2024. április 25. - Márk

Újabb hatvanezer palánta a virágvárosban

Több mint hetvenezer egynyári virágot ültettek el szombaton Velencén, a "virágvárosban"; mintegy hétszázan szorgoskodtak a település szépítésén.
2010. május 15. szombat 15:46 - HírExtra
A parkokba, az utak mellé, a közterületekre több mint 1630 négyzetméterre 50 ezer virágpalántát ültettek ki, a helység 102 utcájából a virágositási versenybe benevezett 95 utcát pedig 24 ezer tő, késő őszig nyíló virággal díszítették a velenceiek.

Igyekezniük kellett a munkával, hogy még az eső előtt földbe kerülhessenek a virágok, de szerencséjükre végeztek az ültetéssel, mire megérkezett az égi áldás.

A palántákat összesen ötmillió forintért a helyi kertész vállalkozásoktól és a mezőgazdasági szakiskolától az önkormányzat vásárolta meg, és a város lakói ültették ki őket. A virágosítók között szinte minden korosztály szorgoskodott, lelkesen segédkeztek a munkában az óvodások is.
Velencén 1996-ban indult útjára a virágositási mozgalom. 2000-ben a - még - nagyközség elnyerte a legvirágosabb hazai település címet, 2001-ben pedig az Európai virágos Települések versenyében ezüstdíjat nyert. Azóta minden évben újabb elismeréssel gyarapodik a virágosítók "trófeáinak" gyűjteménye - mondta el az MTI-nek Oláhné Surányi Ágnes (független), a város polgármestere.

A virágosításban elért eredmények elismeréseként "saját" rózsafajtát is kapott a város: egy rózsanemesítő Velencéről nevezte el új fajtáját.

Velence - szlogenje szerint a virágváros - sokat tesz azért, hogy méltó legyen a lakói által "adományozott" címhez: 2003-ban például kialakította a Babák rózsakertjét, ahol a helység valamennyi újszülöttjének egy-egy rózsatövet ültetnek. A kert mostanra már szinte ligetté terebélyesedett, 392 rózsatő és névtábla jelzi a város népességének gyarapodását.
A rendezett, virágos környezet vonzza a turistákat is, a gazdasági válság ellenére is nőtt Velence idegenforgalma.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását