2024. április 19. - Emma

Segély helyett esélyt!

Csak a cigányság polgárosodásával csökkenthető a társadalmi feszültség, és összefogással oldódhatnak meg a szociális problémák - hangoztatta Makai István, a Roma Polgári Tömörülés (RPT) elnöke az Üljünk egy asztalhoz! szlogennel tartott rendezvényen a budapesti Felvonulási téren szombaton.
2010. május 15. szombat 20:09 - HírExtra
A roma vezető azért hívta közös ebédre a fővárosi romákat és nem romákat, hogy átbeszéljék a többség és a kisebbség közötti problémákat. A rendezvényen a szakadó eső ellenére megjelent több száz ember előtt Makai István úgy fogalmazott: a közös múlt egybeköti "a cigányság és a magyar nemzet" sorsát, ezért csak összefogással, közös akarattal lehet értékalapú Magyarországot teremteni.

Segély helyett esélyt, bizalmat, több munkahelyet és minőségi oktatást kell adni a cigányságnak, mert a kisebbségi népcsoport ügye nem csupán szociális, kulturális és szegénységi, hanem nemzetgazdasági és stratégia kérdés is – fogalmazott az RPT elnöke, aki a Fővárosi Cigány Önkormányzatot is vezeti.

Makai István azt mondta: a cigányságnak is meg kell adni a bizalmat és a lehetőséget, hogy Magyarország jövőképébe beleszólhasson, mert - mint fogalmazott – „nem kell sem politikai elfogultság, sem párttagság, hogy tudjuk, ez a mi országunk is.”

A roma politikus hozzátette: közös akarattal, céltudatos együttműködéssel, értelmes párbeszéddel kell közösen megoldást találni a kisebbség és a többség közötti problémákra, mert az indulatok, a ki nem mondott szavak és gondolatok rossz érzéseket kelthetnek, rossz megnyilvánulásokhoz vezethetnek.

A szombati rendezvényt a közös jövő tervezésének első állomásaként említve úgy fogalmazott: olyan országot kell teremteni, amelyben mindenkinek szerepe van, és nem a bőrszín vagy a születés határozza meg valakinek az értékét.

A Felvonulási téren tartott rendezvényen háromezer ember számára készítettek ebédet. Az esőben végül mintegy félezren gyűltek össze, és beszélgettek egymással a sátrakban, az asztalok mellett, majd hallgatták ifj. Sánta Ferenc és népi zenekara, Bartók Eszter, Molnár Ferenc Caramel és LL Junior zenéjét.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását