2024. május 2. - Zsigmond

Fidesz: "az ország gyökeres változását akarják"

A Fidesz frakcióvezetője szerint az ország gyökeres megváltoztatását akarják azok, akik áprilisban a Fideszre és szövetségeseire adták szavazatukat.
2010. május 17. hétfő 20:55 - HírExtra
Lázár János "A Nemzeti Együttműködésről" című politikai nyilatkozattervezettel kapcsolatos hétfői expozéjában az Országgyűlésben azt mondta: Magyarországon olyan volumenű változás következett be a parlamenti választások eredményeképpen, amely egy új politikai-társadalmi helyzetet teremtett.

Ennek az új korszaknak a nyitányaként pedig, az új társadalmi és gazdasági viszonyok és az újonnan felálló kormány működési elveinek meghatározására, valamint a parlament tevékenységének a keretbe foglalására szükséges egy politikai nyilatkozatot elfogadni - közölte Lázár János.

A nyilatkozat értékeket tartalmaz. A munka, otthon, család, egészség, rend az, amit a mai magyar társadalomban legfontosabb értéknek tekintenek. Ezek mindenki számára nyitva állnak, mindenki csatlakozhat ezen értékek megvalósításához - fejtette ki.

A fideszes politikus kiemelte: Magyarországon még nem zajlott soha olyan demokratikus választás, amelyen a választáson résztvevők kétharmada arra hatalmazott fel egy pártot, politikai szövetségesét, hogy ennek az országnak a megváltoztatásába kezdjen bele.

Lázár János kijelentette: akik a Fidesztől féltik a demokráciát, a választóktól féltik az ország működését. Megélhetési demokráciaféltők mondják ezt - mutatott rá.

Hozzátette: világossá tették a választási kampányban, ha nagy lesz a felhatalmazás, nagy lesz a változás. Akik rájuk szavaztak, abban a tudatban tették, hogy az országban az új kormány és parlamenti többség élni fog a társadalmi felhatalmazással. Ennek az országnak a gyökeres változását akarják azok, akik a Fidesz-KDNP-re szavaztak - fejtette ki a politikus.

"Nem engedünk a nyilatkozatban 1848-ből és 1988-ból sem", nevetséges, sőt gyermekded, amikor a rendszerváltozás értékeit féltik azok, akik a demokrácia szót fosztóképzőként ismerték és alkalmazták - mondta a frakcióvezető, akinek szavait taps kísérte.

Hozzátette: méltatlan arról a kérdésről vitát nyitni, a rendszerváltozás értékeit tiszteletben tartja-e a Fidesz. Világos, hogy a rendszerváltozás legfontosabb értékeit ma is a legfontosabb társadalmi értéknek tekintik - fűzte hozzá.

Ha azonban a rendszerváltozás sikerült volna, akkor ennek a parlamentnek ma nem ilyen lenne az összetétele. Ha a rendszerváltás értékei teljesültek volna, a magyar választópolgárok nem akarnának újabb rendszerváltozást - jegyezte meg Lázár János. "Ellopták a rendszerváltozást a szó szoros és átvitt értelmében is" - fogalmazott a fideszes politikus.

Lázár János azt is mondta, hogy 1990-hez képest "rendszerhiba" történt, ennek kijavítására az új Országgyűlésnek van joga és kötelessége.

Kijelentette: világosan el kell választani az elmúlt húsz évet az elkövetkező esztendőktől, évtizedektől. Ehhez keresnek szövetségesek - mondta, hozzátéve: nem egy diktátum, amit előterjesztettek, minden módosító javaslat megfontolására készen állnak, befogadását mérlegelik.

Ha elfogadják, a nyilatkozat kötelező érvényű lesz a kormányzás és a társadalom hétköznapjaiban - fűzte hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását