2024. április 19. - Emma
Nagy tervekkel készül a Fidesz a kormányzásra. A legelső intézkedések a közbiztonság megerősítésére, valamint a leendő kormány legfontosabb munkaterületeire (adórendszer, bürokrácia, önkormányzatok) összpontosulnak majd.
2010. április 26. hétfő 13:19 - Sarkadi-Nagy Márton
Óriási érdeklődés mellett tartott ma Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatót. A választási győzelem másnapján a pártelnök kiemelte a kormányváltás szimbolikus jelentőségét, amely szerinte a demokratikus átmenet mérföldköveként egy új rendszer felépítésének kezdete. A leendő kormány átfogó reformtervekel érkezik az adórendszer, a bürokrácia és az önkormányzatokkal való együttműködés területére, emellett azonnal hozzáfog a közbiztonság megerősítéhez.

Új rendszert építenek

„Látják, hogy a nap is másképp süt” – kezdte a választási győzelem másnapján beszédét Orbán Viktor, és bejelentette, hogy Navracsics Tibor törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek a kormányváltás átadásának és átvételének menetrendjével kapcsolatban, ez az eddigi szokásjog helyett igazi törvényt biztosítana. Látható, hogy a Fidesz komoly változtatási szándékokkal érkezik, ezzel a törvényjavaslattal „a magyar választók tételesen tudhatják, hogy mi az a nulla pont, amikor elindul az új kormányzás.”

A választási eredményeket Orbán úgy értékelte, hogy „nem csak parlamenti választásokról volt szó tegnap Magyarországon. Sokkal többről van szó: levontuk az elmúlt húsz év tanulságát”. A pártelnök szerint ”a magyarok a rendszerváltást se kiköpni, se lenyelni nem tudják. Nem tudják, hogy végleges, tartós a társadalmi berendezkedés, vagy átmeneti-e”. Orbán szerint ez utóbbiról volt szó, és most a Fidesz feladata az új rendszer felépítése.



Kiszólások

Orbán megosztott néhány, a választási ellenfeleknek célzott gondolatot is, egyértelműen a Jobbiknak szúrt oda például azzal a kijelentésével, hogy „a Fidesznek volt ereje ahhoz, hogy az országot lerontó MSZP-kormányzás alatt az alkotmányos keretken belül maradjon”, valamint azzal a meglátással, hogy „versengő politikai pártokra épülő rendszerben is el lehet érni rendszerváltásra emlékeztető eredményeket”.

A most leváltott oligarcikus rendszerről szóló eszmefuttatás pedig a szocialisták vehetik magukra.Orbán úgy vélte, „oligarchikus rendszer Közép-Európában azt jelenti, hogy bizonyos gazdasági csoportok befolyásuk alá vonják a politikai életet, a demokráciát pedig eltérítik a számára kijelöt útról. Ez tönkretesz, elrohaszt, felemészt a magyarnál nagyobb országot is. Ezt döntötték meg most a magyarok.”

Rend, gyarapodás, párbeszéd

A pártelnök elmondása szerint a közeljövő nagy döntései érdekében nemzeti konzultációs rendszert indítottak, Orbán Viktor nagyon sok energiát szeretne mozgósítani „annak érdekében, hogy a vezetők és az állampolgárok között minél több kapcsolat legyen”. A következő két-három hétben több nagyszabású nemzeti konzultációs kezdeményezéssel lépnének a nyilvánosság elé, a közbiztonság, a gazdaság, az egészségügy, a szociális biztonság és a demokratikus normák kérdéskörében.

A nemzeti konzultáción nem ők fognak javaslatokat tenni, hanem „meghallgatják azokat, akik összejönnek. Ahol a kompetenciával rendelkező csoportok elmondják, hogy mit várnak a következő kormányzástól”. Ezeket az új kormány majd összegzi és megfogalmazza az elvárásokat.

Ez közvetlenül kapcsolódik a Fidesz rövidtávú átalakítási terveihez, amelyek három blokkba sorolhatók: az adórendszer megváltoztatása, a bürokráciával szembeni átfogó támadás és az önkormányzatokkal való együttműködés. Ezeken a területek gyors intézkedések várhatók, mint Orbán jósolta, „néhány állami intézményt önök számára most még elképzelhetetlen gyorsasággal fogunk leépíteni”.

Külön kérdésként kezelik a közbiztonság helyreállítását, amelyhez szintén azonnali intézkedésekre van szükség. Észak-magyarországi helyszíneken meg fognak jelenni a döntéshozók,megerősítik a rendőrséget, majd találkoznak a rendőrségi vezetőkkel, a polgármesterrel és a cigányság prominenseivel és elmondják, hogy mire számíthatnak a jövőben. Ezen a téren új felfogást hoz a Fidesz, a „kis bűncselekmény is bűncselekmény” szellemét. A pártelnök azt is kiemelte, munkalehetőségek kellenek ahhoz, hogy ez a rendelkezéds ne legyen igazságtalan.



Kenyérszaporítás

A munkának, a lehetőségeknek és a növekedésnek Orbán szerint a pénzügyi kérdéseknek is központi elemként kell megjelennie. Újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, „valamiért a magyar politika abban a perverz létben érzi jól magát, ha rettegve várják az új megszorításokat. Ideje ezzel szakítani. Minden döntésnél azt kell keresni, hogy az milyen lehetőséget nyújt az embereknek, a pénzügyi kérdések ehhez másodlagosak.”

Mint mondta, az emberek számára lehetőségeket nyitó adórendszerre van szükség. „A szocialista felfogás szerint egy kenyeret lehet többféleképpen szeletelni”, ez a társadalomnak nulla összegű játék, míg a polgári felfogás szerint folyamatosan növekvő kenyérrel mindenki jól járhat.

” A mai adórendszer mellett a gazdaság meg fog fulladni. Ha Magyarország versenyképes akar lenni, akkor az adórendszer nem lehet kedvezőtlenebb, mint a gazdasági versenytárak adórendszere.”

A Fidesz szerint” a legjobb hiány a nulla hiány. Egy ország sem létezhet úgy hosszabb távon, hogy hiány van a költségvetésben. De ide valahogy el kell jutni. Az ország nyakig úszik az adósságban”, a nulla hiányt pedig most nem lehet elérni, ha „nem akarjuk fölperzselni az országot és felszámolni a civilizáció minden megjelenési formáját”.

Megválaszolatlan kérdések

További, konkrétumokat firtató kérdések elől kitérve Orbán nem adott egyértelmű választ a kormánynévsorra, a KDNP-frakció várható létszámára, a leendő kormányzati átalakítás mikéntjére, a Magyar Nemzeti Bank esetleges személyi vagy szervezeti átalakítására, a határon túli magyarokkal kapcsolatos politikára, valamint az adórendszer átalakításának már idén megvalósuló elemeire vonatkozó újságírói kérdésekre sem, de megerősítette azt a hírt, hogy Lázár János lesza Fidesz parlamenti frakciójának vezetője.
 
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását