2024. május 12. - Pongrác
2010 talán minden idők egyik legunalmasabb választása lehet, abban az esetben ha a közvéleménykutatók kutatásai megfelelnek a valóságnak. A HirExtra percről-percre, másodpercről-másodpercre beszámol a helyszínekről és megpróbálja az ottani miliőt átadni olvasói számára. A könnyebb követés érdekében a cikk elején vannak a legaktuálisabb információk.
2010. április 11. vasárnap 18:57 - HírExtra
23:58 - Jobbik

A párt szavazói nem túl lelkesek az elért eredmények tekintetében: többen hőbörögnek, hogy ennél azért jóval jobbra számítottak - vagy legalábbis a párt prominensei többet ígértek nekik. Ezzel látszólag ellentétben áll a párt álláspontja: Novák Előd, a párt jelenleg letörölhetetlen mosolyú alelnöke és sajtófőnöke szerint ez egy "megnyert csata egy fontos háborúban". Ugyanakkor az is meglátszik, hogy a pártvezetésnek egyre kevésbé vannak ínyére a fanatikusok: a kellemetlen, buta kérdésekkel és tanácsokkal zaklató rajongókat igyekszenek kerülni - vagy ha találkozás elkerülhetetlen, akkor minél többet helyeselve, minél előbb lezárni a beszélgetést.

23.18 Jobbik

Megérkezett Vona Gábor, Morvai Krisztina és teljes Jobbik vezérkar. A pártelnök szóra emelkedik: Szebb Jövőt! - harsogja, és terem emberi visszhangot ver. Miután köszörüli egy "kicsit" kampánycsend elhúzódásán a nyelvét bejelenti: a Jobbik sikert ért el, hisz egy év alatt megduplázta támogatását. Ugyanakkor megjegyzi, hogy nagy céljukat, az MSZP megelőzését nem sikerült elérniük, amiért a nagypártok "rágalomhadjáratát" okolja .

Ugyanakkor még mindig úgy véli, hogy az emberek 2/3-ada Jobbikos, csak még nem tud róla, és azt is megjegyzi, hogy a Jobbik előretörésével új korszak kezdődött - végleg elmúlt húsz év. Vona az MDF-et és az SZDSZ-t a párt saját halottjának tekinti, és szerinte pár év múlva általuk ide fog jutni az MSZP is. Megköszönte a segítőiknek a munkát, ám hadat üzent a nagypártoknak: a Jobbik betonfalat fog emelni minden, az országot megrövidíteni szándákozó próbálkozás előtt. Az esemény a már megszokott Szózattal és Székely himnusszal ért véget - igaz éjféltől a hazai zenekaroké lesz a színpad.

23:10 - Fidesz

Szijjártó Péter bejelenti: 206 mandátumot szerzett a Fidesz, de a többséghez már 194 is elég. Aztán Orbán Viktor jön, aki köszönt mindenkit "ezen a nagyszerű estén". Gratulál a népnek a Fidesz elsöprő és egyértelmű győzelméhez. Ez a győzelem nem a Fideszé, ez Magyarországé - mondja.

2010-ben a magyarok ítéletet mondtak egy kudarcos korról, és a becsületet, a biztonságot választották. Ezért a magyarok ma magukra szavaztak, és győztek, mert legyőzték a reménytelenséget. Magyarország munkát, rendet és biztonságot akar. Ma ismét jó magyarnak lenni. Felemelt fejjel ma visszatért az ország a történelem főutcájára.

Valóban óriási a siker, de közben azért minden idegszálammal érzem, hogy életem legnagyobb feladata előtt állok  - mondja. De azt is tudja, hogy minden magyar ember összefogásával a feladat megoldható. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok! - zárta rövidre Orbán Viktor, hazánk következő minszterelnöke.

Orbán a hívei között is beszélt a sajtótájékoztató után. A tömeg folyamatosan skandálta, hogy Viktor, Viktor, illetve, hogy Ottleszünk. A téren fiesztahangulat van, pezsgősüvegek csörögnek mindenfelé, folyik az alkohol, szól a We are the champions...

23:05 - Fidesz

Végre! Sajtótájékoztatóra sorakozik a Fidesz-vezérkar! Pokorni, Schmitt, Pelczné, Semjén, Tarlós, Martonyi, ééééés... Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök-jelölt is mindjárt itt lesz, csak előbb még megnézi a tévében Sólyom László köztárasági elnök tájékoztatóját.

Közben megérkezik Debrecenből a város polgármestere, Kósa Lajos is és fellép a színpadra. Áder János a színfalak mögött álldogál.

23.02 Lemondott Dávid Ibolya

Dávid Ibolya azt mondta, vállalja a felelősséget a választási vereségért, és lemond az MDF elnöki posztjáról.

Gratulált a választás győzteseinek, de hozzátette, a párt fiaskójában komoly szerepet játszott, hogy a kampány két hónapjában "ködevők" ellen kellett védekezniük, bíróságokra járkálniuk olyan ügyekben, amelyekben végül mindig ők maradtak felül. Így nem maradtak idejük valóban a szavazókhoz szólni.

Dávid Ibolya 1999. január 30-a óta volt az MDF elnöke.

23.00 - LMP

A HírExtra kérdésére Szabó Tímea elmondta, hogy az LMP jelenlegi állás szerint nem kíván visszalépni sem a Fidesz, sem az MSZP javára.

22:50 - Fidesz

Az időközben a téren legalább 2-3 ezresre duzzdt tömeg a folyamatosan érkező eredményeket hangos éljenzésekkel fogadja. A hangulat a Vörösmarty téren ezekben a percekben a tetőfokára hág.

A tudósítónk kérésére Demeter Ervin röviden értékelte a már gyakorlatilag véglegesnek tekinthető eredményeket, valamint az este eseményeit. Mint mondta, nagyon jó eredménynek tartja a Fidesz által elért közel 53 százalékos eredményt, illetve azt, hogy mintegy 30 százalékos űr van a Fidesz mögött. (Az MSZP 19 százalékon állt meg.)  

22:45 Jobbik

Budapesten a Jobbik az országos választási eredményeihez képest igen cefetül szerepelt - míg az LMP igen jól. Ennek igazán senki sem örül: a tömeg néhány eredménynél egyenesen őrjöng, a gárdisták rosszallóan forgatják a szemüket, a pártok prominensei meg inkább rá se néznek a képernyőre. A vidéki körzetek bemutatásánál viszont mind az eredmények, mind hangulat pálfordulatot vett.

22:38 - LMP

Schiffer András sajtótájékozatóját a "köszönjük Magyarország" mondattal kezdte. Szerinte a csoda bekövetkezett, hiszen az előzetes várakozásokat felülmúlva jelenlegi feldogozottsági adatok mellett 7%-al bejutottak a parlamentbe. Schiffer megköszönte az eredményt az LMP szavazóinak, az aktivistáknak, és az újságíróknak is. Szerinte új generációt jelent a hazai politikában az LMP mind életkorban, mind szemléletben, akikkel hazánk ki tud lábalni a haszonelvű politika rabságából. A beszédét közepes "tapsvihar" fogadta, ami így is csoda, mivel a zsúfolásig teli helyiségben alig volt oxigén.


22.36 MDF - Kerék-Bárczy szerint az MDF programja tovább él


Most váltak nyilvánossá és közölhetővé az eredmények, amelyek majdnem teljes feldolgozottság mellett 2,6 százalékot adnak az MDF-nek. A párt ezzel kiesett az országgyűlésből.

Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF szóvivője a párt egyedüliként piacbarát programját méltatta, azt mondta, a programjuk a párt bukásával nem évül el, alternatívaként mindig ott lesz. Azt is hozzátett, az MDF példátlanul ellenszélben harcolta végig a kampányt.

22.35. Végeredmény!

A területi listákra leadott szavazatok 98,9 százalékos feldolgozottságánál 4 párt – FIDESZ-KDNP, MSZP, Jobbik, LMP - lépi át az ötszázalékos országgyűlési küszöböt.

1. FIDESZ-KDNP (52,77 százalék, 2.659.974 szavazat)
2. MSZP (19,29 százalék, 972.119 szavazat)
3. Jobbik (16,71 százalék, 842.306 szavazat)
4. LMP (7,42 százalék, 373.957 szavazat)
5. MDF (2,65 százalék, 133.712 szavazat)
6. CM (0,90 százalék, 45.161 szavazat)
7. MUNKÁSPÁRT (0,11 százalék, 5.537 szavazat)
8. MSZDP (0,08 százalék, 4.031 szavazat)
9. ÖP (0,05 százalék, 2.645 szavazat)
10. MIÉP (0,03 százalék, 1.264 szavazat)

A leadott szavazatok 99,01 százalékának összesítése után a pártok parlamenti mandátumainak száma az Országos Választási Bizottság adatai szerint.

1. FIDESZ-KDNP: egyéni választókerület: 87, területi lista: 87, összesen: 174, a parlamenti mandátumok aránya: 45,08 százalék.
2. MSZP: egyéni választókerület: 0, területi lista: 28, összesen: 28, a parlamenti mandátumok aránya: 7,25 százalék.
3. Jobbik: egyéni választókerület: 0, területi lista: 26, összesen: 26, a parlamenti mandátumok aránya: 6,74 százalék.
4. LMP: egyéni választókerület: 0, területi lista: 5, összesen: 5, a parlamenti mandátumok aránya: 1,30 százalék.

Összesen: egyéni választókerület: 87, területi lista: 146, összesen: 233, a parlamenti mandátumok aránya: 60,36 százalék.

A 386 fős Országgyűlésben a választások első fordulója után a betöltött képviselői helyek száma 233, a betöltetlen mandátumok száma 153.

22:32 MSZP


Lendvai Ildikó sajtótájékoztatót tart. Még nem tudjuk a végleges eredményeket. De Lendvai köszöni azoknak, akik éltek választójogukkal, annak ellenére, hogy sok fenyegetést kaptak a választók. Az MSZP megvizsgáklását javasolja annak, hogy mi vezetett a szavazás elhúzódásához, és hogy a parlament vizsgálja újra a váalsztási rendszert. Szerinte Kubatob-szavazók jelentek meg a szavazáson.

Az eredményekből azt látjuk, hogy az MSZP elvesztette a kormányzás lehetőségét, de nem vesztette el azt a lehetőséet hogy az elenzék legnagyobb pártja legyen.

Egy párt veszíthet a választáson, de az ország nem veszíthet.

Nem lehet kizárni a szervezett átjelentkezés gyanuját - mondta kérdésre válaszolva a pártelnök.

Az MSZP elkötelezett abban, hogy ne hagyja hogy a felelős válságkezelés eredményeit elrontsák - mondta.

Egy párt akkor határozza meg a belső tennivalóit, ha már a választók felé elszámolt - mondta a párt jövőjéről. Elismerte, van oka annak, hogy sok szavazót veszítettek. 

Ahol alapos okot látnak rá, ott lehetséges, hogy megóvják a választási eredményeket - fejtette ki.

22:30 - Fidesz

Nem sokkal fél 11 előtt az keltett feltűnést a sajtó számára fenntartott teremben, hogy a sarokban berendezett büfé előtt egy megjelent Lévai Anikó, Orbán Viktor felesége. A pártelnökné és kísérete kávét rendelt, mert mint Lévai a közelben állóknak elmondta, itt a legfinomabb az épületben. Tudósítónk kérdésére, hogy mi a véleménye a kialakult helyzetről, azt felelte:  ehhez nem tud hozzászólni.

22:29 MSZP

Sikerült egy pillanatra elkapni Kovács Lászlót, aki szerint meg kell találni, hogy kik a felelősök a kialakult helyzetért.

22.19

Hurrá megnyiltak a számok. 69 %-os feldolgozottság mellett:

FIDESZ 53%, MSZP 20%, JOBBIK 16%, LMP 7%

22.17

Egyes információk szerint, nem hivatalosan, a következő pártok jutottak be: Fidesz 52%, Mszp 21%, Jobbik 16%, LMP 7 %

22:15 MSZP


Megérkezett egy magasrangú amerikai diplomata. Az ő megjelenése rövid ideig felbolydította az MSZP székház életét. Hogy miért érkezett ide, azt csak találgatni lehet, de túl sok jót nem ígér...

22:15 - Fidesz

A Vörösmarty téri Fidesz-főhadiszállás sajtótermében minden szem a kihelyezett plazmatévékre mered: az OVB ezekben a percekben is azon vitatkozik, megteheti-e, hogy feloldja a saját maga által meghosszabbított kampánycsendet. Vezető Fideszeseket továbbra se látni, mindössze Ágh Attila poroszkált kicsit a sajtónyilvános zónában, de ő nem tudott érdemi információkkal szolgálni a párt álláspontjáról. Hivatalos Fidesz-megszólalás is ma este még nem volt.

22.11 MDF - Az MDF még saját magáról sem tud semmit

Az index.hu értesülése szerint az MDF-nek nincs annyi delegáltja, hogy teljes képet kaphatnak, úgyhogy ők is kénytelenk külsős informátorokra hagyatkozni. A híresztelések szerint az MDF 2,42 százalékon áll és ezzel kiesik a parlamentből.

22:06 - LMP

A szendvicsek már maradéktalanul elfogytak, a média egyszerű munkásainak a farkaséhségét már csak a pogácsák, és az édes süteményfélék hivatottak csökkenteni. A plazmatévé "véleménye" szerint az Instant nevezetű szórakozóhelyen az LMP eredményváró estjén a hangulat a tetőfokára hágott, talán ott sör is van.

22.05 MDF - Megjött Bokros meg Dávid Ibolya, de gyorsan elszaladtak

Bokros Lajos, a párt mibniszterelnökjelöltje érkezett Dávid ibolya elnöknő társaságában, de a kiéhezett újságírók elől pillanatok alatt elmenekültek.

22:02 - Fidesz

Az este hősei itt a Fidesz-hadiszálláson eddig a téren felállított színpadon rendületlenül játszó zenekar tagjai. Körülbelül este hat óta szolgáltatják a talp alá valót az ünnepléssel a hírek szerint még legalább 1,5-2 óráig várni kénytelen szimpatizánsoknak. A tömeg egyelőre még nem vesztette el a lelkesedését.

21.45

Egyes információk szerint 40%-os feldolgozottságnál, nem hivatalosan, a következő pártok jutottak be: Fidesz 54%, Mszp 20%, Jobbik 12%, LMP 6,5 %

21:43: - Jobbik

Kipróbáltuk a sokat hangoztatott ökörsültet: a legenda jelentjük igaz. Fejedelmien elkészített, kiadós ököradag mellé ugyanennyi krumplipüré, és nem kevés házi savanyúság jár, az ára meg mindössze kétszáz forint, ami teljes egészében a Jobbik alapítványának megy - a cehhet a pártkassza állta. Meggyőzőbb, mint egy svédasztal...

21:41 MSZP

Egyre kaotikusabb a helyzet. Különféle fű alatti információk terjengenek az eredményekről, de senki nem tudja ezeket igazolni. Lendvai Ildikó egy pillanatra kidugta arcát, majd a szavaira kiéhezett újságíróknak azt mondta, ő fog nyilatkozni... amint nyilatkozhat. Értjük mi: szeretne, de nem tud. Hiller István is feltűnt egy pillanatra a folyósón, de gyorsan elrobogott.


21.27 - LMP

Az LMP kampányfőnöke, Karácsony Gergely rövid sajtótájékoztatóján a választási rendszer csúfos malőrjének nevezte a az urnák előtt kialakult helyzetet. Sikerként értékelte viszont azt, hogy vannak olyan szavazópolgárok, akiknek annyire fontos a demokrácia, hogy ilyenkor is a szavazatuk leadására várnak: Karácsony Gergely párttól függetlenül kitartásra buzdított. Végezetül közölte, hogy a kampánycsend felett eljárt az idő, amire a következő választáskor már nem lesz szükség.

21:06 - Jobbik

A szimpatizánsok tömege belül több száz fősre duzzadt, kívül pár tucatnyian nézik a kivetítőt és a Jobbik egyre több neves személyisége tiszteli meg jelenlétével a helyszínt - ám mondani továbbra sem mond senki semmit. Az emberek beszélgetnek, a hangulat azonban ennek ellenére tompa - mindenki azt mondja, hogy valaki mondhasson végre valamit. Néha diszkréten szidják az OVB töketlenségét, és itt is - nem csak MSZP-s körökben - megemlítődik, hogy biztos a Fidesz odafuvaroztatott szavazói miatt van az egész herce-hurca.

20.42 - LMP

Jávor Benedek a HírExtra kérdésére elmondta, hogy az LMP fontosnak tartja a jogalkotási törvény megalkotását, a nemzeti vízgazdálkodási stratégia felállítását, de az első dolguk lesz a párt- és kampányfinanszírozásról szóló törvény benyújtása. Jávor optimista, a legutolsó adatok szerint úgy néz ki, hogy átlépik a küszöböt. Ez véleménye szerint azt bizonyítaná, hogy egy önszerveződésen alapuló, civilekből álló pártnak is van létjogosultsága hazánkban. Arra a kérdésünkre, hogy mi lesz abban az esetben az LMP jövője, ha mégsem jutna be a párt a parlamentbe, Jávor Benedek elmondta, hogy az LMP nem egy választási párt, hanem egy poltikai PR keretében létrejött szerveződés, ami minden esetben tovább folytatja a programját.

20:40 - Fidesz

Mint mindenütt, a Vörösmarty téren is az első eredményekre várnak a pártok, a sajtó képviselői, valamint a téren összegyűlt szimpatizánsok. Akik időközben már vagy ezren is meglehetnek. A színpadon popslágerek, az asztalokon némi sör, illetve elvétve röviditalos pohárkák. Az eső közben eleredt, de a kemény magot ez sem tántorítja el: középkorú urakat a válogatott meccsekről ismert nemzeti színű sálakban, Fidesz-overálos néniket, visszafogottan elegáns fiatalokat egyaránt látni.

A téren türelmetlenkedő Fidesz-szimpatizánsok körében az a nézet van elterjedőben, mi szerint az egész hajcihő, vagyis a csúszások a "kommunisták" műve. Van, aki Gyurcsány Ferenc utolsó szívatásról értekezik.

20.39 MSZP: a jobboldali szavazók miatt vár az egész ország?

Az MSZP reméli, hogy nem a központilag szervezett jobboldali szavazók miatt várakozik az egész ország az országgyűlési választások eredményére.

Budai Bernadett szóvivő az MTI-nek azzal indokolta, hogy korábbi nyilatkozatuk ellenére mégis megszólalnak a kampánycsend alatt, hogy ez nem sérti a jogszabályokat.
Emlékeztetett arra: az MSZP az utolsó héten többször is aggályokat fogalmazott meg az igazolással nem a lakhelyükön szavazók megnövekedett száma miatt.

Mint mondta, az egyes választókerületekben tapasztalható tumultuózus jelentek és a voksolások befejezésének bizonytalansága újra ráirányították a figyelmet erre a félelemre.
"Okkal tartottunk attól, hogy ez szervezett módon, a jobboldal érdekében történt" - jelentette ki. Ugyanakkor hangsúlyozta: remélik, hogy ez nem igaz, mert bíznak a demokratikus versenyben.

Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság (OVB) elnöke este negyed nyolckor kezdődött sajtóértekezletén azt mondta, néhány szavazókörben - ahol az igazolással szavazók adhatják le voksukat - az igazolással szavazók nagy száma miatt elhúzódik a szavazás. Felidézte: az OVB délutáni állásfoglalása értelmében a sorban álló jogosultaknak is biztosítani kell, hogy élhessenek a szavazati jogukkal. Ennek következményeként a kampánycsend egy-másfél órával kitolódik.

20.31 MDF - A sajtó képviselői forronganak

Az MDF-székházban már szendvicsek sincsenek, a különféle médiumok képviselői csoportokban káromkodnak, lenyűgözve figyelik a TV2 "választási" műsorát, és fürtökben lógnak Somogyi Zoltánon, ha előbújik a sajtó elől lezárt emeletről, hátha megsérti ezt a kampánycsendnek nevezett akármit, vagy esetleg ugrik egy hátraszaltót.

20.25 MSZP

Nem a választási bizottság hibája az, hogy feltorlódott sorok vannak az országban, hanem a törvényhozoé - véli a választási bizottság. A magunk részéről azt is mondhatjuk, hogy az MSZP éppen úgy búcsúzik a kormányzástól, amilyen a kormányzati tevékenysége volt úgy általában. De semmi baj, a sört a párt székházában ingyen mérik... és rendesen fogy, éppen úgy ahogy a sajtómunkások türelme...

20.05 MDF - Somogyi visszafogottabban, de még bízik

Somogyi Zoltán szerint a nagy közvéleménykutatók módszertani javítást hajtottak végre, és most pontosabban mérnek, mint négy éve, a Fidesz tarolása pedig érezhetően visszavágta minden párt esélyeit. ő attól még bízik a bejutásban, "Mi lenne, ha én sem lennék optimista?" - kérdezte az újságíróktól.

Arra sem volt hajlandó válaszolni, hogy a párt saját adatai szerint milyen eredményt értek el, mint mondta, ezek a számok sem biztosak.

20:01 - Fidesz

A Fidesz vörösmarty téri főhadiszállásán egyelőre alig történik valami. Kint a téren azonban a csípős hideg és a szavazás csúszása ellenére gyűlik a nép. Tudósítónk becslése szerint most már legalább 5-600 szimpatizáns várakozhat a tér egyik Duna-felöli sarkában felállított színpad, illetve sörpadok előtt.

19.52 - LMP

A lakás, mely otthont ad az eseménynek, lassan teljesen megtelik. Ha az addigi ütemben érkeznek a érdeklődő szimpatizánsok-sajtósok, abban az esetben fél órán belül moccanni sem lehet majd.

19:43 MSZP

Szekeres Imre kukkantott be a sajtószobába. Az újságírók körülállták, kérdezgették, de mikor érzékelte, hogy jegyzetelnek, kifakadt, hogy ez nagyon csúnya dolog, mert ő nem akar kampánycsendet sérteni. Mikor kiderült számára, hogy a sajtószobában a televízióhoz nem tudnak hangot adni, s Süveges Gergő csak tátog, felajánlotta, hogy megszereli. Az egyelőre még honvédelmi  miniszter Szekeres ezzel kedves derültséget okozott.

19.37 - LMP

A svédasztal körül egy komolyabb tumultus alakult ki, a szendvicsek továbbra is töretlen népszerűségnek örvendenek. Eddig nem történt semmilyen bejelentés, amint történik valamilyen érdekes esemény, azonnal tudósítjuk Önökkel.

19.32 MDF - Itt van Tomcat és Herényi Károly

Az MDF-nél egyelőre van vagy száz újságíró, párttagok és szimpatizánsok mindeddig nem nagyon tűntek fel. Nemrég jött meg Herényi Károly, nem sokkal később Polgár "Tomcat" Tamás radikálblogger érkezett, eddig ők ketten a legfontosabb közszereplők az MDF-székházban.

JOBBIK

Megérkezett Balczó Zoltán és Szegedi Csanád, a Jobbik alelnökei, valamint Pörzse Sándor és Dúró Dóra, a párt megmaradt szóvivője is. Az ülőhelyekre is szép számmal gyűlnek a párt szimpatizánsai, számuk majd száz fő. A sajtótájékoztató a kampánycsend kényszerű meghosszabbítása miatt, csak annak lejárta utánra csúszik el, így várhatóan a szabad szólás lehetősége után negyed órával fogják megtartani.

19: 30 - Fidesz

Egyelőre mindenki a kampánycsend végére vár. A tévéstábok műsorvezetői feszülten készülnek az élő bejelentkezésekre, ám nincs, akit érdemben meg tudnának szólaltatni. A hír, hogy talán csak 11 körül lesznek meg az eredmények, valósággal letaglózza a média képviselőit. Az sem javít a hangulaton, hogy a Fidesz vezető emberei a stáboktól igencsak elszeparálva, egy a sajtó számára fenntartott teremtől távolabb eső helyiségben múlatják az időt.

Rákay Philip esernyővel érkezett. Egyelőre ez a legnagyobb hír itt a Vörösmatry-téren. Ja meg az, hogy a szervezők (talán érezvén a "sajtópáholyban" uralkodó feszültséget ), épphogy hallható dzsesszel igyekeznek nyugodtabb légkört teremteni.


19:23 MSZP

Simon Gábor, az Országos Váalsztmány elnöke érkezett nagy fekete autóval. Ám érdemi információt ő sem adott.

19: 21 - FideszA Fidesz fél nyolcra ígérte első sajtótájékoztatóját, ám ez a kampánycsend kényszerű eltolódása miatt alighanem jókorát csúszik. Ami lényeges: helyszíni tudósítónk a párt vezető politikusai közül egyelőre csak Szijjártó Péter és Cser-Palkovics András szóvivőkkel találkozott. A magasabb rangú elöljárók csak mostanában fognak szállingózni a Vörösmarty téri épületbe, ám őket egy hermetikusan lezárt külön terembe várják.

19.15 MDF - Somogyi bízik a bejutásban

Somogyi Zoltán, a Political Capital vezéralakja és az MDF kampányfőnöke (aki egyébként a 9. a párt országos listáján) a pártra nézve kedvezőtlen exit poll-eredmények ellenére azt állítja, a Demokrata Fórum bejuthat.

Mint mondta, az MDF történetében többször előfordult már, hogy a párt a várakozások ellenére vitte át az ötszázalékos határt.

MSZP

Megjelent Lendvai Ildikó a sajtószobában, jelentőségteljesen rámutatott a televízióra - ami az m1 műsorát mutatja - majd azt mondta, később visszajön. Úgy tűnik a rosszul lebonyolított szavazás, a hatalmas sorok miatt, felborítja a teljes eredményvárást. A kampánycsend meghosszabbodik, míg az utolsó ember le nem szavaz.

19.10 - LMP

Schiffer András, az LMP listavezetője már a helyszínen tartózkodik, a sajtónak azonban csak a 22 órára tervezett sajtótájékoztatóján fog nyilatkozni. Az érdeklődők egy plazmatelevízión követhetik élő adásban az LMP eredményváró estjét, amely az Instant bárban kerül megrendezésre. A szendvicsek kiválóak.


19.05 - MDF

Somogyi és Kerék-Bárczy már itt van, a nagyágyúkat későbbre várják.
Az MTI szerint Somogyi Zoltán kampányfőnök és Kerék-Bárczy Szabolcs szóvivő már itt van valahol, még várják Dávid Ibolya pártelnököt, Bokros Lajos miniszterelnökjelöltet, és Herényi Károly elnökhelyettest. Dávid Ibolya este 11-re ígért sajtótájékoztatót.

19.00

Szonda Ipsos első adatai: Fidesz 57%, MSZP 19%, Jobbik 15%, LMP 5-6%, MDF nem jut be

Századvég: Fidesz 56%, Mszp 20%, Jobbik 15%, LMP 5-6%, MDF nem jut be

Fidesz


Odabenn a Fidesz által bérelt tágas helyiségben hatalmas sajtóérdeklődés tapasztalható. (Kár, hogy erre a szervezők, mintha elfelejtettek volna felkészülni: számos médiamunkás a földön ülve tudósít laptopján, mert se szék, se asztal nincs elég.) Van viszont büfé: 640 forintért dobozos sör, 250 ért Fidesz felirattal ellátott zsíros kenyér is kapható.

18.52 Az MDF-nél minden nyugodt, hétkor sajtótéjékoztató

Béke és nyugalom honol az MDF-székházban, a párt prominensei még nem kerültek elő, az egy-két kósza zöldnyakkendős arcán egyelőre csak a nyugalom látszik. A pogácsa már elfogyott, állítólag hétkor fog beszélni valaki.

18:32 MSZP

Az Magyar Szocialista Párt budapesti székháza a Jókai utcában félig telt újságírókkal, a politikusok azonban ritkábbak, mint a vörös szekfű, amiből szintén nem lehet még egyetlen elfonnyadt példányt sem lelni. Pedig kerestük. Ahogy négy éve az előre kárörvendően megsütött narancsos bukta illata uralta a levegőt, most csak a sajtómunkások elektromos szerkezeteinek csendes zúgása hallik.

Az épületben már itt tartózkodik Lendvai Ildikó a párt elnöke illetve Szekeres Imre elnökhelyettes és Kiss Péter, a párt alelnöke. Török Zsolt, a párt egyik fenegyereke, laza koptatott farmerban lépet be a székhába, majd valahonnan előkerült Puch László is. Puch a maga 13. listás helyével biztos résztvevője a következő parlamentnek, de Töröknek sincs sok félnivalója az 51. helyen.

18:30 - Fidesz

A választás nagy esélyese, a kétharmados győzelemre gyúró Fidesz-Kdnp szövetség a belvárosi Vörösmarty téren készül az örömünnepre. A párt az tömeget a téren felállított sörpadok és színpad mellé, a sajtó képviselőit pedig a nemrég átadott üvegpalota szerű plázába invitálja.

A téren egyelőre a vártnál talán mésékeltebb az érdeklődés: mindössze 2-300 ember fagyoskodik a hűvös áprilisi estében. A szervezők színpadon ismert előadók (Ray Charles, Wham, Neoton stb.) slágereivel igyekeznek tűzben tartani fanatikusaikat.

Akik között olyanaok is akadnak, akik már most Orbán Viktor miniszterelnök-jelölt fejére tennék a koronát. "Becsületes, családját, hazáját, népét szerető vezetőnk vagy" - hirdeti egy idősebb asszonyokból álló kis csapat transzparense.

18.30 - JOBBIK

A Jobbik szavazásváróján eddig egyetlen Jobbikos politikus tűnt fel: Szabó Gábor, a párt kampányfőnöke, aki a sajtó szép számban megjelent képviselőihez szólt. Mi sem jelzi jobban a Jobbik "nagypárttá" válását, hogy a legelőnyösebb szemszögből 16 különböző médium kamerája harcol a legjobb helyekért - és az igen szerény számra színpad köré hordott konnektorokért. A párt prominensei hét óra után tíz perccel terveznek sajtótájékoztatót tartani, amit csak este tízkor fog követni Vona Gábor pártelnök választás-értékelő beszéde. Igaz közben a kampányfőnök ígérete levadászható lesz pár "nagy vad", és a HirExtra mindent meg is fog tenni, hogy minél többet elejtsen belőlük. Addig is fogadásra készítik elő az asztalokat, rakják össze büfét, az óriáskivetítőn pedig a magyar kézis lányok harca kísérhető figyelemmel.

18.22 - LMP

Nagy a készülődés, az érdeklődők folyamatosan érkeznek. Míg az egyik teremben svédasztal várja a látogatókat, a másik terem interjúk készítésére szolgál. Eddig semmilyen érdemleges nem történt.
Minden helyszínen egyenlőre csend és nyugalom honol. Senki sem sejt semmit, egyenlőre csak az újságírók beszélgetnek és majszolgatnak a vendéglátásukra kikészített svédasztalokról:

 


Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását