2024. április 24. - György

Hunvald-ügy: Szabó Zoltán sejtette, hogy belekeveredik

A szocialista politikus azt mondta: nem lepte meg a gyanúsítás, de furcsállja, miért ilyen "nyakatekert módon" indítottak ellene eljárást.
2010. május 22. szombat 07:03 - HírExtra
A volt országgyűlési képviselő közölte: jövő csütörtökre idézték be az ügyészségre, különös nagy értékű, társtettesként, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettének gyanúja miatt.

Hozzátette, hogy a gyanúsítás nem érte váratlanul, az "jogilag rendben van", mivel Hunvald Györgyöt, a VII. kerület polgármesterét korábban már meggyanúsították hivatali visszaéléssel azért, amiért az önkormányzat pénzén mobiltelefont bocsátott az ő rendelkezésére és fizette annak költségeit. Szabó Zoltán arra is kitért, hogy tudomása szerint az erzsébetvárosi ingatlanüggyel összefüggésben nem került elő a neve.

Mint mondta, az egyéni országgyűlési képviselők nagy részének munkáját az önkormányzatok valamilyen infrastruktúrával, kedvezménnyel segítik. "Nem értem, hogy ez miért minősül hivatali visszaélésnek" - jegyezte meg.

Hozzátette, hogy ez így természetes, mivel az egyéni képviselők feladata, hogy elsősorban annak a településnek az érdekeit képviseljék, ahol megválasztották őket. Példaként említette, hogy amikor 1998 és 2001 között Erzsébetváros polgármestere volt, az önkormányzat irodát biztosított Deutsch Tamásnak, a kerület fideszes egyéni országgyűlési képviselőjének.

Szabó Zoltán úgy fogalmazott: a gyanúsítás azért sem lepte meg, mert a Fidesz bejelentette, hogy elszámoltatásra készül, és "mivel megvan a kétharmaduk, azt csinálnak, amit csak akarnak". Mint mondta, nem tudja, ez befolyásolta-e az ügyészséget, de "nehéz elhessegetnie a gyanút": nem az a fő gond vele kapcsolatban, hogy mobiltelefonját az önkormányzat költségére használta.

Emlékeztetett arra, hogy az Így kormányoztok ti elnevezésű sajtótájékoztató-sorozatával "fideszes vezetésű önkormányzatok korrupciós ügyeiről" rántotta le a leplet és néhány parlamenti felszólalásában "Orbán Viktort sem kímélte", részt vett az Orbán-család vagyonosodását vizsgáló parlamenti bizottság munkájában is. "Így Orbán Viktornak nyilván nem kellemesek az emlékei rólam" - jelentette ki.

A politikus azt is mondta, furcsállja, miért ilyen "nyakatekert módon" indítottak ellene eljárást. Közlése szerint egyszerűbb lenne, ha a kormánytöbbség egy "felségsértési törvényt" fogadna el, amelynek alapján "mindenki, akinek Orbán Viktorról rossz véleménye van vagy olyasmit állít, ami őt nem pozitív színben tünteti fel, öt évig terjedő szabadságvesztéssel lenne sújtható".

A Népszabadság online (NOL) pénteken közölte, hogy értesülései szerint a Hunvald-ügyben Szabó Zoltánt tettestársként, folytatólagosan elkövetett, nagy értékű csalással gyanúsítják önkormányzati ingyentelefonja miatt. A lap ügyészséghez közeli forrásokból úgy tudja: Szabó Zoltán két nappal azután kapott gyanúsítotti idézést, hogy megszűnt országgyűlési képviselősége és mentelmi joga.

Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője az MTI megkeresésére pénteken nem kívánt az ügyben nyilatkozni.

A Népszava pénteki számában azt írta, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség várhatóan a nyomozás meghosszabbítását indítványozza majd az erzsébetvárosi ingatlanügyben. A nyomozás határideje június 3. Hunvald György már másfél éve előzetes letartóztatásban van, a legutóbbi döntés szerint június 12-ig, vélhetően ennek meghosszabbítását is kérik a nyomozó ügyészek. Gál György volt kerületi képviselő, bizottsági elnök előzetes letartóztatása már május 27-én lejár, azt ugyancsak meghosszabbíthatják.

Az ügynek összesen 22 gyanúsítottja van, köztük Czibula Csaba, a Fidesz egykori kerületi alelnöke, aki a Népszava szerint Mexikóban rejtőzik; novemberben adtak ki ellene nemzetközi elfogatóparancsot, de azóta sem került elő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását