2024. március 29. - Auguszta

Királycsináló független jelöltek?

Pest megye 2. számú és Borsod-Abaúj-Zemplén 8. választókerületében bármi megtörténhet. Sok múlik azon, hogy a körzetekben indult független jelöltek mit akarnak tenni a következő két hétben. Megkérdeztük őket.
2010. április 14. szerda 07:39 - Iván Márton
„Nekem úgy jó, ahogy lesz és becsülettel végigcsinálom”

A Pest megye 2. számú (Vác) egyéni választókörzetben előfordulhat, hogy a független Bethlen Farkas verőcei polgármester szereplése avagy visszalépése dönthet az egyéni mandátum sorsáról.

A képviselőjelöltről dióhéjban annyit érdemes tudni, hogy a híres erdélyi Bethlen família leszármazottja. Ennél talán érdekesebb, hogy Verőce polgármestere, ám mégsem abban a választókerületben indult, amiben a település van, hiszen az Pest megye 1. számú (Szob) kerülete. Előtörténetéhez hozzátartozik, hogy 2006 szeptemberében az őszödi beszéd kiszivárgását követő tüntetésekben is részt vett. A polgármester annak idején traktorral jelent meg a Kossuth téri demonstráción, majd gulyáságyút küldött a téren tartósan berendezkedő tüntetőknek. Az is hozzátartozik, hogy a Fidesz közeli polgármester viszonya a helyi Fideszes képviselőjelölt Bábiné Szottfried Gabriellához koránt sem felhőtlen.

Megkeresésünkre a polgármester elmondta, hogy a legnagyobb nyugalommal és önös érdekektől mentesen a „váci, gödi és sződligeti emberek és civil szervezetek megkeresésére” vállalta el a jelöltséget. Arra vonatkozóan, hogy miért a Pest megye 2. számú (Vác) választókerületben vállalt jelöltséget - annak ellenére, hogy Verőce nem oda tartozik – a polgármester úgy reagált, hogy ennek oka váci kötődése, ahol korábban dolgozott és széles körben ismert. A kapott 5 232 szavazattal - mely az összes szavazat 16,7 százaléka, amivel harmadikként a második fordulóban is állva maradt - nem elégedett.

A polgármester az őt ért vádakra, hogy megosztja a jobboldalt kérdéssel válaszolt. Ki is a jobboldali? Az a jobboldali, aki egy jobboldali párt tagja, de semmit sem tett, vagy az aki 15 éve a jobboldali értékeknek megfelelően cselekszik? – tette fel a kérdést.

A képviselőjelölt-polgármester továbbá azt is megjegyezte, hogy jobb- és baloldal helyett van „megfelelő és nem megfelelő értékrendben gondolkodó ember. A megfelelő értékrendű ember szívében ott van a hit, a magyarságba vetett hit, a kereszténység, tisztesség, becsület, lelkiismeret, mondhatjuk, hogy ezek az értékek jellemzik a jobboldaliságot” – jelentette ki Bethlen.

A polgármester rámutatott, hogy „jelenleg nincs olyan párt, vagy pártprogram, mely maradéktalanul megegyezne” saját értékeivel, ám hozzátette, hogy hozzá a Fidesz áll legközelebb. Majd megjegyezte, hogy a Pest megye 1. számú választókerületben részt vett Harrach Péter Fidesz jelölt kampányának szervezésében is.

Bethlen Farkas azt is megjegyezte, hogy körzetében, mind a bal-, mind a jobboldalról sok támadás érte, ám „a jövőben sem kíván részt venni a mocskolódásban”. Majd azt is hozzátette, hogy az elkövetkezendő két hétben is azt fogja tenni, amit eddig, a visszalépés gondolatával pedig nem foglalkozik. Majd azt is hozzátette, hogy a második fordulóban minden úgy lesz, ahogy annak lennie kell, kihangsúlyozta, hogy számára nem cél a parlamenti hely, hanem eszköz a választók képviseletéhez. Azt pedig még egyszer kiemelte, hogy nem fog visszalépni más jelölt javára, mivel az saját választóinak becsapása lenne. A második forduló eredményre utalva annyit mondott: „nekem úgy jó, ahogy lesz és becsülettel végigcsinálom”.

„Ezt a fordulót megnyertem”

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 8. számú (Edelény) egyéni választókerületben a korábban Fidesz tag, ám a pártból kizárt Molnár Oszkár akár befutó is lehet az április 25-i választási fordulóban. A jelenleg hivatalban lévő edelényi polgármester korábban a romákra vonatkozó gumikalapácsos megjegyzéseiről vált országszerte ismertté. Későbbiekben pedig további videofelvételek kerültek elő, melyekben többek közt a „zsidó nagytőke” magyarországi felvásárlási szándékairól, valamint a homoszexuálisok házasságkötésével kapcsolatban tett nagy visszhangot kiváltó kijelentéseket.

Molnár az első fordulóban 5 393 szavazattal 24, 14 százalékot szerzett, amivel második helyen végzett a Fidesz jelöltje Daher Pierre mögött, aki 8 162 szavazatot kapott, mely az összes leadott voks 36,54 százaléka.

A polgármester-képviselőjelölt úgy értékelte, hogy az első fordulóban, egyéniben megnyerte a választást. Ezt azzal indokolta, hogy az előtte végzett Daher Pierre Fidesz jelöltre érkezett voksokkal kapcsolatban megjegyezte:  „részben megvásárolta, nagyobb részben pedig a Fidesz kapta a szavazatokat”.

A másodiki fordulóra vonatkozóan a jelölt nem mondott konkrétumot. Arra a kérdésünkre, hogy megkeresték e már valamely párt részéről egyértelmű nemmel válaszolt. Mikor arról érdeklődtünk, hogy a parlamentbe jutás a célja, vagy gondolkozik visszalépésen csak ennyit mondott: „szeretném megnyerni ezt a választást”.

Annyi biztos, hogy az elkövetkezendő két hétben érdemes figyelni az említett körzetekre, hiszen az ottani mandátumok sorsa már csak a Fidesz kétharmados többsége szempontjából is fontos lehet. Kérdés, hogy a független jelöltek megegyeznek-e valamelyik párttal, vagy tartják magukat álláspontjukhoz és végigcsinálják a következő fordulót.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását