2024. március 29. - Auguszta

Döntés helyett tüntetés

Elhalasztotta a helyi településszerkezeti terv módosításáról szóló előterjesztés tárgyalását csütörtökön a dunakeszi képviselő-testület - közölte Bus Antal (független) képviselő az ülés szünetében az MTI-vel. A tanácskozás előtt és közben civilek demonstráltak a szerintük veszélybe került több száz hektárnyi zöldterület védelme érdekében.
2010. április 29. csütörtök 23:17 - HírExtra
7 Mégsem szavaztak a dunakeszi képviselők a városi zöldterületek egy részét is érintő településszerkezeti terv módosításáról, ám ennek nem a helyi civilek demonstrációja volt az oka - mondta az alagi körzet képviselője. Hozzátette: a jövő héten további módosító javaslatokat várnak a témával kapcsolatban, hogy azután a véglegesnek tűnő tervet "végigfuttathassák" a szakhatóságokon.

Bus Antal szerint a tüntető civilek taktikai hibát követtek el, amikor úgymond benyomultak a tanácsterembe, s bekiabálásokkal, vélelmezett "területromboló" vádak hangoztatásával megzavarták a munkát. A képviselő hozzátette: noha részben megérti a civilek aggodalmát, semmi nincs még veszve.

A lóversenypályát - a testület többségi álláspontja szerint - nem kívánják más célra hasznosítani, s az önkormányzati tulajdonú reptérnek is csak egy részét értékesítenék, de ez ügyben még nincs egyezség - hangsúlyozta Bus Antal, aki úgy véli: a részbeni értékesítés hívei a város adósságának törlesztése miatt támogatják a településszerkezeti terv ilyen irányú módosítását.

Sarkadi Márton, a civilek szószólója arról számolt be az MTI tudósítójának, hogy az önkormányzat e nagyon fontos napirend tartalmáról nem egyeztetett a civil szervezetekkel, vagyis a városlakók feje fölött kívánnak döntést hozni a településen lakók életkörülményeiről. Hozzátette: a dunakesziek nem akarják, hogy egyetlen négyzetméterrel is megcsonkítsák a Budapest és Dunakeszi között elterülő zöld sávot, amely védett területnek minősül.

Az ülésteremben történtekről elmondta, hogy amikor több helyi lakossal együtt bementek, és szót kért, hogy felolvassa tiltakozásukat, a képviselők leszavazták őt, a polgármester pedig hazugsággal vádolta meg. Emiatt – jogászokkal történő konzultációt követően - lehet, hogy jogi útra tereli az ügyet - tette hozzá.

A civilek értesülései szerint a dunakesziek okkal tarthatnak attól, hogy az alagi versenyló tréningtelep 57 hektáros úgynevezett téli pályáján magánbefektetők vidámparkot és kaszinót, míg a közeli vitorlázó repülőtéren gigantikus vásárvárost építenének. Ez ellen tiltakoztak immár sokadszor csütörtökön - közölte Sarkadi Márton.

A témával kapcsolatban május 27-én a következő helyreigazítást tettük, amely itt olvasható.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását