2024. május 14. - Bonifác

Balogh András: nincsenek illúzióim

Balogh Andrásnak a parlamenti erőviszonyok ismeretében nincsenek olyan illúziói, hogy a parlament államfőnek választja. Magyarország jelenlegi bangkoki nagykövete vasárnap, miután az MSZP kongresszusa felkérte a párt frakcióját, őt jelölje államfőnek, az MTI-nek azt mondta, úgy látja, az elnök feladata, hogy közreműködjön a társadalmi ellentétek csökkentésében, fontosnak tartja a baloldali értékeket és a keleti kapcsolatokat.
2010. június 6. vasárnap 21:43 - HírExtra
Balogh András az MTI-nek Bangkokból telefonon adott nyilatkozatában elismerte, hogy a szocialista párt jelölése nemcsak a közvéleményt - beleértve az MSZP-közvéleményt - lepte meg, hanem őt magát is, hiszen az elmúlt években semmiféle jelentősebb tisztsége nem volt. "Pályafutásom szakmai pályafutás - folytatta -, és akár egyetemi munkát végeztem, akár külügyi intézeti igazgató voltam, akár a miniszterelnök a főtanácsadója, akár diplomata, Magyarország tekintélyét, befolyását igyekeztem elősegíteni."

Mivel a képviselők párthovatartozás mentén foglalnak állást - tette hozzá - nincsenek illúziói. Azt viszont el tudja mondani, hogy milyennek látja az ideális elnököt, illetve mire kell törekednie.

Fontosnak tartja, hogy a magyar társadalomban bántóan jelentkező különbségek és ellentétek csökkenjenek, mert olyan mértékben nőtt meg a szakadék az egyes embercsoportok között, olyan sokan maradtak ki az egyenlő lehetőségekből, hogy ezek az emberek elvesztették a demokráciába vetett hitüket, természetes optimizmusukat, hogy a dolgok jóra fordulnak. Az államfő sokat tehet annak érdekében, hogy erre fölhívja a figyelmet, s mint mondta, ő mindenképpen ezt a szembenállást csökkentené.

Ugyancsak lényeges pontja az elnöki megbízatásnak, hogy Magyarországot a szomszédok előtt, a külvilág előtt úgy képviselje, hogy az ország befolyása növekedjék, és legalább "megálljon az a folyamat, amelynek következtében nagymértékben csökkent a presztízsünk az utóbbi időben".

Úgy véli, hogy bár továbbra is az európai és atlanti orientációt kell követnie az országnak, elsősorban az Európai Unión belül kell megtalálnia a lehetőségeit. Arra is fel kell figyelni azonban, hogy az uniós országok külpolitikája az Egyesült Államokkal való szoros együttműködésre is koncentrál, és "újra felfedezi vagy felfedezi a keleti relációt is".

A nagykövet szerint a világban nagy átrendeződés következik, "olyan, amilyen ötszáz évenként szokott, nevezetesen az, hogy Kína, India, Kelet-Ázsia és Oroszország súlya növekszik, és aki kimarad ezekből a nagyon gyorsan növekedő térségekből, az nagyon súlyos árat fizet."

Balogh András hosszú távon az oktatásban, a kutatási és tudományos fejlesztésben látja az ország előrelépésének lehetőségét.

Azt, hogy az MSZP kongresszusa egységesen kiállt mellette, "kellemes meglepetésként" fogadta, hiszen az elmúlt években olyanfajta értékek kerültek előtérbe, amelyekkel baloldali érzelmű emberként nem tudott azonosulni; visszaszorult az, ami a hagyományos szocialista-szociáldemokrata gondolkodásnak a lényege.

Az ország ügyeiben szerepet vállaló pártnak össznemzeti érdeket kell képviselnie - mondta, hozzátéve, hogy itt van adóssága a szocialista pártnak: negligált bizonyos kérdéseket, éppen azokat, amelyeket ő maga a leglényegesebbnek tart; ilyen például a lakosság különböző rétegei közötti szakadék növekedése. Úgy érzi, most fordulat következik be a szocialista párt gondolkodásában, és elsősorban azok keresték meg, akik szintén így vélekednek. Ez véleménye szerint sokkal szociálisabb, sokkal demokratikusabb irányítást tételez fel, sokkal erőteljesebb fellépést a korrupcióval, a nepotizmussal szemben.

Simon Gábor, a választmány elnöke azzal indokolta a döntést, hogy olyan jelölt legyen, aki a modern polgári Magyarország eszméjét képviseli, ahogyan az MSZP teszi. "Nincs semmiféle kifogásom az ellen - mondta erről -, ha ezt polgárinak nevezzük, de hangsúlyozom, hogy a kifejezetten hagyományos baloldali értékek elfogadását is fontosnak tartom az MSZP számára."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását