2024. április 19. - Emma

Az európai gondok pozítivan hatnak az USA-ra

Váratlan, kedvező hatást gyakorolnak az amerikai jelzáloghitel-piacra az európai pénzügyi gondok: a kamatok 5 százalék alá estek, a házvásárlók könnyebben jutnak hitelhez és olcsóbban lehet törleszteni a hiteltartozásokat - állapította meg a hétfői The Wall Street Journal.
2010. május 24. hétfő 22:17 - HírExtra
z európai pénzügyi problémák nyomán a nemzetközi tőke Amerikában keres menedéket, s ez 50 éves minimumszintre nyomta le a jelzáloghitelek kamatait. Elemzők azt várják, hogy a jelenlegi 4,86 százalékos szintről a nyáron még lejjebb, 4,5 százalékra fog csökkenni az átlagkamat.

Ez éppen ellentétes a korábbi várakozásokkal, az egész házépítési szektor ugyanis a kamatok több hónapos emelkedésére készült annak következtében, hogy a központi bank, a Fed abbahagyta 1,25 ezer milliárd dolláros, jelzálogalapú értékpapírok felvásárlását célzó átfogó piacmentő programját.

Jeff Lazerson, a kaliforniai Mortgage Grader brókercég elnöke elmondta a lapnak, hogy a napokban egy ügyfelük 4,25 százalékos fix kamatozású hitelt kapott 30 évre, ilyen olcsó hitelt 24 éve nem látott. A 30 éves futamidejű fix kamatozású hitelek kamatai az 1960-as évek óta nem süllyedtek 5 százalék alá.

A jelzáloghitel-kamatok esését független elemzők elsősorban az európai adósságválsággal és a globális növekedés miatti aggodalmakkal kapcsolják össze. Tény, hogy a világ minden részéről óriási mennyiségű készpénz áramlik az amerikai államkötvénypiacra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását