2024. május 19. - Ivó, Milán

A számok is a recesszió végét mutatják

Az idei első negyedévben megállt a bruttó hazai termék (GDP) öt negyedéve tartó csökkenése, az egy évvel korábbi alacsony szintet 0,1 százalékkal haladta meg.
2010. május 26. szerda 18:34 - HírExtra
A KSH és az Ecostat közös gyorsbecslése szerint az előző negyedévhez viszonyított index az idén január-márciusban második negyedéve mutatott növekedést, amelynek mértéke 0,9 százalékra gyorsult az előző negyedévi 0,2 százalékról - emelte ki a Központi Statisztikai Hivatal szerdán kiadott havi összefoglaló jelentésében. Az általános gazdasági helyzet azonban még mindig vegyes képet mutat.

Az ipari termelés 4,5 százalékkal nőtt az első negyedévben, az áruexport értéke 17 százalékkal, a behozatalé 12 százalékkal bővült és a külkereskedelmi mérlegtöbblet több mint kétszeresére, 1,3 milliárd euróra emelkedett. A tavalyi évet jellemző súlyos hanyatlásból az export decemberben, az import idén januárban csapott át növekedésbe az egy évvel korábbi mély bázishoz viszonyítva.

A reálkeresetek színvonala 5,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit a nettó keresetek 11,9 százalékos növekedése és a 6,0 százalékos infláció eredőjeként. A javulás egyrészt az adóváltozásoknak tudható be, hiszen a bruttó bérnövekedés csak 5,7 százalékos volt, és hozzájárult a költségvetés szerveknél alkalmazottaknak januárban és márciusban kifizetett eseti keresetkiegészítés, amely átlagosan 49-49 ezer forint volt.

Ugyanakkor a foglalkoztatottság 1,3 százalékkal (47 ezerrel) elmaradt az egy évvel korábbitól, miközben a munkanélküliség 24 százalékkal (95 ezer fővel) nőtt. Emiatt a munkanélküliségi ráta 2,2 százalékponttal 11,9 százalékra emelkedett, míg a foglalkoztatási ráta 0,6 százalékponttal 54,5 százalékra csökkent.

A fogyasztói árak az első negyedévben 6,0 százalékkal, áprilisban az EU tagállamok közül a legnagyobb arányban, 5,7 százalékkal emelkedtek. Az első négy hónap 5,9 százalékos fogyasztói áremelkedését az áfa és jövedéki adó emelése generálta, ezek hatásától megtisztítva csak 1,8 százalékos lett volna az infláció. Áprilisban az üzemanyag 25,2 százalékkal volt drágább, mint egy évvel korábban, a szeszes italok és dohányáruk 10,9 százalékkal drágultak. A háztartási energia és az élelmiszerek ára viszont átlagon alul, 3,7, illetve 2,4 százalékkal emelkedett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását