2024. április 25. - Márk

Bajnai öröksége tovább él

Szekeres Imre szerint Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter csütörtöki beszédének lényege az volt, hogy minden korábbi ígérettel és vádaskodással szemben azt a költségvetést kell tartani, amelyet a Bajnai kormány terjesztett az országgyűlés elé, mert ez a lehetséges és ez a szükséges költségvetés.
2010. június 17. csütörtök 21:09 - HírExtra
Az MSZP elnökhelyettese így reagált a nemzetgazdasági miniszter csütörtöki, Heti Válasz konferencián elhangzott szavaira az MTI-nek nyilatkozva.

Hangsúlyozta, hogy ez egy teljes szembefordulás a korábbi fideszes politikával. Az elmúlt nyolc év vádaskodásaival és ígéreteivel valamint közvetlenül a választások előtt tett ígéretekkel is.

Kiemelte, hogy Matolcsy szavai egy ponton nem feletek meg a valóságnak, miszerint a makrogazdaság összes mutatója romlik. Szekeres Imre erre úgy reagált, hogy már az elmúlt két negyed évben érzéklehető gazdasági növekedés indult meg Magyarországon.

Szekeres Imre emlékeztetett, hogy a fidesznek számos ígérete volt július 1-re, amelyek nem valósulnak meg. Szerinte nem készítenek új költségvetést, és új gazdasági ösztönző intézkedésekről sincs szó. Emellett pedig nagy arányú egyszeri adócsökkentést is ígértek, ami szintén nem valósul meg, maximum jövőre lehet adóátrendezés, amellyel a szegények több, a magasabb jövedelműek pedig kevesebb adót fizetnek.

A szocialista képviselő Fellegi Tamás, nemzeti fejlesztési miniszter azon szavaira is reagált, miszerint a jelenlegi 10 százalékról jelentősen - akár 40-50 százalékra - kell felemelni a kis- és középvállalkozások részesedését az uniós forrásokból. Szekeres Imre elmondta, hogy a kkv-k szereplői a magyar gazdaságnak, azonban az Orbán-kormány erre vonatkozó elképzelései nem tartalmaznak mást, mint azt az ígéretet, hogy majd átcsoportosítják az európai uniós forrásokat. Felmerülnek azonban kérdések, például "Mi van a már eddig benyújtott, illetve elfogadott pályázatokkal? Reális-e egyáltalán ez a program?" Hozzátette: azt is fontos lenne tudni, hogy mitől veszik el a pénzt. Milyen forrásokat kívánnak átcsoportosítani? - kérdezte, hozzátéve, hogy amíg ez nem ismert, addig ez csak egy óhaj.

Emellett az európai uniós források átcsoportosítása nem is egyszerű, mivel egy részletesen kidolgozott pályázati rendszerről van szó, amelynek időbeli korlátja is van. A ma futó európai uniós programok a 2013-ig szóló EU-költségvetés részei, így mire az átcsoportosítás megtörténne, valószínű, hogy már 2013 lenne.

Hozzátette, kívánja, hogy Matolcsy Györgynek igaza legyen abban, hogy 2013-ra a leggyorsabban fejlődő gazdaság lehet a magyar. Viszont biztos abban, hogy amit a kormány most képvisel, nem vezet oda. Sőt most kormányzóképtelenséget lát. Elmondta, hogy ma kapta meg az országgyűlés a kormány javaslatát, milyen törvényeket tárgyaljon a július 19-ig tartó plenáris ülésszakon. Hozzátette, hogy a 25 törvény között egyetlen egy se volt, amelyet a kormány terjesztene elő, amely azt mutatja, hogy "a kormány egyszerűen nem dolgozik".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását