2024. május 14. - Bonifác

IMF kontra Fidesz - zavaros igények

A hétvégén két vezető londoni pénzintézet elemzése is megjelent, melyek szerint nem megy bele az IMF és az EU egy újabb magyar államháztartásihiány-növelésbe.
2010. május 11. kedd 07:49 - Telkes Árpád
Bár az IMF korábban mutatott rugalmasságot a hiánnyal kapcsolatban, most úgy tűnik bekeményít. Mindez szűkítheti a Fidesz mozgásterét a gazdaságpolitikát illetően, bár eltérőek a vélemények, hogy mennyire.

„Szerintem semennyire, így is meglehetősen önálló a Fidesz gazdaságpolitikája” – mondta lapunknak Duronelly Péter, a Budapest Bank alapkezelőjének vezetője. Ám ha a Fidesz elkötelezi magát a komoly és átfogó szerkezeti reformok mellett, esetleg elképzelhető némi csúszás.

Ezzel szemben – áll a PNB Paribas elemzésében – ha az Orbán-kormány egy nagyarányú adócsökkentés miatt, de a költségvetést konszolidáló lépések nélkül srófolná feljebb az államháztartási hiányt, abba az IMF nem menne bele.

Tárgyalások


Folyamatosan szó van az IMF hitel feltételeinek, keretének esetleges újratárgyalásáról. Ezen tárgyalások során az IMF pozícióját akár erősíthetik is a mostani piaci mozgások, így például a forint gyengülése az euróval szemben.

„Igen zavaros a Fidesz kommunikációja ez ügyben, nem lehet tudni pontosan mit és hogy akar” – kommentálta mindezt Duronelly. Lehetséges azonban a hitel lejártának átütemezése vagy a sarokszámokról való párbeszéd is. Kormánypárti politikus eddig nem vagy alig nyilatkozott az üggyel kapcsolatban.

A helyzeten mindenesetre semmiképp nem segít, hogy a Fidesz továbbra is a korábbi 3,8 százalékos megállapodás túllépésére tesz utalásokat. Eközben a költségvetés teljesítménye jobb az év ezen időszakában a tervezetnél. Mindemellett várható egy körülbelül egy éves meghosszabbítása a programnak, amit ha sikerül elérni, mindenképp bizalmat keltene az új kormány iránt.

Pengeélen


Szolvencia
Fizetőképesség, vagyis az a képesség, hogy adott szervezet, társaság eleget tud-e tenni adott időpontban fennálló fizetési kötelezettségeinek.
Az IMF mellett azonban az EU elvárásainak is meg kell felelni, főként a konvergenciakritériumok terén, hiszen ettől függ leginkább az eurózónához való csatlakozásunk is. Így a Fidesznek meg kell találnia az egyensúlyt a gazdasági növekedési pályára állítása és a nemzetközi szervezetek elvárásai között.

„Az IMF nem csak velünk, hanem mindenkivel szemben szigorú, akinek pénzt ad” – mondta Duronelly. Mivel az IMF az alapítói által befizetett pénzt adja kölcsön, amely országok mögött kormányok és végsősoron adófizetők állnak, szeretné a pénzét biztosan viszontlátni.

Ennek a szigorúságnak azonban mindenképpen van pozitív hozadéka, a kölcsönt kapott államoknak olyan sarokszámokat kell teljesíteni és olyan fiskális politikát folytatnia, ami mellett az ország mindenképp szolvens marad.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását