2024. április 17. - Rudolf

Vének, fiatalok, veteránok és kezdők: az új országgyűlés összetétele

Néhány érdekesség a parlamenti választások 2010. április 25-i második fordulóját követően felálló új Országgyűlésről a nem végleges eredmények alapján:
2010. április 27. kedd 10:43 - HírExtra
Az Országgyűlés legidősebb képviselője a Fidesz-KDNP színeiben mandátumot szerzett Horváth János (1921). Rajta kívül az MSZP soraiban helyet foglaló Vitányi Iván (1925) töltötte már be 80. életévét. A legidősebb országgyűlési képviselők közé tartozik még Iván László (Fidesz-KDNP) és Rozgonyi Ernő (Jobbik), mindketten 1933-as születésűek, valamint Turi-Kovács Béla (Fidesz, 1935).

Az új összetételű parlament legfiatalabb tagjai a Jobbik padsoraiban ülnek majd Dúró Dóra (1987), Farkas Gergely (1986) és Samu Tamás Gergő (1986) személyében. Életkor alapján a legfiatalabbak közt van még Bana Tibor (Jobbik, 1985) és Dorosz Dávid (LMP, 1985), Németh Zsolt (Jobbik, 1984). Mihalovics Péter (Fidesz) és Staudt Gábor (Jobbik) egyaránt 1983-as születésű, őket követi Ágh Péter (Fidesz, 1982) és Csizi Péter (Fidesz, 1982).

A 386 képviselő közül kilenc áll budapesti kerületi önkormányzat élén, 43 városi polgármester, 15 pedig egyben megyei közgyűlési elnök is. A szavazáson két európai parlamenti képviselőt - a Fidesz képviseletében Schmitt Pált, az EP jelenlegi alelnökét, illetve a Jobbik részéről Balczó Zoltánt - választottak országgyűlési képviselőnek.

Az új Országgyűlés 386 tagjából - az előzetes eredmények szerint - a nők száma 35. Közülük a legtöbben, 22-en a Fidesz-KDNP frakciójában ülnek majd. Az MSZP és a Lehet Más a Politika (LMP) színeiben egyaránt 5-5 nő szerzett mandátumot, míg a Jobbik padsoraiban három nőképviselőt találunk. Az összes nőképviselő közül húsz - a parlamentbe frissen bekerült LMP és a Jobbik női képviselői mellett a Fidesz 13 hölgytagja - először lett országgyűlési képviselő, akik közt van megyei közgyűlési elnök (Magyar Anna - Csongrád megye), illetve városi polgármester (Székyné Sztrémi Melinda - Salgótarján) is.

1990 óta hét képviselő most hatodik alkalommal került be a parlamentbe. Közülük hatan a Fidesz-KDNP jelöltjeként jutottak mandátumhoz (Balsai István, Kósa Lajos, Kövér László, Németh Zsolt, Orbán Viktor és Salamon László), míg az MSZP soraiban Vitányi Iván az egyedüli, aki a rendszerváltás óta megszakítás nélkül képviselő.

A 2010. április 11-én és 25-én megválasztott Országgyűlésben 176 fő még soha nem volt parlamenti képviselő, ugyanakkor a parlamentbe most bekerült két új párt tagjai közül az LMP padsoraiban ülő Mile Lajos a rendszerváltáskor már bekerült a parlamentbe (az MDF frakciójában ült 1990-1994 között), míg a Jobbikos Balczó Zoltán, Rozgonyi Ernő és Zakó László 1998-2002 között a MIÉP képviselőjeként tevékenykedett. A parlament alakuló ülésén a függetlenek közt várhatóan egy képviselő, Molnár Oszkár edelényi polgármester foglal majd helyet.

A 2010-2014-es ciklusban az Országgyűlésben négy roma származású képviselő lesz. A Fidesz színeiben három: Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke, Varga József, a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány korábbi elnöke, valamint Berényi László, a Lungo Drom alelnöke, a Somogy megyei Közgyűlés tagja. Az LMP fővárosi listáján Osztolykán Ágnes kapott mandátumot, aki korábban minisztériumi roma referensként dolgozott, illetve a Roma Integráció Évtizede Program magyarországi titkárságvezetője volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását