2024. március 29. - Auguszta

Sokba kerülnek a hiperaktív gyerekek

Négy év alatt több mint 12 millió fonttal (közel 4 milliárd forint) költ többet az angol egészségügy hiperaktív gyerekek gyógyszeres kezelésére. Elképzelhető, hogy Albionban félrekezelik a problémát, és medicinák nélkül is megoldható lenne a gyermekek problémája.
2010. május 13. csütörtök 14:07 - HírExtra
Jelenleg 31 millió fontot (10 millárd forint) költ az angol egészségügy hiperaktív gyerekek gyógyszeres gyógyítására. A Ritalinra és hasonló medicinákra kiállított vények száma csaknem eléri a döbbenetes évi 750 ezres számot, amely négy év alatt 490 ezerről kúszott fel, és ami a magánrendelők és kórházi gyógyszertárak felírásait még nem is tartalmazza.

A viselkedési gondokkal küszködő gyerekek kezelése mára nemcsak orvosi, hanem társadalmi probléma is. A tanárok például figyelmeztettek, hogy a nyugtatók felíratása gyakran sokkal olcsóbb és kevésbé munkaigényes, mint, hogy a szülők többet foglalkozzanak gyerekeikkel, vagy netán ők leüljenek, és beszélgessenek a problémás diákokkal. Az ADHD, azaz a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarban szenvedő fiatalok bomlasztóan viselkednek, lobbanékonyak, és képtelenek koncentrálni a speciális feladatokra. Számukra három gyógyszer, a Ritalin, a Strattera és a Dexedrine felíratása mindennapossá vált. Az angol egészségügy hivatalos irányelvei gyógyszeres kezelést ír elő a ADHD-s betegek kezelésére, de szakértők úgy tartják, néhány orvos és tanár túlságosan is tartja magát a szabályokhoz. Wirral megyében például 2008-ban minden hetedik 16 év alatti gyereknek írtak fel Ritalint. Átlagban minden 23. angol fiatalnak írnak fel valamilyen nyugtatót. Problémát okoz az is, hogy az iskoláknak nem áll elég pénz a rendelkezésükre, hogy a beteg diákokkal külön is foglalkozzanak, ezért a gyógyszeres kezelés vagy a kirúgás között választhatnak, s inkább előbbi mellett döntenek.

Azóta, hogy az 1980-as évek közepén először diagnosztizálták az ADHD-t, vitáznak, hogy vajon a gyógyszeres kezelés a legmegfelelőbb a betegség kezelésére. Mellékhatásként ugyanis növekedési visszamaradottság, érrendszeri problémák, álmatlanság, lehangoltság és fejfájás jelentkezhet. Másrészt kutatások bizonyítják, a Ritalinnal kezelt gyerekek tanulmányi eredményei javulnak.

Forrás: Bors/HirExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását