2024. május 2. - Zsigmond

Szertelenül egy ősrockerrel

A Kábítószer-ellenes Világnap június 26-án kerül megrendezésre. A hazai metál legenda Rudan Joe, és Braun Mónika a Héliosz Alapítvány elnöke válaszolt. Vajon pro-vagy kontra?
2010. június 25. péntek 13:20 - Tamási Ágnes Anna
Hogy készülnek erre a napra?

Braun Mónika: többféle programmal készülünk. Nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy a fiatalokhoz eljusson, hogy a drogok mit is okoznak valójában. Egyrészt több vidéki helyszínen leszünk jelen, ahol drogfelvilágosító füzeteket osztogatunk, illetve a felállított színpadon drogmentes kapitányokat avatunk majd fel.

Hírességek, közéleti személyiségek, sztársportolók is részt vesznek majd a rendezvényeken, és egy közös fogadalmat teszünk , a drogmentes életre.


Miről szól a Kábítószer-ellenes Világnap?


Mi a drog?
Drognak nevezünk minden olyan kémiai anyagot, amely a szervezetbe kerülve annak egy vagy több működését megváltoztatja.
Felhasználása szerint lehet:

* egyrészt gyógyászati célra, ízesítésre stb. felhasználható szárított növényi vagy állati anyag

* másrészt az idegekre (központi idegrendszerre) izgatóan, kábulatot előidőézően ható (mérgező) anyag, azaz kábítószer (néha stimulálószer).

A mai nyelvhasználat nem tesz e három funkció között megfelelő különbséget.

Eredete szerint a drog

* főleg a gyógynövények, fűszernövények természetes hatóanyaga, amely alkalmasint kábítószer is lehet.
* Emellett azonban léteznek a szintetikusan előállított kábítószerek is.
A Kábítószer-ellenes Világnap az ENSZ jóvoltából jött létre. A célja az, hogy egy napot szenteljünk annak, hogy ismertessük a drogok káros hatásait, hiszen mind a média, mind a sztárok közreműködésével olyan információk kerülnek napvilágra, melyeket nem ellensúlyoz a prevenció.

Próbáljuk tájékoztatni a fiatalokat, hogy ne hozzanak rossz döntéseket, melyek károsak számukra, és a társadalomra nézve is. A Drogellenes Világnap is erről szól, a megelőzésről és a párbeszédról, és arról, hogy felhívjuk a figyelmet a drogok káros hatásaira.

Mennyire hatásos a kampány?

 A mi módszerünk az, hogy tényleges adatokkal látjuk el a fiatalokat, másrészt pedig olyan alternatívákat ismertetünk meg velük, melyek követendőek lehetnek. Ezért mutatunk be több olimpiai bajnokot, sportolót, és művészeket, hogy általuk is közvetítsük a sport és a művészet jellemformáló erejét. Ez egy nagyon hatásos módszer. Ezeken kívül van egy eskütétel is, amelyben megfogadják, hogy nem nyúlnak a szerekhez, és másokat is segítenek ebben a kérdésben.

Mennyi résztvevőre számítanak?

Nagyon reméljük, hogy sok fiatal részt vesz majd a rendezvényeken. Most nemrég zárult le az az ország körüli drogellenes kampányunk, melyen több, mint hatvanezren vettek részt. Reméljük, hogy azért pár ezer fiatalhoz most is eljutunk ezen a Kábítószer-ellenes Világnapon.

Mekkorára becsülhető a drogfogyasztók száma?

Vannak azok a problémás droghasználók, akik már kezelésre szorulnak, de ugye ezt sok stádium megelőzi. Ma Magyarországon a fiatalok harminc százaléka kipróbálja az illegális szereket a tizenhat évesek körében, és ez elég aggasztóan magas arány. Sajnos kevés kimutatás van arról, hogy hányan próbálják ki a drogokat, és hányan használják is a kipróbálás után.

Csak azoknak a számát lehet biztosan tudni, akik már tényleges droghasználók. A tapasztalatok azt mutatják, hogy már általános iskola ötödik, és hatodik osztályban is jelen van ez a probléma: találkoznak a drogokkal, és azzal, hogy megkínálják őket.

Melyik korosztály az, amelyik különösen veszélyeztetett?

Az igazán veszélyeztetett korosztály a tizenkettő- és tizenhárom évesek, ilyenkor próbálják ki általában a drogokat. Ekkor még igazából nem tudják, hogy ez mit is jelent valójában, csak látják, hogy milyen hatással van a nagyobb haverjukon, társukon, és ezért ők is kipróbálják. Negyedik és ötödik osztályban mindenképpen el kell jutnia a megfelelő prevenciónak a gyerekekhez, ilyenkor még tudjuk formálni a személyiségüket.

Az élő magyar metál legenda, Rudán Joe a következőket nyilatkozta a dorgokról.


Felhívod-e a környezeted figyelmét a drogveszélyre?

Én nem igazán fordulok meg olyan helyeken, ahol a drog jelen van. Bár sokszor vagyok az éjszakában a zenész mivoltom miatt, de szerencsére nincs ilyen ember a közelemben. Egy felesleges, és káros dolognak tartom.

Az életben annyi sok szép dolog van a kábítószereken kívül, és szerintem azokat kellene kihasználni. Gondolok itt a sportra, zenére, ami szerintem értékeket közvetít.


Volt-e már droggal kapcsolatos élményed a környezetedben?

Nézd, egy-két kolléga megjárta a hadak útját, de leszokott sikeresen. Igazából egyiket sem ismertem személyesen, nem élt a közvetlen környezetemben, de azért hallottam dolgokat.

De szerencsére nem járok olyan zenészekkel, akik ezeket a szereket fogyasztják, én maradok inkább a jól bevált söröknél!

Mit szólsz ahhoz, hogy egyre több fiatal drogozik?


Igazából nem nézem a statisztikákat, de nagyon szomorú dolognak tartom. Mással kellene lekötnie magát a fiataloknak!

Menjenek kirándulni, focizni, alapítsanak zenekart, de nem tartom jó dolognak a kábítószerek fogyasztását.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását