2024. április 24. - György

Magyar kiállítás Los Angelesben

Húsz éves lesz jövőre a faddi Mítosz Galéria, amelynek létrehozója, Gáti Mariann kivételes lehetőséget kapott: Los Angelesben, az Egyesült Magyarok Házában mutathatja be népmesei hangulatot árasztó fa, kerámia, tűzzománc alkotásait, festményeit novemberben.
2010. május 8. szombat 13:11 - HírExtra
Gáti Mariann elmondta az MTI-nek, hogy Los Angelesben élő fia hívta fel a figyelmét egy pályázatra, amely tengerentúli bemutatkozási lehetőséget ígért. A faddi művész jelentkezett a felhívásra, amelyet követően Bokor Balázs Los Angeles-i főkonzul személyes interjúra hívta, majd lehetőséget kínált neki a bemutatkozásra.

Eredetileg három helyszínen is tarthatott volna kiállítást a faddi alkotó, San Franciscóban, San Diegóban és Los Angelesben, de csak utóbbit tudta vállalni, ezt is annak köszönhetően, hogy segíti ebben a Tolna megyei közgyűlés elnöke és a Paksi Atomerőmű.

Hozzátette, hogy az atomerőmű támogatásával sikerült felújítani a Mítosz Galériát, amely 1991-ben nyitotta meg kapuit dédszülei fehértornácos, hosszú parasztházában. A munka most ért véget, megújult az öreg ház homlokzata, a székely kapu, megtörtént a belső rekonstrukció. Az épület érdekessége, hogy azon túl, hogy múzeumként funkcionál, az alkotó és férje itt élik mindennapjaikat. A házban és az öt éve megépült kiállítótérben, a Meseházban saját - népmesei hangulatot árasztó - alkotásait mutatja be a művész.

A faddi Meseházban évente körülbelül kétezren fordulnak meg.

A látogatóknak nem szokványos, hanem léleképítő, meditatív tárlatvezetésben van részük a Meseházban. A művész kalauzolja őket a népi naiv festmények, parasztikonok, fa- és agyagszobrok között, miközben mesél gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását