2024. április 23. - Béla

Alakuló ülés: fideszes korelnök, négy jobbikos korjegyző

Az Országgyűlés alakuló ülését a tisztségviselők megválasztásáig a korelnök, a fideszes Horváth János vezeti majd, mellette a korjegyzői pozíciókat pedig négy jobbikos politikus fogja ellátni.
2010. április 27. kedd 17:55 - HírExtra
A Köztársasági Elnöki Hivatal hétfői tájékoztatása szerint Sólyom László államfő május 14-re tervezi összehívni az Országgyűlés alakuló ülését.A szabályok szerint a Ház alakuló ülésén az államfő felkéri a legidősebb képviselőt a korelnöki, a négy legfiatalabbat pedig a korjegyzői feladatok ellátására.

Az alakuló ülést a korelnök addig vezeti, amíg nem választják meg a parlamenti tisztségviselőket. A frakciók megalakulását és más bejelentéseket is a korelnöknek kell címezni. A korelnök és a korjegyzők - mint mandátumvizsgáló bizottság - megvizsgálják a képviselők megbízólevelének szabályszerűségét is.

A fideszes Horváth János, aki 1921. november 7-én született, már 2006-ban is betöltötte a korelnöki tisztséget. A politikus egyébként már a második világháború utáni években is volt parlamenti képviselő.

Az új összetételű Országgyűlés legfiatalabb tagjai a Jobbik padsoraiban ülnek majd, és így közülük kerül ki a négy korjegyző is: a legfiatalabb, az 1987-es születésű Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője, valamint Farkas Gergely (1986), Samu Tamás Gergő (1986) és Bana Tibor (1985).

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását