2024. április 20. - Tivadar
Alakulni látszik az MSZP új vezetése. A társadalmi igény természetesen a teljes megújulás, ám az eddig kiszivárgott nevek nem feltétlenül ezt mutatják.
2010. június 10. csütörtök 13:56 - Pénzes Dávid
A Szocialista Párt EU parlamenti és országgyűlési választásokon elszenvedett súlyos veresége után természetes igényként jelentkezett a teljes tisztújítás. Volt némi bizonytalanság abban, hogy ezt még az őszi önkormányzati választás előtt vagy után tegyék meg, végül a vezetés úgy döntött nem lehet tovább húzni a dolgot és még nyáron megújulnak.

Nem megy a szekér

A megújulás záloga a régi arcok eltűnése és újak megjelenése. Ám van, aki ezt nem így gondolja. Belső szocialista körökből úgy tudjuk, Szekeres Imrének nehezére esne teljesen háttérbe vonulni. A párt jelenlegi elnök-helyettese információink szerint már azon is komolyan megsértődött, hogy nem lehetett az Országgyűlés költségvetési bizottságának elnöke, (Eredetileg ezt akarta volna az MSZP, végül azonban a Jobbik kapta meg az elnöki posztot, a szocik pedig a nemzetbiztonsági bizottságot, aminek Vadai Ágnes lett az elnöke) most pedig a tisztújítással kapcsolatban vannak fenntartásai. Főleg saját szerepével kapcsolatban: nem szeretne túlzottan a háttérbe vonulni.

Úgy tudjuk, ezt több megyei vezető kifogásolná, hiszen a teljes tisztújítás azt jelenti, hogy mindenki visszavonul, de főként a „régi motorosok”. Azonban nehéz lenne megújulásról beszélni akkor, ha Szekeres is ott mosolyog az új tablón. Jelenleg a párton belül azon megy az agyalás, miként lehetne valahogy ezt megértetni az elnök-helyettessel.

Vének

Botka vs. Simon
Meghatározó az országos választmány elnöki tisztsége is. A Népszabadság úgy tudja, erre Botka László szegedi polgármester lehet a befutó. Botka korábban azt mondta: operatív irányítói tisztséget nem kíván vállalni, de a párt ideológiai építésében részt venne. Erre ráillik a választmányi elnöki poszt, amelyet – információnk szerint – ambicionálna is Szeged első embere. Mivel azonban Simon Gábor is szívesen folytatná a választmányi munkát, kettejük versenyében a kongresszus szava lesz a döntő. (nol.hu)
Az biztosnak látszik, hogy Lendvai Ildikó nem vállal semmilyen vezetői szerepet, ahogy Kis Péter sem. Ám a látszat picit csal. Ugyanis úgy tudjuk, hogy az új vezetés szeretne számukra kialakítani egyfajta tanácsadó testületet, mondjuk úgy, „Vének Tanácsát”, amelyben folytathatnák a munkát. Ennek esetleg tagja lehetne Szekeres is.

Izgalmas kérdés még Molnár Csaba, volt kancelláriaminiszter megjelenése. Ő elnök-helyettesként segítené Mesterházy Attila leendő elnök (az ő posztja teljesen biztos) munkáját. Izgalmas, mert jelenleg az MSZP-n belül két „tábor” létezik. A Mesterházyt támogatók, és a Gyurcsány mögött állók. Mesterházy egyelőre „mindent visz”: gyakorlatilag már most is ő hozza meg a stratégiai, és személyi döntéseket. Gyurcsány alig szól bele a dolgokba viszont még mindig jelentős támogatói bázisa van.

Molnár Csaba megjelenése az elnök-helyettesi poszton azt jelentheti, megszületett egyfajta kiegyezés a két tábor közt. Ez párt jövője szempontjából nagy jelentőségű, hiszen tudjuk, hogy volt egy pillanat, amikor nagyon közel állt ahhoz az MSZP, hogy szétszakadjon. Ha Gyurcsány és Mesterházy ki tud egyezni, és mindkettőjük számára vállalható, közös célokat tudnak megfogalmazni, az a baloldal megújulásának gyújtópontja lehet.

Bárándy és Horváth leáldozóban?

Érdekes még, hogy a Népszabadság információi szerint Bárándy Gergely jelenlegi elnökségi tag mögött elfogyni látszik a támogatás. Érdekes, hiszen a legfiatalabb Bárándy nagy reményekkel, és szép karrierrel indult neki a pártban néhány éve, akkor még sokan egészen komoly pozícióba várták. Ez alapján azonban úgy tűnik, ez nem fog menni – legalábbis egyelőre.

Horváth Csaba azonban talány. A főpolgármester-jelölt a Népszabadság szerint elnökségi tag lehet. Ez látszólag ellentmond azoknak a híreknek, miszerint sokan (főképp a formálódó új vezetésben) nem őt szeretnék főpolgármester-jelöltnek az őszi választásokra. De csak látszólag. Lehetséges ugyanis, hogy éppen ezzel akarják „kiszúrni a szemét” cserébe, hogy mást jelölnek majd a főpolgármesteri derbire.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

balogGY
2010. június 10. 14:26
Szekeres egy állás és pozícióhalmozó fickó. Emlékszünk, hogy még NATO főtitkár is szeretett volna lenni, a kis mohó... Bárhogy is van, kemény meneteket fog majd vívni az MSZP az LMP-vel a baloldali szavazókért - szekeressel vagy nélküle, oly mindegy
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását