2024. május 6. - Ivett, Frida

Agresszió a thaiföldi főváros pénzügyi negyedében

Katonák szállták meg hétfő reggel a thaiföldi főváros pénzügyi negyedét, a Thakszin Sinavatra elűzött kormányfőt támogató, "vörös inges" tüntetők ugyanis szombaton bejelentették, hogy a héten ismét demonstrációt rendeznek ebben a negyedben a rendkívüli állapot ellenére.
2010. április 19. hétfő 09:06 - HírExtra
Bangkokban egy héttel ezelőtt súlyos összecsapások voltak a "vörös ingesek" és a hadsereg között, és ezekben 24 ember meghalt. Az ellenzékiek tábora csupán két épülettömbnyire van a negyedtől. A hadsereg vasárnap figyelmeztetett, hogy határozottan fellép azon tüntetők ellen, akik ebbe a városrészbe merészkednek.

Egy fotóriporter látta, amint több száz katona megszáll egy főközlekedési útvonalat, amelyen számos bank található, és amely ahhoz a bevásárlóközponthoz vezet, amelyet a kormány lemondását követelő ellenzékiek korábban 17 napon át elfoglaltak.

A tervek szerint a hadsereg parancsnokai még hétfőn tanácskozást tartanak, amelyen megmutathatják, hogy egységfrontot alkotnak. Korábban ugyanis olyan hírek röppentek fel, amelyek szerint megosztottak, és hogy fennáll egy hatalomátvételi kísérlet veszélye.

Abhiszit Veddzsadzsiva kormányfő nemzetbiztonsági főnökké nevezte ki pénteken a hadsereg parancsnokát, Anupong Paocsindát. Ezentúl ő irányítja azokat a biztonsági erőket, amelyek feladata az ellenzéki "vörös ingesek" erőszakos akcióinak megakadályozása.

A kormányfő elismerte, hogy eredménytelenek maradtak a közrend helyreállítására tett erőfeszítések. Péntekig Szuthep Thaugszuban miniszterelnök-helyettes felelt a közrend fenntartásáért.

A thaiföldi fővárosban formálisan rendkívüli állapot van érvényben, tilos minden, ötfősnél nagyobb csoport gyülekezése. A tilalmat azonban figyelmen kívül hagyják a Bangkok szívét, idegenforgalmi és üzleti központját megszállva tartó tüntetők.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását