2024. április 26. - Ervin

Az MSZP ingyenes fővárosi tömegközlekedést igért

Az MSZP 2013-ig díjmentessé tenné a közösségi közlekedést Budapesten - mondta Horváth Csaba szocialista főpolgármester-jelölt a párt majálisán, szombaton a Városligetben. A Fidesz komolytalannak, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) felelőtlennek és demagógnak nevezte az ötletet.
2010. május 1. szombat 19:39 - HírExtra
50 milliárdra számít Horváth

Horváth Csaba azt mondta: a díjmentes közösségi közlekedést azok vehetnék igénybe, akik legalább négy éve állandó budapesti lakosok, vagy diákként a fővárosban tanulnak. A szocialista politikus szerint a díjmentesség bevezetését egyebek mellett a parkolási díjbevételekből, valamint környezetvédelmi zöldzónák használatából lehetne finanszírozni. Becslése szerint az utóbbiból 50 milliárd forintos bevételre tehet szert a főváros.

Szűcs Somlyó Mária, a fővárosi Fidesz-frakció sajtófőnöke az MTI-hez eljuttatott közleményében erre reagálva azt írta: "ilyen marhaságot utoljára Horn Gyula miniszterelnök mondott - a hatalom megtartása érdekében –, amikor a nyugdíjasoknak ingyen repülőjegyet ígért".
A Fidesz emlékeztette a szocialista politikust arra, hogy alig egy hónapja állapodott meg Bajnai Gordon miniszterelnök és Demszky Gábor főpolgármester, hogy az állam pénzügyi támogatást nyújt a fővárosnak, cserébe a közgyűlés az inflációval megegyező mértékben emeli évente a BKV jegyek árait.

A VEKE máshogy látja

A VEKE szerint egyebek mellett a tömegközlekedés csődjét okozná Horváth Csaba javaslata. Az egyesület szerint a BKV ingyenessé tételével összesen 68 milliárd forint esne ki, ez a közlekedési társaság 130 milliárd forintos költségvetésének több mint a fele. Ez a forráshiány a BKV azonnali csődjét, a budapesti tömegközlekedés összeomlását jelentené, ráadásul a tömegközlekedés ma is forráshiányos, a mai árakat megfizető utasait is alig tudja elvinni az öreg járműpark.

Úgy vélik, hogy a közlekedés kizárólag adóbevételekből történő finanszírozása nemcsak igazságtalan, de adóemelést vagy a költségvetési hiány növekedését is maga után vonja. A VEKE szerint kijátszható az igénybevevők körét meghatározó szabály is.
 
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

...
2017. december 13. 20:00
2008. július 15. 19:33
a fenébe is, legalább ne írnád állandóan, hogy a "barátaid"! ;-/ tudod, hogy minden nickemmel egyet értek veled, de ha ide is bedobom egy versikémet, amit talán éppen erre az alkalomra gyűlölködtem össze a szegényes szókészletemből, vagyis ha a Turulnak csak egy tolla is meggörbül ezen aljas csirkefogók által, arra van viszont kezdeményezésem rímbe szedve(!), és akkor lehet innen kidobnak(?). pedig itt nem a politika miatt vagyok! (írtam)
de, hogy lásd, és lássák, - már több turulbontogatós fórumba bepottyant ez - mihez tartás végett, ha mégis baja esne annak:
---------
ha egy "spiró" (és regős p.) heccelődhet ily eszközökkel, akkor mi is, én is! és ez íródott az(ok) után, nem fordítva!
----
----
Vascipő a Dunára néz,
szomjus nyelvét ölti,
vágyakozva sohajtoz.
Segít rajta neonáci,
odasiet a "rajthoz".
Vasutasék kalapácsa,
no meg hozzá edzett kéz,
s kopasz csávó jót golfoz:
Erídj, ússz a gazdihoz!
---
---
bizonyára "elvetemült" sorok, de ha dőlne a Turul, lesznek a golf sportnak is hirtelen "barátai" valószínűleg szerintem...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását