2024. március 28. - Gedeon, Johanna

USA: Új hozzáállás szükséges a Gázai-övezethez

A Gázai övezetben kialakult helyzetre az Egyesült Államok új megoldási eszközöket igyekszik felkutatni - jelentette ki hétfőn Sarm-es-Sejkben az amerikai alelnök. Joe Biden egy héttel azután tárgyalt a Vörös-tenger partján lévő üdülőhelyen Hoszni Mubarak egyiptomi államfővel, hogy izraeli kommandós támadás ért egy Gázába tartó nemzetközi segélyflottillát.
2010. június 7. hétfő 15:50 - HírExtra
Az incidensben kilenc ember halt meg. Biden közleményében leszögezte: Washington Egyiptommal és más partnereivel arra összpontosít, hogy a gázai övezeti helyzet humanitárius, gazdasági, biztonsági és politikai vetületeire új megoldásokat kutasson fel.

Nagyon fontosnak tartotta, hogy az izraeliek és a palesztinok közvetett párbeszédéből közvetlen tárgyalás legyen. Az amerikai alelnök nyilatkozatában nem tett közvetlen utalást a segélyflottillát ért támadásra, de leszögezte, hogy a Közel-Keleten a status quo tarthatatlan. Múlt szerdán úgy vélekedett, Izraelnek joga van a Gáza felé tartó hajók leállítására, ellenőrzésére, hogy megakadályozza a fegyverek csempészését. Ugyanakkor hozzátette: az Egyesült Államok továbbra is aggódik az övezetben élő palesztinok sorsa miatt.

Biden afrikai körútjának a keretében látogatott el Egyiptomba, ahonnan Kenyába, majd a Dél-afrikai Köztársaságba utazik tovább.

Sarm-es-Sejkben az iráni nukleáris fejlesztésekről is szót ejtett, és leszögezte, hogy az iszlám köztársaság elleni ENSZ- szankciók ügye hamarosan lendületet kap. Az amerikai alelnök bírálta, hogy Teheránban nincs meg az akarat a komoly tárgyalásokra az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagjával - az Egyesült Államokkal, Oroszországgal, Franciaországgal, Nagy-Britanniával és Kínával -, valamint Németországgal.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását