2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Kétszázezren az operafesztiválon

Az opera jeles mívelői ismételten naggyá tették a Miskolci Nemzetközi Operafesztivált, a "Bartók + ..." rendezvényen Európa volt a vendég, jövőre Bartók művei mellett Verdi remekei csendülnek fel - vonta meg Bátor Tamás fesztiváligazgató a június 9-én kezdődött és vasárnap záruló, mára világhírűvé vált rendezvény mérlegét vasárnapi sajtótájékoztatóján.
2010. június 20. vasárnap 16:51 - HírExtra
A Miskolcot és Borsod-Abaúj-Zemplén megyét az elmúlt hetekben sújtó árvíz nem tette kétségessé a jubileumi fesztivál megrendezését, ugyanakkor átértékelték a rendezvényt; a "zene gyógyít, összefogó ereje is van" - mondta Fedor Vilmos miskolci alpolgármester, utalva arra, hogy a fesztivál szereplői, közreműködői, a rendezők, a szervezők, a nézők egyként megmozdultak az árvízkárosultak megsegítéséért. Az alpolgármester úgy fogalmazott: a kultúra ismételten bebizonyította, hogy képes segíteni, begyógyítani a sebeket.

Bátor Tamás azt mondta: június 9-től 20-ig csaknem 200 ezren látták az operafesztivál rendezvényeit. A tervezett 65 előadásból hatvanat tartottak meg, ugyanakkor a megye különböző településein több mint másfélszáz olyan program várta az érdeklődőket, amelyért nem kellett fizetni.

Összegzése szerint huszonhat európai ország zenei világa mutatkozott be Miskolcon a fesztivál tizenkét napján. Olyan sztárok léptek fel, mint Polgár László, Rost Andrea, Tarja Turunen, koncertet adott a népszerű három tenor, Badri Maisuradze, Giorgio Beruggi és Michal Lehotsky, volt kortárs opera is: Erkki-Sven Tüür észt zeneszerző Wallenberg című alkotása, vasárnap pedig a milánói Scala kórusának tapsolhatnak a nézők.

A fesztivál tisztelgés volt a határon túli magyarság felé is - a kassai, kolozsvári művészek, zenészek fellépését is telt ház fogadta.

Bátor Tamás elmondta: már javában készülnek a 2011-as és a 2012-es operafesztiválra, amikor is Verdi, illetve Puccini remekei csendülnek fel Bartók művei mellett.

Az idei fesztivál üzenet vagy inkább bevezető Magyarország 2011-es európai uniós elnöksége elé - hangsúlyozta a fesztiváligazgató.

Az idei "Bartók + ..." nemzetközi operafesztivál vasárnap este hét órakor Európa gála című záróhangversennyel zárul; népszerű operák európai szerzőinek művei csendülnek fel Barbara Dobranska, Tuija Knihtila, Giuseppe Giacomini, Marco Stella, Carlo Montanaro részvételével, a Miskolci Szimfonikus Zenekar közreműködésével.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását