2024. május 18. - Erik, Alexandra

Lendvai: a médiában már "jobbra lejt a pálya"

Lendvai Ildikó szerint a médiában "elkezdett jobbra lejteni a pálya"; még csak önkéntes igazodások vannak, de "ha a demokráciát nem védik meg", ha a Fidesz kétharmados többséget szerez, az önkéntesből kikényszerített, intézményesített, kötelező igazodás lehet.
2010. április 23. péntek 17:21 - HírExtra
Az MSZP elnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján, a "7 nap a demokráciáért, 7 nap a teljhatalom ellen" sorozat záró akkordjaként a média jövőjéről beszélt, ahogy ő fogalmazott, arról, hogy "mit jelenthet a teljhatalom, és mit jelent egy demokratikus ellensúllyal együtt berendezett világ a média számára".

Szerinte "túl a demokrácián", ha a Fidesz kétharmados többséget szerez, az önkéntes igazodásból jogszabályok által előírt igazodás lehet a médiában.

Ha egy pálya lejt - fűzte hozzá -, egyre jobban kell kapaszkodnia az újságírónak is, és egyre nehezebb a lejtős pályán belekapaszkodnia a hivatásérzetébe, függetlenségébe, a sajtószabadság eszményébe.

Lendvai Ildikó szerint az önkéntes igazodásban ezekben a napokban, hetekben a közmédiumoknak volt a legnehezebb dolga, itt volt először tapasztalható az igazodás. Ennek kapcsán kitért arra is, hogy a Fidesz nem cáfolta, hogy a közmédiumoknál központosításra készül, és hogy az MTI helyett egy kormányzati tájékoztatási központ jön majd létre.

Az önkéntes igazodásra példaként a pártelnök elmondta, hogy az MTV-nél látható volt ez a "szégyentelen próbálkozás", amikor a köztévé a Fideszt és a KDNP-t két pártnak akarta feltüntetni, és ezzel dupla választási műsoridőt adni nekik, és látni lehetett ezt akkor is, amikor ugyanitt lecserélték a választási műsorok felelőseit.

Az önkéntes igazodás "illusztrálására" levetített egy az interneten fellelhető videót, amelyen az ATV-ben Kálmán Olga műsorvezető és Kósa Lajos Fidesz-alelnök beszélget. Ezen a Kubatov Gábor "listáival" kapcsolatos kérdésekre Kósa Lajos egyebek között azt mondja, hogy "ez nem paparazzi műsor", és meg kell adni a lehetőséget, hogy a beszélgetőpartner fel tudjon készülni a kérdésekre.

Ennek kapcsán Lendvai Ildikó azt mondta: a szórakoztató felvétel lehet, hogy vasárnap után "fenyegető" lesz, világosan látszik az elhallgattatás kísérlete.

Lendvai Ildikó kitért az MTV Ma reggel című műsorának hétfői adására is, amelynek részleteiről a Népszabadság pénteken számolt be. Az újság munkatársa kérdező volt a tévéműsorban, és a műsor indulása előtt a vendég Kósa Lajosnak jelezte, szeretné majd a Kubatov-ügyről is kérdezni, de a Fidesz alelnöke közölte: ez nem lenne korrekt, az önkormányzati ügyekről tud beszélni, erre szólt meghívása.

A kérdés felvetésére Kósa Lajos kétszer szerelte le magáról a mikrofont és indult kifelé a stúdióból, de végül arra a műsorvezetői felvetésre, hogy "nem lesz ilyen kérdés", maradt.
"Szép új világ, pedig ez még csak az önkéntes igazodás korszaka" - fogalmazott az MSZP elnöke, aki szerint Kósa Lajos megzsarolta az MTV-t, és nem engedett műsort csinálni, ha neki kellemetlen kérdéseket tesznek fel.

Lendvai Ildikó a médiára vonatkozó esetleges új szabályok kapcsán emléketetett egy 2001-es, parlament által elfogadott törvényre, amit az Alkotmánybíróság végül megsemmisített. Felhívta a figyelmet, hogy kétharmados parlamenti többség esetén az alkotmány is megváltoztatható.

Ismertetése szerint a "lex Répássy" azt rögzítette volna, hogy egy politikus, közszereplő személyiségi jogait a negatív vélemény is sértheti, azaz akkor is helyreigazítást kellett volna közölnie egy médiumnak, ha negatív véleményt jelentet meg az érintettről. Azaz - fűzte hozzá - a bírálathoz hasonló terjedelemben kellett volna helyet adni a válasznak is.

Kitért arra is, hogy a Polgári törvénykönyv (ptk.) módosításakor a Fidesz két, a sajtóra vonatkozó módosító indítványt is benyújtott, amelyek elbuktak, de - mint mondta - a Fidesz már jelezte, hogy visszavonja a ptk.-t és újat alkot.

A módosító indítványok szerint a média nem adhatna tudósítást anélkül, hogy a tudósításban kritizált személy rögtön ne nyilatkozhatna. Ha az érintettet nem lehet elérni, akkor nem készülhet el a tudósítás, vagy ha igen, az újságíró bíróság elé kerülne - szögezte le Lendvai Ildikó. A másik, szerinte "lex Kubatovnak" is elnevezhető javaslat kimondta volna, hogy egy hangfelvételről a sajtó csak akkor tudósíthat, ha a felvételén szereplő nyilatkozik, hogy ez ő, és belegyezik annak közlésébe.

Az Echo TV munkatársának kérdésére, miszerint miért nem kapott szerkesztőségük több alkalommal meghívót az MSZP sajtótájékoztatójára, Lendvai Ildikó azt válaszolta: egyetlen sajtótájékoztatóról sem küldtek el egyetlen vendéget sem, és nem is tervezik ezt.

A szórólapok szabályosságát firtató kérdésre a pártelnök azt mondta: nem állítja azt, hogy a Fidesz oldalán csupa ördög, az MSZP oldalán pedig csupa szent van; az MSZP elvárása, hogy mindenki tartsa be a jogszabályokat és semmilyen megtévesztő információt ne terjesszen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

helix
2010. április 23. 17:25
Hajrá fidesz!!!

Kell a kétharmad!!!!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását