2024. március 29. - Auguszta

Vb 2010: A nagy csoportelemzés

Kisorsolták a 2010-es dél-afrikai futball világbajnokság csoportjait. Kinek mekkora esélye van melyik csoportban, mire lehet számítani, és kik okozhatnak meglepetéseket - mindez a mérkőzések időpontjával, itt a HírExtrán.
2010. május 21. péntek 10:26 - HírExtra
A csoport: Franciaországnak illene továbbjutni

Első ránézésre egyértelműen a legutóbb döntős Franciaország a június 11-én kezdődő dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság A csoportjának favoritja, ám a nyolcaddöntőbe kerüléshez Raymond Domenech együttesének minden bizonnyal a selejtezőben mutatottnál lényegesen jobban kell játszania.

A 1998-as vb-első francia csapat a kvalifikációs sorozatban nagy meglepetésre nem tudta egyenes ágon biztosítani a helyét a tornán, s az Írország elleni rájátszásban is gyenge futballt mutatott be, s nem kis részben egy nagy bírói hiba - s Thierry Henry kezezése - segítségével tudta csak kiütni az ír együttest.

A Zinedine Zidane 2006-os visszavonulása óta kifejezetten sebezhető franciáknak ennek ellenére első helyen illene továbblépniük a négyesből, melyben játékerejét tekintve a legutóbb nyolcaddöntős Mexikó, illetve Uruguay küzdhet majd a második helyért, ám a dél-afrikai csapatot már csak a hazai körülmények miatt sem szabad előre leírni.

Az A csoport programja:
1. forduló:
június 11.: Dél-afrikai Köztársaság - Mexikó, Johannesburg 16 ó
június 11.: Uruguay-Franciaország, Fokváros 20:30 ó
2. forduló:
június 16.: Dél-afrikai Köztársaság - Uruguay, Pretoria 20:30 ó
június 17.: Franciaország-Mexikó, Polokwane 20:30 ó
3. forduló:
június 22.: Mexikó-Uruguay, Rustenburg 16 ó
június 22.: Franciaország - Dél-afrikai Köztársaság, Bloemfontein 16 ó

B Csoport:Argentína és még?


A dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság B csoportja tűnik az egyik legkiegyensúlyozottabb négyesnek, pontosabban hármasnak, mert az első helynek egyértelműen Argentína az esélyese.

A kétszeres világbajnok argentin csapatot szinte minden vb előtt a végső favoritok között tartják számon. Ugyan most néhány együttest eléjük sorolnak a szakemberek, ám annak a csapatnak, melyben a világ jelenlegi legjobbja, Lionel Messi játszik, a csoportból való továbbjutás nem okozhat gondot.

Diego Maradona szövetségi kapitány kerete nagyon erős még úgy is, hogy a Bajnokok Ligája döntőjébe jutott Internazionale két argentin erősségét, Javier Zanettit és Esteban Cambiassót nem válogatta be.

A másik három együttes közül szinte lehetetlen megjósolni, melyik juthat a nyolcaddöntőbe. Görögország 2004-es Európa-bajnoki címét követően évekig gyengélkedett, a vb-selejtezők során azonban már kifejezetten meggyőzően játszott. Nigéria ugyan messze nem büszkélkedhet annyi sztárral mint az 1990-es évek derekán, ettől függetlenül a kvalifikációs sorozat végére összeért a csapat, és a nagyon nehezen, elsősorban a kiváló hajrájának köszönhetően kivívott kvalifikáció lelkileg is sok erőt adhatott a csapat tagjainak. A dél-koreai együttes 2002-ben vb-4. volt hazai pályán, amire most kevés az esélye, mégis erősebbnek tűnik, mint nyolc éve. Az akkor még Európában teljesen ismeretlen játékosok alkotta válogatott a csapategység mellett most már egy igazi sztárra, a Manchester United egyik erősségére, Park Dzsi Szungra is építhet.

A B csoport programja:
1. forduló:
június 12.: Koreai Köztársaság-Görögország, Port Elizabeth 13:30 ó
június 12.: Argentína-Nigéria, Johannesburg 16 ó
2. forduló:
június 17.: Argentína-Koreai Köztársaság, Johannesburg 13:30 ó
június 17.: Görögország-Nigéria, Bloemfontein 16 ó
3. forduló:
június 22.: Nigéria-Koreai Köztársaság, Durban 20:30 ó
június 22.: Görögország-Argentína, Polokwane 20:30 ó

C csoport: az angolok akár a végső sikerre is esélyesek

A június 11-én kezdődő dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság C csoportjában nagy meglepetés lenne, ha nem az angol válogatott végezne az élen.

A szigetországiak Fabio Capello vezetésével fölényesen - mindössze egyetlen vereséggel - nyerték selejtezőcsoportjukat, ráadásul nagyszerű játékot mutattak be, ezért nem meglepő, hogy a torna egyik nagy esélyeseként veszik őket számításba.

A második helyért valószínűleg már nagyobb lesz a versengés, ugyanakkor ha az amerikai válogatott tudja hozni azt a teljesítményt, amellyel tavaly második lett a Konföderációs Kupán, akkor könnyen bejuthat a legjobb 16 közé.

A szlovén és az algériai csapat továbbjutása mindenképpen meglepetés lenne.

A C csoport programja:
1. forduló:
június 12.: Anglia-Egyesült Államok, Rustenburg 20:30 ó
június 13.: Algéria-Szlovénia, Polokwane 13:30 ó
2. forduló:
június 18.: Szlovénia-Egyesült Államok, Johannesburg 16 ó
június 18.: Anglia-Algéria, Fokváros 20:30 ó
3. forduló:
június 23.: Szlovénia-Anglia, Port Elizabeth 16 ó
június 23.: Egyesült Államok-Algéria, Pretoria 16 ó

D csoport: vezér és kapus nélkül bajba kerülhetnek a németek

A június 11-én kezdődő dél-afrikai világbajnokság D csoportjában a németek a favoritok, ugyanakkor két kulcsjátékosuk nélkül akár bajba is kerülhetnek .

A háromszoros győztes Nationalelf előbb első számú kapusát, René Adlert, majd csapatkapitányát, Michael Ballackot veszítette el, így biztosan meg kell küzdeni azért, hogy továbbjusson az amúgy sem könnyű D csoportból, amelyben Ghánával, Szerbiával és Ausztráliával találkozik majd.

A németek 2002-ben ezüstérmet nyertek, majd négy évvel később hazai környezetben a bronz jutott nekik, így nem meglepő, hogy a közvélemény így is sokat vár az együttestől. Ebben az is szerepet játszhat, hogy a Bayern München remek szezont produkált a Bajnokok Ligájában.

Az afrikai csapatok közül az egyik legjobbnak a ghánai mondható, az együttesben rengeteg fiatal tehetség szerepel. A ghánaiak fejlődéséről mindent elmond, hogy az U20-as válogatott - az elődöntőben a magyarokat legyőzve - világbajnok lett.

A szerbek selejtezős szereplése mindenképpen figyelemreméltó, miután a négy évvel ezelőtt vb-döntős franciák előtt végeztek csoportjuk élén. Az ausztrálok játékerejét sem lehet alábecsülni, hiszen 2006-ban nyolcaddöntőt játszott az együttes, s a későbbi győztes olaszoktól kapott ki egy büntetővel.

A D csoport programja:
1. forduló
június 13.: Szerbia-Ghána, Pretoria 16 ó
június 13.: Németország-Ausztrália, Durban 20:30 ó
2. forduló:
június 18.: Németország-Szerbia, Port Elizabeth 13:30 ó
június 19.: Ghána-Ausztrália, Rustenburg 16 ó
3. forduló:
június 23.: Ghána-Németország, Johannesburg 20:30 ó
június 23.: Ausztrália-Szerbia, Nelspruit 20:30 ó
Forrás: MTI/hirextra

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását