2024. március 29. - Auguszta

65,5 milliárd nyeresége volt tavaly az MNB-nek

A Magyar Nemzeti Bank 2009-ben 65,5 milliárd forint nyereséget ért el a 2008. évi 5,5 milliárd forintos veszteséggel szemben az Országgyűlés honlapján szerdán közzétett éves jelentése szerint.
2010. május 5. szerda 14:58 - HírExtra
Az eredmény növekedését a devizaárfolyam-változásból származó nyereség 127,5 milliárd forintos emelkedése és az egyéb eredménytényezőkből származó nettó ráfordítások 10,3 milliárd forintos csökkenése okozta. Ezzel szemben a nettó kamat- és kamatjellegű eredmény 72,3 milliárd forinttal romlott, és 2009-ben a - korábbi évekkel ellentétben - veszteséget mutatott.

A 2008-ban indított, a jegybank működésének hatékonyságát javító projekt révén a működési költségek a 2008. évhez képest 7,9 százalékkal (közel 1,2 milliárd forinttal) csökkentek. Ez a foglalkoztattak átlagos létszámának 8,9 százalékos csökkenése nyomán főként a személyi jellegű kiadásokban jelentkezett.

Az MNB 2009. évi működési költségei 13,7 milliárd forintot tettek ki, ami reálértéken alacsonyabb, mint az elmúlt tíz év bármelyikének működési költsége.

Az éves jelentés elnöki összefoglalójában ugyanakkor rögzítik: "a jegybank eredményét elsősorban a hazai és nemzetközi makrogazdasági folyamatok, valamint a monetáris politika céljai és választott eszközei határozzák meg, ezért az nem használható a jegybanki működés sikerességének mérőszámaként".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását