2024. május 10. - Ármin, Pálma

Nyílzáporral emlékeztek Ópusztaszeren

A gyakran szomorkásnak mondható idő ellenére több mint ötezer vendég érkezett szombaton Ópusztaszerre, ahol kora délután több mint ezerhatszáz íjász nyílzápora emlékeztetett Árpád vezérre és egykori seregére.
2010. június 26. szombat 19:29 - HírExtra
2007-ben az első íjásztalálkozót azzal a szándékkal hívták életre, hogy a pozsonyi csata 1100. évfordulóján a hagyományos íjászat Kárpát-medencei művelői méltó módon tisztelegjenek elődeik előtt, s a sportágat népszerűsítésék. Akkor a szervezők célja az volt, hogy a rendezvény csúcspontján egyszerre ezeregyszáz íjász reptesse nyílvesszőjét az ég felé, s ez majdnem sikerült is.

Mostanra egyre többen utaznak vissza az időben a szervezőkkel minden évben. Tavaly négyezer fővel látogatói rekordot döntöttek, és idén a kedvezőtlen időjárás ellenére is megdőlt ez a csúcs, hiszen már szombaton kora délután 5600 résztvevőt számláltak.

Faragó Csaba, a Nemzeti Íjászszövetség alelnöke korábban az MTI-nek elmondta, a rendezvényből az elmúlt évek során egyfajta mozgalom nőtt ki, s ma már egyre többen űzik a hagyományőrző íjászat valamely fajtáját; sokan kutatják, hogy is élhettek a X. századi magyarok.
A hétvégén az íjászok több különböző versenyszámban mérik össze tudásukat és ügyességüket, többek között kiderül az is, ki a Kárpát-medence leggyorsabb kezű íjásza. Az érdeklődőknek a korszak kutatói, hadtörténészek, régészek tartanak előadásokat a kor magyarjainak életmódjáról, hadi szokásairól. A vállalkozó szelleműek több helyszínen ismerkedhetnek meg a hagyományőrző és az egyéb íjászati módokkal, és ki is próbálhatják a fegyvereket.

A legnagyobb érdeklődés Kassai Lajos mester egy remekét övezi: fegyvere a világ legerősebb merevszarvú pusztai íja, teljes megfeszítéséhez száztíz kilogramm felemelésével azonos erőt kell kifejteni. Az az erős íjász, aki a legtovább képes teljesen megfeszítve tartani a fegyvert, a találkozó végén haza is viheti.

A látogatók megtudhatják, hogyan készül természetes módon a szappan, felpróbálhatják, sőt megvásárolhatják a hagyományőrző ruhákat, ősi magyar motívumokkal ismerkedhetnek az ékszerészetben, és megtudhatják egyebek mellett, hogyan készül a borjúkötél nevezetű kun étel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását