2024. április 29. - Péter

Első fordulós KDNP-s nyertesek

Több kereszténydemokrata politikus szerzett parlamenti mandátumot már a voksolás első fordulójában, a második fordulóban az MTI összesítése szerint még hárman méretik meg magukat a párt jelöltjei közül a Fidesz-KDNP színeiben; várhatóan legalább a harmadával nőni fog a KDNP-képviselőcsoport létszáma.
2010. április 12. hétfő 16:00 - HírExtra
A 2010-es országgyűlési választások első fordulójában mandátumot szerzett Semjén Zsolt, a KDNP elnöke Kalocsán, Básthy Tamás Vas megyében, Firtl Mátyás Győr-Moson-Sopron megyében, Hargitai János Baranyában, Harrach Péter Pest megyében. Karvalics Ottó Somogyban, Nagy Andor Nógrádban, Móring József Attila Somogyban, Michl József Komárom-Esztergomban, Puskás Tivadar Vasban, Rétvári Bence a főváros XI. kerületében és Szászfalvi László szintén Somogyban lett képviselő. Pest megyében mandátumhoz jutott Aradszki András, míg Szabolcsban Seszták Miklós.

A XI. kerületben Simicskó István 1857 vokssal kapott többet, mint a szocialista Molnár Gyula kerületi polgármester. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Nagy Kálmán áll első helyen 40,62 százalékkal a szocialista Káli Sándor előtt, aki 28,5 százalékot szerzett.

A második fordulóban méreti meg magát a főváros XIII. kerületében Spaller Endre, aki 36,37 százalékot kapott. Ellenfele a szocialista Tóth József 44,71 százalékkal vezet, az MSZP-s politikus 2234 szavazattal szerzett többet.

Kereszténydemokrata forrásból az MTI korábban úgy értesült, hogy a tavaszi országgyűlési választások után várhatóan körülbelül 30 fős KDNP-frakció alakulhat Jelenleg 162 fős a Fidesz-KDNP parlamenti frakciószövetsége, amelyből 23 képviselő politizál kereszténydemokrata színekben. Így várhatóan legalább a harmadával nőni fog a KDNP-képviselőcsoport létszáma.

Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke korábban az MTI-nek adott interjújában megerősítette, hogy az új Országgyűlésben is önálló frakció alakítására készülnek.

Ötvenhét egyéni választókerületben kell második fordulót rendezni, mivel egyik jelölt sem szerezte meg a szavazatok több mint felét vasárnap. A Fidesz-KDNP ezek közül 56 kerületben végzett az első helyen, az MSZP egy budapesti körzetet nyert meg. A választás első fordulójában 64,29 százalékos volt a részvételi arány (5,1 millió szavazó), ez valamennyivel elmarad a négy évvel ezelőttitől.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását