2024. április 27. - Zita

A szélsőjobbtól tartanak

A brit sajtó figyelmét leginkább az egyre erősödő magyarországi jobboldali radikalizmus keltette fel. Emellett minden újságíró és elemző határozott jobboldali előretörést vár és egybehangzóan a szocialisták visszaszorulásáról beszélnek.
2010. április 11. vasárnap 18:17 - Iván Márton
Sunday Times:

A Sunday Times ma megjelent cikkében a Fidesz földcsuszamlás szerű győzelme mellett a szerző arról ír, hogy a populista „cigánybűnözéssel” kampányoló Jobbik akár második helyre is bejöhet a választásokon. A lap az erősödő szélsőjobboldallal hozza kapcsolatba az erősödő magyarországi antiszemitizmust és xenofóbiát.

A cikk kitér a közelmúltban elkövetett romák elleni támadásokra, valamint a Dohány utcában egy a zsidó húsvétot ünneplő rabbi otthonát ért incidensre. Mint ismeretes az incidens március végén történt és komoly felháborodást váltott ki a hazai zsidó közösségen belül. A cikk emelett utal arra is, hogy a választási kampány során számos plakátot firkáltak össze Dávid csillagokkal, illetve különböző antiszemita jelszavakkal, amely aggodalomra ad okot. Érdekes módon ez a tendencia együtt jár a magyarországi zsidó kultúra és a budapesti belváros hagyományos zsidónegyedének újbóli virágzásával.

A növekvő antiszemitizmussal kapcsolatban a lap megjegyzi, hogy az ország rossz gazdasági helyzetben van, a munkanélküliség 11 százalékra, míg a munkanélküliség 6 százalékra emelkedett.

A cikk idézi Szabados Krisztiánt a Political Capital szakértőjét, aki szerint a rasszizmust „évtizedeken keresztül a szőnyeg alá söpörték az országban”. „A Jobbik pedig csak egyszerűen az arra fogékony rétegeknek közvetíti a politikai extrémizmust, amit eddig egyetlen mainstream politikai párt sem tett meg.”

Guardian:

A Guardianban megjelent április 9-i cikk szerint Képíró Sándor egykori háborús bűnös ügyében a Jobbik kezébe kerülhet a megoldás kulcsa. A Simon Wiesenthal Központ által keresett háborús bűnös ügyét egy erős Jobbik ellenzékkel rendelkező Fidesz kormánynak nehéz lesz bíróság elé vinni.

A cikk írója rámutat, hogy az ultra-nacionalisták megerősödése a szocialisták visszaesésével párhuzamosan rendkívül veszélyes következményekkel járhat az ország kisebbségeire nézve – különös tekintettel a nácizmus által is üldözött zsidóságra és cigányságra. A Jobbik – melynek várható eredményét felmérésekre hivatkozva a szerző 13-20 százalék közöttire teszi - retorikájának elsőszámú célpontjai pedig pontosan ezek a csoportok.

Financial Times:

A Financial Times budapesti tudósítója mai cikkében rámutat, hogy a Fidesz könnyen 2/3-os szupertöbbségre tehet szert. Ahogy azt a szerző is írja ezzel akár alkotmánymódosításra is lehetősége lehet. Emellett olyan ügyekhez is hozzányúlhat, mint a médiatörvény, a parlament mérete, illetve a határon túli magyarok állampolgársága és szavazójoga. Ám a szélsőjobboldal előretörése beárnyékolhatja a győzelmet, mivel nyugtalanítja a külföldi befektetőket, akikre nagy szüksége lenne az országnak.

A cikk szerzője kiemeli, hogy a szocialisták gyakorlatilag beletörődtek a biztos vereségbe. Valamint azt is, hogy a párt sohasem tudta kiheverni az őszödi beszéd okozta népszerűség vesztést. Emellett a különböző napvilágra került korrupciós ügyek is hozzájárultak a szocialisták diszkreditálódásához.

A cikk kitér a Jobbikra is, melynek népszerűségéhez jelentősen hozzájárult a korrupció felszámolásának és a bűnözés visszaszorításának ígérete. A párt sikeres kampánya során kiaknázta a politikai elitből való általános kiábrándultságot, valamint a cigánybűnözéstől való félelmet.

A szerző azt is hozzáteszi, hogy a magyar választási rendszer rendkívül bonyolult és egy következő fordulóra is sor kerül április 25-én, a lényegre azonban már ma fény derül.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását