2024. április 24. - György

Nyíregyházán sem feledik Zenthe Ferencet

Születésének 90. évfordulóján, szombaton emléktábla-avatással tisztelgett Zenthe Ferenc Kossuth- és Jászai-díjas művész, a Nemzet Színésze előtt egykori iskolája Nyíregyházán.
2010. április 24. szombat 16:34 - HírExtra
A négy évvel ezelőtt elhunyt színész 1931 és 1938 között diákoskodott a Szent Imre Katolikus Gimnázium szellemi jogelődjében, a Magyar Királyi Katolikus Gimnáziumban. Ez az a kapcsolódási pont, amely alkalmat adott arra, hogy születésének 90. évfordulóján táblát helyezzenek el az emlékére - mondta el Megyesi Mária, a gimnázium igazgatója az MTI-nek.

Az intézményvezető szerint ezzel példaképet szeretnének állítani a diákok elé, akik sokat tanulhatnak attól az embertől, akiben "a művészi és az emberi nagyság találkozott". Az ünnepségen Pregitzer Fruzsina, a Móricz Zsigmond Színház művésze emlékezett az ország egyik legnépszerűbb színészére, beszédében méltatva emberi jellemét, színészi képességeit. "Zenthe Ferenc a példa arra, hogy lehet ismerten, csendesen, boldogan, címlapsztorik nélkül élni és emelt fővel távozni" - fogalmazott a színésznő.

Az avató ünnepség több mint száz résztvevője előtt a színész fia, ifj. Zenthe Ferenc leplezte le az iskola bejárata melletti falon elhelyezett emléktáblát, amelyet az intézmény dolgozói, diákjai és a megyei önkormányzat vezetői is megkoszorúztak. A jó példák előrébb viszik a fiatalok életét, kell, hogy legyen egy olyan céljuk, amelyet annak idején édesapám talált magának - hangsúlyozta ifj. Zenthe Ferenc az MTI-nek.
 
"Mindenkinek, aki jó példát, jó példaképet választ magának, van esélye arra, hogy az életében sok felszínes, igazából múlandó dologtól távol tartsa magát" - tette hozzá. Az eredetileg Rameshofer Ferenc néven, 1920. április 24-én Salgóbányán született, sokoldalú színészt színházi szerepei mellett vígjátékok, tévéfilmek, tévésorozatok, valamint rádiójátékok szereplőiként ismerte meg az ország. Pályája során számos kitüntetésben részesült: 1954-ben és 1968-ban megkapta a Jászai Mari-díjat, 1975-ben az érdemes művész címet, 1984-ben pedig a filmkritikusok díjával jutalmazták.

Kiváló művész lett 1989-ben, az Erzsébet-díjat 1992-ben, az MSZOSZ-díjat 1993-ban, a Kossuth-díjat pedig 1997-ben kapta meg. 2005-ben a Nemzet Színésze lett. 86 éves korában, 2006. július 30-án hunyt el Budapesten.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását