2024. május 2. - Zsigmond

Apró helyett szakmát

Huszonöt hajléktalannak nyújt esélyt a munkába álláshoz az a program, amelyet európai uniós támogatással két év alatt valósítanak meg Szolnokon - mondta el a város hajléktalansegítő szolgálatának vezetője az MTI-nek.
2010. június 5. szombat 09:57 - HírExtra
A közelmúltban indított és 2012. február 28-ig tartó program keretében 25 hajléktalan kap személyre szabott segítséget a munkába álláshoz - tájékoztatott Dabisné Zsoldos Mónika. A kezdeményezés szakmai irányítója elmondta: jelenleg a résztvevők toborzásánál tartanak, és nagy az érdeklődés.

A kiválasztottak egy részének az Európai Uniótól e célra elnyert 68 millió forintos támogatásból OKJ-s képzéseket szervez az intézmény a város és a térség munkaerő-piaci igényeinek figyelembevételével. A tervek szerint a képzőhely kiválasztása után először egy 1000 órás fűszernövény-termesztő tanfolyam indul 2010 őszén, ezt csatorna-karbantartó, munka- és védőruha-készítő, valamint kerti munkás szakképzés követi.

A vezető szerint Szolnokon sok fedél nélkülinek van szakképesítése, de tudásuk gyakran elavult vagy manapság nem piacképes. Van azonban a város hajléktalanjai között asztalos, autószerelő, kőműves és szakács is, sőt még olyan "ezermester” is akad, aki hegesztő, szakács, könyvkötő és favágó végzettséget egyaránt szerzett.

Esetükben az esélyteremtés más formájára van szükség. Nekik a szociális munkások közvetítőként fognak segíteni a lehetséges munkahelyek felkutatásában és a két fél közötti kapcsolattartásban - hangsúlyozta Dabisné Zsoldos Mónika.

A kedvezményezettek előreláthatólag napi kétezer forintos képzési hozzájárulást és napi egyszeri étkezést, továbbá szükség esetén buszbérletet is kapnak a projekt idejére. Közülük 15 ember önálló lakhatásának megteremtéséből ugyancsak részt vállal a szolgálat, nekik a szervezet keres albérletet, és finanszírozza a bérleti díj, illetve a rezsiköltség kétharmadát, legfeljebb 30 ezer forintig.
A szolnoki Humán Szolgáltató Központ Hajléktalansegítő Szolgálata korábban már sikerrel támogatta 16 fedél nélkül élő képzését. A csoportból, amely parkgondozói tanfolyamot végzett, azóta legalább tíz embernek sikerült új szakmájában elhelyezkednie.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását