2024. április 29. - Péter
Góczi István, az EMFESZ ügyvezető igazgatója pénteken bejelentette, hogy az EMFESZ korábbi és mostani tulajdonosa a moszkvai választott bírósághoz fordul, hogy a cég eladásáról szóló jogvitában kimondják a döntő szót.
2010. május 1. szombat 08:24 - HírExtra
Az EMFESZ korábban a Mabofi Holding tulajdonában állt, ám Góczi István tavaly eladta a céget a svájci bejegyzésű, orosz tulajdonosi körű RosGasnak. Az eladást a Mabofi több bíróságon is megtámadta, mondván Góczinak nem volt joga megtenni ezt a lépést. Az elhúzódó jogvita nyilvánvalóan nem tesz jót a gázkereskedőnek, s mielőbb szeretné lezárni a kérdést. Ám a különféle bírósági eljárások menetéből úgy tűnik a Mabofi éppen ezt nem szeretné, ahogy tudja, húzza az ügyet.

Perdöntő per

Az orosz Kereskedelmi Ipari Kamara választott bíróságának a döntése azért lesz különösen fontos, mert ha kimondják az eladás jogosságát, akkor az összes Mabofi által kezdeményezett per gyakorlatilag érvényét veszti. Olyan precedenst teremthet tehát a döntés, amely nyomán véglegesen tisztázódhat az EMFESZ sorsa.

Az április 26-án benyújtott oroszországi keresetlevél kapcsán Góczi István a HírExtra kérdésére elmondta, nagyjából négy-hat hónapig tarthat az eljárás, így az ítélethirdetés akár őszre meglehet.

Pénzügyileg is lényeges

A váltás
Ebből kiderül, hogy 42 milliárd forintos tőkeemelésre lenne szükség, mivel több, mint ötvenmilliárd forint veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni. Ez abból fakadt, mondta az ügyvezető, hogy Dmitirj Firtas, ukrán üzletember (a Mabofi tulajdonosa) nem fizette vissza az EMFESZ-ből kivett összeget.


Góczi István hangsúlyozta, a moszkvai választott bíróság döntése kötelező érvényű lesz az összes országban folyó (Svájc, Magyarország, Ciprus, stb.) per döntnökei számára, ezért a lehető leghamarabb megküldk az összes bíróság részére az orosz kereset benyújtásáról szóló hivatalos dokumentumot, s kérni fogják, hogy várják meg a moszkvai döntést.

Jó a verseny

Góczi a sajtótájékoztató másik részében elmondta, a magyar gázpiacon egyre erősödik a verseny. Ez szerinte a szpot-piacok hatására alakult így, mivel jelenleg kifejezetten olcsón lehet a gáztőzsdén gázmolekulához jutni. A versenyt az ügyvezető kifejezetten pozitív dolognak tartja, s hozzátette, a jó magyar szabályozás is hozzájárul ehhez.

Az olcsó szpot gáz miatt a nagyfogyasztók bizonyosan kedvező szerződéseket tudnak kötni a gázkereskedőkkel, s az is elképzelhető, hogy majd a lakossági árban is megmutatkozik ez.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását