pont annyira volt rájuk jellemző, mint az „együttműködő” a válság beütésekor, programjukról pont annyit tudunk mint a halál utáni életről, és a kampányuk a legnagyobb jóindulattal sem sikeredett közepesnél jobbra - hogy a felszólalásaikat övező populizmust ne is említsük. Az egyetlen dolog, ami megalapozta, bebetonozta, és megváltoztathatatlanná tette a Fidesz győzelmét, az az MSZP minősíthetetlen szereplése volt.

Bár a Bajnai Godon vezetésével felállt válságkezelő kormány lehetőségeihez képest jól szerepelt, de ezt az MSZP-nek nem sikerült saját érdemeként feltüntetnie - ráadásul mindenki tudja, hogy Bajnai idén biztosan távozik, és nála csak rosszabb jöhet. Azonban Gyurcsány haláltánca, naponta felszínre törő, MSZP-s prominenseket buktató korrupciós ügyek, és a szocialisták elégtelent érdemlő kormányzása mindenki számára egyértelművé tette, hogy más kell. És sokak számára nem létezik más, mint a nagy ellenfél, vagyis a Fidesz. (Tehát ismét nem azért lesz a Fidesz kormányon, mert őket akarjuk, hanem azért, mert az MSZP-t nem akarjuk).

Hatalmas pofonok

Mivel rengeteg támogatója van, ezért rengeteg embert érdekelnek a Fidesszel kapcsolatos ügyek - ám mivel a párt semmit nem mond saját elképzeléseiről, ezért nagyobb visszhangot kapnak azok, amiket mások hoznak fel. Így csattanhatott az erejénél is nagyobbat az a hatalmas pofon, amit egy szélsőjobboldali hírportál adott tegnap a narancsos ligának. Kubatov Gábornak, a Fidesz kampányfőnökének és pártigazgatójának kiszellőztetett beszéde egyértelműen igazolja, hogy létezik titkos, töbmilliós Fidesz adatlista, ahol nem csak e-mail cím, lakcím és telefon van meg, hanem a párthovatartozás is. Ráadásul nem csak a saját szimpatizánsokról, hanem az „ellenségről” is megvan minden adat.

A lista alapján meg lehet mondani, hogy kik egy adott városban a „kommunisták” - ahogy Kubatov fogalmazott -, sőt ezt össze lehet kötni egyéb dolgokkal is. Például a Fidesz-kormány megalakulása után könnyen elbírálható egy kérelem, ha vissza lehet nyomozni, hogy az illető párt szimpatizáns-e, vagy sem - ez pedig a legsötétebb kommunista időket idézi.

A lista efféle megléte természetesen többszörösen is törvényellenes, ami ellen majd minden párt ki is kelt, ostromolva a narancsosokat. Ám a fegyvertársak - mert nyilván az MSZP-nek is megvan a maga listája - vérszemet kapott károgásánál sokkal érdekesebb az, ahogy a Fidesz reagált az esetre.

Ciki

Igazából még egy szimpla beismerő vallomás és mélységes bocsánatkérés is jobban jött volna ki a párt számára, mint amit előadtak: „A mai napon az egyre nagyobb bajban lévő MSZP és Jobbik közös kétségbeesett kísérletet tett a Fidesz lejáratására. Lendvai Ildikó MSZP-elnök és a jobbikos kuruc.info internetes oldal közös akció során régi, kétségbeesett hazugságokat vett újra elő.” Tegye fel a kezét, aki elhiszi, hogy Lendvai lepaktál a kuruc.infoval... Nem, itt még a Fidesz szóvivőjének a keze sem emelkedne fel. Nagyjából annyira valószínű az elgondolás, mint hogy Orbán Viktor titokban nőimitátor. Igaz, a másik megoldás sem sokkal elegánsabb: egyszerűen lecsapják a telefont.

De ami még jobb, hogy a közlemény második felében sincs semmilyen olyan állítás, amely a hangfelvétel eredetiségét cáfolná - vagyis biztosra vehetjük, hogy az így elhangzott. És a felvétel alapján nehezen állja meg a helyét az a kijelentés, hogy „a Fidesz az adatvédelmi biztos által engedélyezett módon, a jogszabályok betartásával kezeli minden esetben az adatokat.„ Minden esetre a feljelentések megérkeztek és Jóri András adatvédelmi biztos is megígérte, hogy „ha komoly aggályok merülnek fel, kivizsgálja az ügyet”. (Igaz, nem tudni mi lehetne az egypártrendszer visszatérésnek illúziójánál komolyabb aggály.)

Kisebb ütlegek

A Fidesz nem csak ezt a nagy pofont kapta az utóbbi napokban: érkezett hozzá több másik is. Például Pokorni Zoltánt, a Fidesz egyik prominensét, és egyben a XII. kerület polgármesterét érték hazugságon - amely mellékesen egy komoly hűtlen kezelés vádjával is kapcsolatban van. De megemlítendő még a Kósa Lajost vesztegetéssel vádló, egyre extrémebb hátteret nyerő - már az NBH-t sem kímélő - videó is.

Aztán Fót ügyeletes, Fidesz-fejpántos Rambó-polgármestere alakított nagyot a napokban, amivel nem csak saját magát, hanem pártját is rendesen lejáratta. A bizonyíték itt is egy hangfelvétel: Mády Zsolt városvezető ezen megfenyegeti Simó Attilát, a helyi Közszolgáltató Kft. ügyvezetőjét, hogy mondjon le, mert ha nem teszi meg, akkor április 11. után nem csak eltávolítják, hanem börtönbe is fog kerülni - a felvétel eredetiségét Simó megerősítette.

Tényleg ilyen módon venné át a hatalmat a Fidesz a választások megnyerését követően? Tényleg azt akarjuk, hogy egy ilyen párt uralkodjon négy évig? Sokan a Jobbik nagyszámú bejutásáról festenek rémképeket, de úgy néz ki a valóság sokszor rosszabb, mint a képzelet...
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

morcos47
2010. április 8. 20:45
Sajnos ez várható , a félrevezetett emberek majd a választások után jönnek rá .hogy nem ezt a "lovat akartuk " de már késő lesz .Nem éppen a népnek akarnak jót ,hanem a gazdag emberek kegyét keresi a Fidesz is, kérdezem ki lesz a bankárok kormánya? Kinek tartozik a Fidesz? Érdekes nem?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását