2024. április 23. - Béla

Agyvisszaszívásba kezdett az MTA

Múlt pénteken hirdették ki az MTA Lendület-programjának hét győztesét. A program célja röviden: az agyvisszaszívás, vagyis a külföldre menekülő fiatal magyar kutatók hazacsábítása.
2010. április 27. kedd 12:39 - Sarkadi-Nagy Márton
 „Egy nemzet ereje a kiművelt emberfők sokaságában rejlik” – idézte stílszerűen Széchenyit a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Lendület programjának egyik díjazottja, Gali Ádám fizikus. A Lendület program deklarált célja az, hogy legalább néhány fiatal magyar kutatónak olyan munkakörülményeket biztosítsanak, amelyek mellett már megéri itthon maradniuk.

„Ez a program teszi lehetővé, hogy egyáltalán labdába lehessen rúgni, hogy itthon is lehessen olyan minőségű munkát végezni, mint külföldön” - folytatta Gali András a díjátadón. A díjazottak szavaiból egyértelműen kidreült, nem jókedvükben költöztek külföldre. „Itt érzem magam otthon, „valamilyen mágikus erő mindig hazavonz”, „nemcsak haza kell jönnünk, hanem részben kell vennünk minél több dologban, mert a mi felelősségünk, hogy mi lesz a magyar tudománnyal” – mondják a győztesek. Miért mentek el akkor?

Brain drain

A díjazottak nagy része külső körülmények miatt távozik, ugyanis itthon egyszerűen nem tudják a munkájukat végezni. Az anyagi háttérből adódó különbséget egy bizonyos szintig „ellensúlyozzák az érzelmi tényezők” – fogalmazott egy másik kitüntetett. Ezen a szinten túl azonban már a napi munkát akadályozza a forráshiány. „A Lendület program adja meg a lehetőséget olyan munkakörülményekre, amik amúgy bárhol a világon a kutató rendelkezésére állnak” – mondta Galajda Péter fizikus.



Talán még fontosabb, hogy a fiatal kutatók kiáramlása miatt nincs olyan kutatói közösség, ahova az újak beilleszkedhetnének. A matematikában „az alacsony eszközigény mellett a kutatók létszáma és aktív kommunikációja jelentős” – árulta el szakterületéről Stipsicz András. Szerinte létezik egy olyan „kritikus tömeg”, amely felett a kutatócsoport tagjai egyéni szinten is kiemelkedőbben teljesítenek.

Ezt a gondolatot támogatta Szakács Gergely (orvos) is, bizonyítva, hogy ez a jelenség nem csak egzakt tudományoknál bukkan fel. Egy ilyen kritikus tömeg felett „a részek összessége több mint egyenként” – mondta. „Jó, ha a fiatalok együtt dolgozhatnak és az ötleteik ebben a közegben kerülhetnek megvalósításra”.

A pályázat győztesei beszéltek arról is, milyen jelentősége van a kutatás helyzetének Magyarország számára. Galajda szerint rövidtávú haszonként „tudományos műhelyek indulhatnak, diákok szerezhetnek tapasztaltatot”, mindezzel versenyképesebb tudományt és országot teremtve. Gali ádám fizikus létére elég határozott meglátásokkal rendelkezik: „a kutatás helyzete indikátor a térség vállalkozásainak értékére nézve” – mondta, a kutatás pedig „maga is verseny, mint a piacon, keményen meg kell küzdeni az eredményekért és az elismertetésért”.

Csomó a kákán

A Lendület program tehát roppant jó kezdeményezés, bár felvet néhány kérdést. Megítélés kérdése, hogy mennyire hasznos, hogy a támogatott kutatók többsége a piacosítástól viszonylag távol álló alapkutatásokat végez, különböző területeken. Három kutató kapott a versenyszférától is ösztöndíjat, ez éppen a félig tele pohár esete.

Az pedig teljesen érthetetlen, hogy az MTA körül senki sem tudott ennek a „Lendület” fantázianevű, fiatalosnak, dinamikusnak és erőteljesnek szánt programnak olyan dizájnt tervezni, amin egy szakmabeli ne röhögött volna sírva már 2000-ben is. Ki kell emelni, ezek részletkérdések, apróságok. Egy ilyen fontos és hasznos kezdeményezésnél azonban illene ezekre is figyelni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását