2024. április 29. - Péter

Schmitt Pál az Országgyűlés elnöke - és egyéb tisztségek

A Fidesz jelöltje az Országgyűlés elnöki posztjára Schmitt Pál. Lázár Jánost választották meg a Fidesz, Harrach Pétert pedig a KDNP parlamenti képviselőcsoportja vezetőjének a frakciók szerdai alakuló ülésükön, az Országházban.
2010. május 5. szerda 13:55 - HírExtra
A Fidesz és a KDNP új parlamenti képviselői együttes, zárt ülésen választották meg a tisztségviselőket.

Szijjártó Péter leendő miniszterelnöki szóvivő a Parlament Vadász-termében tartott tájékoztatón bejelentette: a Fidesz képviselőcsoportja a frakcióvezetővel és az új frakcióigazgatóval, Balla Györggyel együtt 24 tagú frakcióvezetést választott. A helyettesek: Balog Zoltán, Balsai István, Bánki Erik, Cser-Palkovics András, Ékes József, Farkas Flórián, Font Sándor, Jakab István, Kósa Lajos, Kövér László, Lezsák Sándor, Mátrai Márta, Mikola István, Navracsics Tibor, Pelczné Gáll Ildikó, Pokorni Zoltán, Rogán Antal, Szijjártó Péter, Tarlós István, Turi-Kovács Béla, Varga József és Varga Mihály.

A bejelentések után Lázár János azt mondta: a frakcióvezetői poszttal nem díjat, hanem munkát és feladatot kapott egy lejárt szavatosságú politikai stílus és rendszer megújítására.
Hangsúlyozta: aki a demokráciát a kétharmadtól félti, az a szabad választásokat vonja kétségbe, az emberektől félti a demokráciát.

Mint fogalmazott, a Fidesz nem leváltotta a demokráciát a kétharmados győzelmével, hanem belakta azokat a demokratikus kereteket, amelyeket 1989-ben és 1990-ben az akkori rendszerváltó atyák kialakítottak.

Szavai szerint a magyar emberek döntésükkel olyan erőt adtak a Fidesz-KDNP számára, amellyel élni, nem pedig visszaélni fognak. Ez az erő a Fidesz frakciója számára két dolgot fog jelenteni: bátor cselekvést az ország megváltoztatására és méltányosságot mindenkivel szemben - tette hozzá.

A nemzeti tehetetlenség helyett a nemzeti együttműködés időszaka következik, amelyben mindenkivel együtt fognak működni a választók akaratát tiszteletben tartva - mondta, hangsúlyozva azonban: senkinek nem engedik meg, hogy megváltoztassa a parlamenti erőviszonyokat, hogy paktumok szülessenek, és azt sem, hogy az alkotmányos kereteket és a demokráciát feszegesse valaki. Egyetlen szélsőségnek sem fogunk engedni az erős felhatalmazásunk birtokában - szögezte le.

"Nem leszünk mulyák a munka során (...), és nem leszünk dölyfösek akkor, amikor a bizalmat próbáljuk majd meghálálni" - mondta Lázár János.

A keresztény-szociális gondolatot kívánja képviselni a Kereszténydemokrata Néppárt az új parlamentben és a kormányban - közölte Harrach Péter, a KDNP szerdán megválasztott frakcióvezetője a parlamenti sajtótájékoztatón.

A KDNP-s politikus kiemelte: a KDNP szövetségben működik a Fidesszel, hiszen közös a feladat és a felelősség. Ugyanakkor sajátos elemeket is hoz ebbe az együttműködésbe, a frakciószövetségbe.

Harrach Péter ezek közül kiemelte a keresztény-szociális gondolat képviseletét. Egy történelmi párt frakciójáról van szó, amely történelmi párt a magyar parlamenti pártok közül a legrégebbi - mutatott rá.

Mint mondta: az egészséges társadalom felépítéséért kívánnak dolgozni. Kifejtette: számos kezdeményezésük volt, ami ezt szolgálta, ezek közül megemlítette a családi adózásról, a családok csődvédelméről, és a nyugdíjrendszerről szóló indítványokat.

Harrach Péter azt mondta, hogy ezeket továbbra is képviselik.Hozzátette: az a szándékuk, hogy a nagy társadalmi felhatalmazás birtokában nem csak frakció- és pártszövetségen belül valósítják meg az együttműködést, hanem a parlament frakciói között is erre törekednek majd.

A határozott és a felhatalmazásból következő egyértelmű cselekvés jegyében szeretnénk a ciklust "végigszolgálni - zárta gondolatait Harrach Péter.

Schmitt Pál életrajza


1942. május 13-án Budapesten született.

1965-ben a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem belkereskedelem szakán kapott diplomát, 1992-ben a Testnevelési Egyetemen doktorált, ugyanitt 1994-től címzetes egyetemi tanár.

1955-ben párbajtőrvívóként kezdte sportolói pályafutását, kétszer nyert magyar bajnokságot egyéniben. 1965-77 között 130 alkalommal szerepelt a válogatottban. A párbajtőrcsapat tagjaként 1968-ban és 1972-ben olimpiai bajnoki címet szerzett, s 1970-ben, majd 1971-ben világbajnok is lett.

1965-től a Hungarhotels Vállalatnál kezdett dolgozni. 1976-ban kinevezték az Astoria Szálló igazgató-helyettesévé. A szállodaiparból 1981-ben visszatért a sport területére, a Népstadion és Intézményei főigazgatójává nevezték ki. 1983-88-ban az Országos Testnevelési és Sporthivatal elnökhelyettese volt.

A Magyar Olimpiai Bizottságban 1983-tól főtitkár, majd 1989 óta a testület elnöke. 1985 és 1990 között a Magyar Olimpiai Akadémia Tanácsának elnöke volt.

1983-ban beválasztották a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagjai sorába. 1991-től a NOB végrehajtó bizottságának tagja lett, 1995-ben a NOB-alelnökévé választották, 1999 óta a NOB protokollfőnöke. Emellett 1995 óta a NOB Sport és Környezetvédelmi Bizottságának elnöke, 1999-2007 között az Olimpikonok Világszövetségének elnöke is volt. kétszeres

Diplomáciai pályafutása 1993-ban kezdődött, amikor kinevezték madridi nagykövetnek, később 1995-ben akkreditálták Andorrában is. 1999-ban Svájcban lett nagykövet, s akkreditálták Liechtensteinben is.

2002-ben független jelöltként elindult az önkormányzati választásokon, Budapest főpolgármesteri címéért. Jelöléséhez csatlakozott többek között a Fidesz és az MDF is.

2003-ban belépett a Fideszbe, majd 2003-2007-ben a párt alelnökeként dolgozott. A 2004-es EP-választáson pártja listavezetője volt, azóta az Európai Parlament tagja, majd 2009-től az Európai Parlament elnökségének tagja, s egyik alelnöke.

2010-ben a Fidesz országos listáján nyert képviselői mandátumot.
Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását