2024. április 16. - Csongor

Akik értünk teszik kockára az életüket

Május 8-a a Nemzetközi Vöröskereszt napja. Írásunkban tisztelegni kívánunk azok előtt, akik szükség esetén mindent feladva, a mi biztonságunkért tennék kockára az életüket.
2010. május 8. szombat 16:59 - HírExtra
Katasztrófák és háborúk által sújtott világunkban egyre inkább szükségét érezhetjük egy olyan szervezetnek, ami a civil lakosságot bevonva kíván segíteni a rászoruló emberek sanyarú, gyakran kilátástalannak tetsző helyzetén.

Van ilyen szervezet: a Nemzetközi Vöröskeresztnek célja a humanitárius eszme terjesztése, a rászorultak megsegítése. Május 8-a a Nemzetközi Vöröskereszt napja.

A nagyvilágban

A Solferinoi csata negyvenezer áldozata Henry Durant nevű svájci üzletembert arra sarkallta, hogy javaslatot fogalmazzon meg a háborúk áldozatainak védelmére és kezdeményezze egy segélyszervezet létrehozását: 1863-ban megalakulhatott a Vöröskereszt.

A szervezet székhelye Svájcban van, amely szintén a semlegességet hivatott szimbolizálni. Szerte a világban sorra alakultak a társaságok, akik szintén a humanitárius eszmét, és a Vörös Kereszt jelképét elfogadva álltak ki a nemes ügy mellett, ezzel a vöröskereszt világszervezetté nőtte ki magát.

A XX. századra a mozgalom kiterjedt az iszlám országokra is, így a Vöröskereszt jelképe kiegészült egy félholddal is, persze ez nem olyan ismert Európában.
A cél
A Magyar Vöröskereszt demokratikus tömegszervezet, amely elősegíti és szervezi az embereknek az egészségügyi kultúra fejlesztésére és terjesztésére, az egészségügyi viszonyok javítására irányuló munkáját, azaz előmozdítja a lakosság bevonását az egészségügy különböző feladatainak megoldásába. További célja a nemzetközi együttműködés biztosítása és fejlesztése az egészségügy területén.

Szintén genfi székhellyel üzemel a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC), amely a svájci semlegesség alapján közvetítő a konfliktusokban és felügyeli a humanitárius jogok betartását. Ilyen a hadifoglyok, sebesültek, letartóztatottak, polgári lakosság, kulturális és egészségügyi intézmények védelme.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága kezdeményezésére jött létre – 1949-ben – „A háború áldozatainak védelmét szolgáló genfi egyezmények és kiegészítő jegyzőkönyvek”.


És idehaza

Hazánkban 1881-ben megalakult a Magyar Szent Korona Országai Vörös-kereszt egylete, I. Ferenc József Ausztria császára és Magyarország királya jóváhagyásával. első éles bevetésükre a balkáni háborúkban került sor, de az igazán komoly „beavatására” az I. világháborúban került sor.

1921-re megalakult a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt, akiknek az anyák napját köszönhetjük: 1925-ben került megrendezésre először az édesanyák ünnepe.

A II. világháború sajnos ismét előtérbe állította a szervezet szolgálatát. Lengyel menekültek ellátása, valamint a katonaszökevények menedékének a biztosítása volt a feladatuk a Magyar Vöröskereszt önfeláldozó munkatársainak.

A Magyar Vöröskereszt 1948-ban már 228 intézménnyel rendelkezett, azonban a szervezet dinamikus fejlődésének az 1949-es államosítás vetett véget, fő feladatait az egészségügyi felvilágosításban, elsősegély oktatásában és a véradók szervezésére korlátozták.

Az 1965-os szabadságharc utáni első tavasz fordulatot hozott a Magyar Vöröskereszt életében, amely visszakaphatta az önállóságát. Az egészségügyi ismeretterjesztés, térítésmentes véradásszervezés, ápolónőképzés, polgári védelemmel együttműködés, az ifjúság körében végzendő szervezés és azüzemekben vöröskeresztes szervezetek létrehozása tömegszervezetté válást tűzte ki céljául.

1988 után a menekültek ellátása volt a legkiemeltebb tevékenységük.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását