2024. április 24. - György

A többség vasárnap is szeretne vásárolni

A Medián közvélemény-kutató által megkérdezettek többsége nem szeretné, ha vasárnap zárva lennének a boltok, de a vásárlók nagyon megosztottak: sokan vannak azok is, akik szerint jó lenne, ha a hét utolsó napján nem nyitnának ki az üzletek.
2010. június 13. vasárnap 19:39 - HírExtra
A megkérdezettek 52 százaléka nem ért egyet azzal, hogy megtiltsák az üzletek, áruházak vasárnapi nyitva tartását, és csak alig kevesebben, 46 százaléknyian értenek egyet a kezdeményezéssel - derül ki a Medián felmérésből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

A május 7-e és 11-e között, több mint száz településen, véletlenszerűen kiválasztott ezerkétszáz felnőtt megkérdezésével végzett kutatásból az is kiderül, hogy három emberből kettő vásárol vasárnap, és minden hetedik kifejezetten erre a napra időzíti a bevásárlást. Ebből arra lehet következtetni, hogy az emberek kétharmadának okozna kényelmetlenséget a szabályozás - közölték.

Pártpreferencia szerint is vizsgálta a Medián az emberek véleményét. E szerint a megkérdezett Fidesz-KDNP-s és MSZP-s szavazók (53-54 százalék) nem értenek egyet azzal, hogy ne lehessenek nyitva a boltok. A kezdeményezést helyeslők aránya mindkét párt esetében 44 százalék. A Jobbik szavazóinak azonban 56 százaléka értett egyet a kérdésben, és 43 százalék ellenezte a felvetést. Az egyéb pártra szavazók között 49 százalék támogatta és 51 százalék ellenezte az ötletet.

Életkor szerinti megosztásban a 60 év felettiek támogatták a legtöbben a boltok zárva tartását, 61 százalékuk értett egyet és csupán 35 százalékuk ellenezte. A leginkább ellenzők a 18-28 éves korosztályba tartozók voltak, a megkérdezett, ilyen korú emberek 35 százaléka támogatta a boltok vasárnapi zárva tartását és 64 százalék ellenezte.

A 2007 augusztusi felmérés óta többen támogatják az elképzelést, 37 százalékról 46 százalékra nőtt a tábor nagysága, ezzel párhuzamosan 58-ról 51 százalékra csökkent az ellenzők aránya.
A Medián értékelésében azt is írta, hogy a szabadidő mennyisége látszik meghatározni azt, hogy valaki támogatja vagy ellenzi a vasárnapi bezárás ötletét. A megkérdezettek neme, iskolázottsága vagy lakóhelye szerint viszont nincs érdemi véleménykülönbség ebben a kérdésben - közölte a Medián.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását