2024. május 3. - Tímea, Irma

Művészeti igazgató nélkül marad az Operaház

Kinevezett művészeti vezető nélkül marad a budapesti dalszínház, mivel Kovalik Balázsnak, a Magyar Állami Operaház megbízott művészeti igazgatójának június 30-án lejár a szerződése, s azt egy nemrég hatályba lépett kormányrendelet alapján nem hosszabbíthatják meg - közölte az intézmény csütörtökön az MTI-vel.
2010. június 24. csütörtök 19:11 - HírExtra
A Magyar Állami Operaház Budapest művészként és rendezőként továbbra is számít Kovalik Balázsra - hangsúlyozza az igazgatóságnak a helyzettel kapcsolatban kiadott közleménye. Az MTI kérdésére, hogy más szerződéseket is érint-e a rendelet, úgy fogalmaztak: "Kovalik Balázsé aktuális". A művészeti tanács elnöki posztját betöltő Fischer Ádám szerződése 2012. június 30-ig szól.

A kormány a június 18-i Magyar Közlönyben megjelent 1132/2010 számú határozatának 3. pontja úgy rendelkezik, hogy a kormány irányítása alá tartozó fejezeteknél az állományba nem tartozók juttatásai, valamint a szellemi tevékenység kifizetéséhez kapcsolódó előirányzatok, keretek felhasználására új szerződés nem köthető, a lejáró szerződések nem hosszabbíthatók meg, valamint a hatályos szerződéseket haladéktalanul felül kell vizsgálni, szükséges esetben intézkedni kell felbontásukról.

A Magyar Állami Operaház tájékoztatása szerint Vass Lajos főigazgató és a minisztérium illetékeseinek egyeztetése során megerősítést nyert, hogy e rendelkezés hatálya erre a konkrét helyzetre, a lejáró operaházi vezetői megbízásokra is kiterjed, és így nem hosszabbíthatják meg Kovalik Balázs megbízott művészeti igazgató szerződését.

Kovalik Balázs határozott időre szóló ideiglenes megbízással dolgozik, amely a művészeti igazgatói álláshelyre vonatkozó pályázat eredményes lezárultáig, de legfeljebb 2010. június 30-áig szól. A pályázatot azonban a mai napig nem írhatta ki az operaház, mivel jelenlegi szervezeti és működési szabályzatában ilyen pozíció nem szerepel. Évek óta egyeztetnek a fenntartó kulturális minisztériummal az szmsz módosításáról, többek között a művészeti igazgatói tisztség létrehozásáról, ám az utolsó, március 25-i keltezéssel elküldött szmsz-verzió miniszteri jóváhagyása eddig nem történt meg. Kovalik Balázs megbízását korábban már több alkalommal, hasonló tartalommal meghosszabbították.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását