2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

LMP: Horváth Csaba dilettáns!

Az LMP szerint, amennyiben komoly Horváth Csaba BKV-ra vonatkozó javaslata, az ijesztő dilettantizmusra vall, ha nem, akkor "olyan mértékű populizmus, amely versenyben van a magyar csúcsért" – reagált a szocialisták főpolgármester-jelöltjének szombati kijelentésére Jávor Benedek, az LMP egyik szóvivője.
2010. május 2. vasárnap 07:38 - HírExtra
Horváth Csaba a párt majálisán azt mondta, hogy az MSZP 2013-ig díjmentessé tenné a közösségi közlekedést Budapesten. Közlése szerint a díjmentes közösségi közlekedést azok vehetnék igénybe, akik legalább négy éve állandó budapesti lakosok, vagy diákként a fővárosban tanulnak. A szocialista politikus szerint a díjmentesség bevezetését egyebek mellett a parkolási díjbevételekből, valamint környezetvédelmi zöldzónák használatából lehetne finanszírozni. Becslése szerint az utóbbiból 50 milliárd forintos bevételre tehet szert a főváros.

Jávor Benedek az MTI-nek azt mondta, hogy a BKV valóban jelentős átalakításra szorul, többek között meg kellene változtatni a finanszírozását és a viteldíj-politikáját is, de amit a szocialista politikus mondott "az semmilyen szakmai alapon nem támasztható alá". Mint hozzátette, nem látják azokat a forrásokat, amelyekből a javaslatot finanszírozni lehetne.

Az LMP véleménye szerint átgondolt, távlatos stratégiai reformokra lenne szükség. A szóvivő megjegyezte, hogy a BKV finanszírozásának körülbelül 50 százalékát adja a viteldíj, körülbelül 40 százaléka állami támogatás, és kevesebb mint 10 százalékot áll a főváros, ezért még kevésbé értik Horváth Csaba javaslatát. Jávor Benedek szerint az lenne az egészséges arány, ha ezek a források a cég működéséhez egyenlő nagyságban járulnának hozzá. Véleménye szerint ennek megteremthetőek a feltételei, például a vállalkozásokra kivetett helyi adókkal vagy kommunális adókkal. Hangsúlyozta, hogy egy ilyen lépést viszont csak átgondolt, egy, az állami adóreformmal összehangolt adóátalakítás során lehet végrehajtani.

Horváth Csaba javaslata kapcsán Jávor Benedek annak a véleményének is hangot adott, hogy "a szocialisták semmit sem tanultak az elmúlt nyolc évből". Ha ilyen, a szakmai átgondolásokat nélkülöző demagógia jellemzi a helyhatósági választásokig hátralévő hónapokat, akkor a választásokon a jelenlegi városvezetés leváltása lehet a megoldás - tette hozzá.
A szocialista főpolgármester-jelölt bejelentését a Fidesz fővárosi frakciója komolytalannak, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) felelőtlennek és demagógnak nevezte.
 
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását