2024. április 19. - Emma

Előrelépés a Parkinson-kór gyógyításában?

A Parkinson-kór klinikai tünetegyüttese igen régi, James Parkinson már 1817-ben leírta. Ennek ellenére az orvostudomány még ma sem képes megbirkózni ezzel a rejtélyes, alattomos kórral, amely főként idős, 65 év feletti embereket támad, de újabban már a 40 évesek sincsenek biztonságban. Az év eleje óta kapható az az új gyógyszer, amely a szakemberek szerint nagy előrelépésnek számít, és a betegség korai, illetve előrehaladott szakaszában egyaránt eredményesen alkalmazható.
2010. június 11. péntek 09:46 - HírExtra
- A baj az, hogy amikorra a tünetek világossá válnak, tehát a nyugalmi állapotban lévő kéz remegése, az izmok merevsége, a halk beszéd, a lelassult mozgás, a csoszogó járás, az egyensúlyzavar és a depresszió együttesen jelzi a gyanút, akkor már a betegség előrehaladott állapotban van - mondja Kovács Norbert tanársegéd, a Pécsi Klinika ideggyógyásza, akinek egyik szakterülete a Parkinson-kór.

- Ez a betegség a központi idegrendszerben okoz idegsejtpusztulást, ennek következtében pedig degeneratív kórképet, ugyanis kórosan csökken a mozgás koordinációjában kulcsfontosságú ingerületvivő anyag, a dopamin, amelynek hiányában zavarok következnek be a mozgás rendezettségében.

A doktor arról is beszél, hogy a "parkinsonosok" száma világszerte nő, férfiak és nők körében egyaránt, és nem csak a legidősebb korosztályban. Olyan betegségről van szó, amelynek előrehaladtával fokozatosan leépül az érintett személy, és jelentősen romlik életesélye, életminősége.

Okát nem ismeri az orvostudomány, tíz százalékban örökletes kórról van szó; vírusos fertőzés is előidézheti, illetve különféle környezeti ártalmak szintén kiválthatják. Korai felismerése és a terápia megkezdése rendkívül fontos, mert a folyamat felgyorsul kezelés nélkül, és a beteg állapota látványosan romlik.

Ahogy Kovács Norbert kifejti, ma már gyógyszeres kezelés mellett műtéti eljárás is szóba jöhet, de a betegség egyik módszerrel sem gyógyítható a tudomány mai állása szerint.

- A gyógyszerek hatása azon alapszik, hogy az agyban dopaminná alakulnak, pótolva a hiányzó anyagot, és ezáltal javul a beteg mozgása. A gyógyszerek adagolása, alkalmazása betegenként változik. A tüneti kezelésre szolgáló idegsebészeti műtétek is elterjedtek, gyógyulást nem eredményeznek ezek sem. Most viszont nagy előrelépésnek számít az az új gyógyszer, amelyet a magyar betegek az év elején ismerhettek meg, és fél év elteltével már a társadalombiztosítás is támogat.

Az eddig alkalmazott gyógyszerekkel szemben nagy előnye, hogy naponta csak egyszer kell bevenni, nem háromóránként, mint a korábbi gyógyszereket, és hatása 24 órán keresztül tart. Ez a gyógyszer a betegség korai és előrehaladott szakaszában egyaránt eredményesen szedhető - szögezi le az ideggyógyász.

Orvosi körökben mérföldkőnek tekintik az új gyógyszer megjelenését a Parkinson-kórral küszködők életében, mivel folyamatosan szívódik fel, és a beteg kényelmi szempontjain túl - nem kell például éjjel felkelni, hogy bevegyék - azonos hatékonyság mellett lehetővé teszi a rendszeresen szedett tabletta mennyiségének csökkentését is. Ráadásul kombinált formában ugyancsak alkalmazható, más gyógyszerekkel együtt.

- Orvosi szempontból különös jelentőségű, hogy az egyszeri adagolású tabletta alkalmazásával kevesebbet változik a plazmakoncentráció 24 óra alatt, ezért kevésbé terheli meg a szervezetet, mint az azonnal felszívódó gyógyszerek - magyarázza Kovács Norbert.

Az is megtudható tőle, hogy az új szer nem úgy fejti ki hatását, mint a régiek, nem a dopamintermelést növeli, hanem a dopamin hatását "utánozza", mintegy modellezi.


Rendkívül fontos, hogy betegbarát készítményről van szó: kevesebb a mellékhatása, és hatékonysága mellett előtérbe kerül a betegek szükséglete és érdeke. Nem véletlen, hogy az új gyógyszerforma hazai bevezetését mind a neurológusok, mind maguk a betegek örömmel fogadták, hiszen a klinikai vizsgálatokban részt vevő magyar orvosok és pácienseik már korábban megtapasztalták előnyeit.


Minden remény megvan rá, hogy az új gyógyszer, amelyet az egészségbiztosító 90 százalékban támogat, javítja a súlyos betegségben szenvedők életesélyeit. Ahogy a doktor fogalmaz, amíg korábban az önellátást tűzték célul a Parkinson-kórban szenvedők elé, most lehetővé vált, hogy a munkába történő visszatérés legyen a tét.

Ennél többet, nagyobb lehetőséget, kedvezőbb esélyt jelen körülmények között nem is várhatnának egy gyógyszertől.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

ildiko74
2010. augusztus 30. 17:41
Nagyon szeretném megtudni, hogy mi ennek a gyógyszernek a neve és kapható-e minden gyógyszertárban. fontos!
Csizmadia János
2010. augusztus 22. 11:09
Szeretném tudni,hogy mi a neve a parkinzon kór kezelésére
kifejlesztett új gyógyszernek.Köszönettel Csizi
klement12
2010. július 21. 17:49
Kérdezem,hogy mi a neve azuj parkinzon kór kezelésére leírt gyógyszernek. Köszönettel klement12
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását