2024. április 28. - Valéria

Bosznia a NATO előszobájában

A NATO külügyminiszterei megállapodtak abban csütörtöki tallinni tanácskozásukon, hogy a szervezet meghívja Bosznia-Hercegovinát a tagság előszobájának tekintett programjában, a Tagsági Akciótervben (MAP) való részvételre.
2010. április 23. péntek 09:18 - HírExtra
James Appathurai, a szervezet szóvivője közölte: a miniszterek szívesen látják a volt jugoszláv tagköztársaságot a programban, azzal a feltétellel, hogy az országban lévő összes katonai ingatlant - köztük támaszpontokat - a szövetségi állam tulajdonaként tartják nyilván, és azokat a védelmi minisztérium használhatja. Ezeket az ingatlanokat a volt Jugoszláviától örökölte az ország, és jelenleg a különböző etnikumok birtokában vannak.

Bosznia tavaly októberben nyújtott be pályázatot arra, hogy részt vegyen a MAP-ben, amelynek célja, hogy az adott ország magáévá tegye a NATO szabványait, ami évekig is eltarthat. Az észak-atlanti szervezet decemberi tanácskozásán még elutasította Bosznia meghívását, mondván, hogy az országnak előbb további reformokat kell keresztülvinnie.

Appathurai közölte, hogy a miniszterek megállapították: Bosznia azóta jelentős haladást ért el a reformok terén, elhatározta, hogy megsemmisíti nagy mennyiségű fölösleges hadianyagát és fegyverét, valamint április elején ígéretet tett arra, hogy egy lövész egységgel részt vesz az afganisztáni misszióban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását