2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Az euró Kína problémája is

Az európai közös valuta zuhanása a jüannal szemben problémákat okozhat Kína számára. Az európai felvevő piac szűkülése az kínai exportra negatív hatással járhat.
2010. május 19. szerda 07:29 - Telkes Árpád
Erős Kína

„Jelenleg a kínai GDP évente 10-12 százalékkal növekszik” – mondta lapunknak Nógárdi György, külügyi szakértő. Azonban nem egyértelmű, hogy Kína számára mi jelenti a legnagyobb felvevő piacot: Európa vagy Amerika.

„Kína számára az amerikai a meghatározó térség, egy euróválság kevésbé érinti” – kommentálta Nógrádi. Székely-Doby András a Világgazdasági Kutatóintézet kutatója szerint sem kell félteni Kínát: „Szerintem nem fog komoly visszaesést okozni a kínai gazdaságban a mostani árfolyam, bár a kifutását nehéz megjósolni, mivel itt egy pénzügyi válságról van szó, nem csak reálgazdasági válságról. A fizetőképes kereslet azonban biztosan csökkeni fog”

Az európai cégek folyamatosan mondják vissza megrendeléseiket, így már most tapasztalható a kereslet szűkülése.

Emelkedő infláció

A gazdasági válság Kínában
„A világgazdasági válságból „győztesen” Kína jött ki, mivel legkevésbé őket érintette” – nyilatkozta Nógrádi György. Bár a világ szinte minden pontján komoly problémákat okoztak az elmúlt két év pénzügyi eseményei, mégis folyamatosan növekvő – a legfrisebb jelentések szerint 11,7 százalékos (Commerzbank) – Kína GDP-je.
„A legtöbb országban olyan intézkedéseket és lépéseket tettek a válság enyhítésére, mellyel növekedtek az állami kiadások - például állami beruházások - ez indíthat olyan folyamatokat, melyek az inflációt gyorsítják. Az európai közös valuta árfolyama nincs hatással a kínai inflációra” – mondta Székely-Doby a HírExtrának.

Az infláció növekedése – mely még így is csupán három százalékot ér el - arra kényszerítheti a kínai jegybankot, hogy a mostani prognózis szerint júniusban alapkamatot növeljen.

„Jelenleg a négy legnagyobb kínai bank komolyabb belföldi beruházásait letiltották, mert ha a belföldi beruházások megvalósulnának – ez a négy bank a világ tíz legnagyobb bankja között van - akkor a GDP húsz százalékkal menne föl, amit ma már a kínai társadalom nem tud elviselni, annyival nőne a szakadék a gazdagok és szegények között, ami már most is nagy” – véli Nógrádi György.

Az infláció és a túl erős GDP növekedés szempontjából is hasznos ezen beruházások jegelése, viszont a kieső termelés az európai keresletcsökenéssel együtt már problémát okozhatnak.

Kötöttség az amerikai dollárhoz


Magyarország és Kína
„Kína legfontosabb európai partnere és ez furcsán hangzik de Magyarország” – állítja Nógrádi - „Magyarországnak van egyfajta elosztó szerepe a kínai piacon”
Ezért is fontos Magyarország számára a mostani változás a kínai és más valuták között, hiszen ha a kínai termékeke árai túlságosan drágulnak, elveszíthetjük a pozíciónkat. „Pedig az EU-s többletünk döntő része a kínai piactól származik„ – mondta Nógrádi.
A kínai valutatartalékok legnagyobb része, amerikai dollárban van. Ezért a jüan árfolyama erősen kötődik a dollárhoz. „Ha az új bevételeiket diverzifikálják, azaz inkább többfajta valutában tárolják, akkor lehetséges a távolodás, de mindenképp nehéz” – mondta Székely-Doby.

Viszont nem egyértelmű, hogy Kínának érdeke-e a dollártól való elrugaszkodás.

„Kína rengeteg mindent felvásárolt az USA-ban, döntően politikai, stratégiai és nem gazdasági szempontból” – kommentálta Nógrádi. Bár ez a tény is a dollár szerepét erősíti, illetve az elszakadást nehezíti, azért problémákkal is jár. „A fő probléma amit a kínaiak jeleztek, hogy amerikai nyomásra évente 3-4 százalékkal felviszik a kínai valuta értékét” – mondta Nógrádi.

Amennyiben ez a folyamat továbbra is erősíti a jüant az már nem csak Kínának, de több európai államnak vagy akár az USA-nak is problémákat okozhat a kínai termékek drágulása miatt.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását