2024. május 14. - Bonifác

Matolcsy: már most látszik, hogy kútba hullik Bajnaiék hiánycélja

Az idén a GDP 4,5-6,5%-os sávjában lehet az államháztartás hiánya; az már látszik, hogy nem teljesül az eredetileg, a még hivatalban lévő kormány által vállalt, GDP arányosan 3,8%-os deficit.
2010. május 3. hétfő 12:55 - HírExtra
Matolcsy azt mondta: a Varga Mihály által vezetett gazdasági tényfeltáró bizottság várhatóan június közepére teszi le jelentését, akkor lehet majd tisztán látni, hogy például szükség van-e pótköltségvetésre. Jövőre a deficit várhatóan a GDP 4,5-5,5%-a körül lehet. Hangsúlyozta, hogy az Orbán-kormány szigorú költségvetési politikát fog folytatni.

A fideszes a politikus elmondta: már jelenleg is folynak informális tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). A későbbiekben a kormányfő, Varga Mihály, és ő, valamint a jegybank képviselői tárgyalnak majd az IMF-fel.

Szavai szerint az IMF azt várja el egyebek mellett Magyarországtól, hogy alacsony államháztartási hiány legyen, csökkenő pályára álljon az államadósság, beinduljon a növekedés és elinduljanak a strukturális reformok.

Matolcsy György lát lehetőséget még az idén egy év közbeni adócsökkentésre; az új kormány leendő nemzetgazdasági minisztere szerint fordulatra van szükség az adórendszerben, a foglalkoztatásban, és szükség van a növekedés beindítására is. Matolcsy szerint azonnali fordulatra van szükség az adórendszerben, csökkenteni kell a bürokráciát, teljes fordulatra van szükség foglalkoztatásban, el kell érni az uniós források jobb felhasználását és új Széchenyi-tervet kell elindítani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását