2024. május 5. - Györgyi

A legfontosabb kétharmados törvény

Elhagyna egy "a" betűt az alkotmányból Mécs Imre, az MSZP-frakció távozó tagja, aki módosító indítványát a választás másnapján, hétfőn nyújtotta be az Országgyűlésnek.
2010. április 27. kedd 09:04 - HírExtra
Egy, a "pártállami időket idéző" a betűt venne ki az alkotmányból Mécs Imre. Módosító indítványa egyetlen paragrafusból áll: "Az Alkotmánybíróság tagjai nem lehetnek tagjai pártnak, és az Alkotmánybíróság hatásköréből adódó feladatokon kívül politikai tevékenységet nem folytathatnak."

A szocialista politikus a párt szó elől hagyná el az a betűt, azért, mert - mint indoklásában írja - a jelenlegi demokratikus államberendezkedés és alkotmányjogi szabályozás szempontjából nem értelmezhető a jelenlegi szövegben szereplő "a párt" megfogalmazás.

Az ügyben először 2004. január 23-án nyújtott be indítványt a parlamentnek. 2009-ben aztán a kormány ígéretet tett a hiba orvoslására, de ez nem történt meg - írja.

A szabályok szerint az új parlament alakuló ülésével a "függőben" lévő képviselői indítványok automatikusan megsemmisülnek. Mécs Imre - indoklása szerint - ennek ellenére azért adta be indítványát, mert a következő Országgyűlés figyelmét akarja felhívni erre a kérdésre.

Mécs Imre 1990 óta a parlament tagja, 2006-ig az SZDSZ, utána az MSZP képviselője volt, most nem került be az Országgyűlésbe.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását